PÉCS Ismételten nem kapták meg a fizetésüket időben a dolgozók a pécsi Ledina Épületkerámia Kft.-nél, értesült a hírről a Szabad Pécs. Ez már nem az első alkalom, hogy csúsznak a bérek, a dolgozók egy része egyre jobban aggódik emiatt, de beszélni senki sem mer a sajtónak, még név nélküli nyilatkozattal sem. Lenne olyan forgatókönyv, amellyel lenne mindenkinek középtávon, biztos munkája, de ehhez egészen biztosan erős kormányzati akarat és háttér kell, és még talán annál is több.

A cikk a hirdetés után folytatódikMiért is pofázik bele a sajtó?

Ha egy magántulajdonban álló cégnél késnek a fizetések, az nagyon leegyszerűsítve a helyzetet a cég és a dolgozók magánügye. Nem olyan, mintha pl. egy állami vagy önkormányzati cégnél nem érkezne meg a munkaszerződésben rögzített utolsó napon a munkabér. Minél több embert foglalkoztat az adott, magántulajdonú társaság, és minél gyakrabban akadozik a munkabérátutalás, annál inkább lehet dolga a sajtónak erről beszámolni.

A pécsi Ledina Épületkerámia Kft.-nél mintegy 60-65 ember dolgozhat, és már nem először fordult elő, hogy nem időben kapták meg a pénzüket a dolgozók. A Szabad Pécs azt is tudja, hogy a cégnél minden hónap 10-éig kellene fizetni, de még tegnap sem kaptak a dolgozók fizetést.

 

Szándék lehet a fizetésre

Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy ígéret van rá, hogy fizetnek, sőt, információink szerint igyekezet is, de kérdés, hogy hétfőn vagy kedden megérkezhet-e a pénz. Az igazság része az is, hogy végül korábban is megkapták a pénzüket a dolgozók, kis csúszás után. Habár legutóbb a másik cégtől a Pécsi Kerámiától kapták meg közvetlenül, valószínűsíthetően azért jártak el így, hogy a NAV a végrehajtási összeget ne vonja le a pénzből. Hogy ez mennyire szabályos, arról a nekünk nyilatkozó ügyvédek eléggé egyöntetűen és lesújtóan beszéltek.

Kifogás, magyarázat több is volt

Korábban azt mondták mindenesetre a cégnél a dolgozóknak a tudomásunk szerint, hogy az új tulajdonos, Aszódi Zoltán angliai, birminghami cége fog utalni, és a pénzmosás és terrorizmus elleni törvény miatti nehézségek miatt késik a pénz. Majd azt mondták a dolgozóknak, hogy a tulajdonosnak adótúlfizetése van a NAV-nál, azt vissza fogja kapni, és abból lesznek utalva a fizetések. Sok bevételük ugyanis egyelőre nem igen van, miközben hiteleik vannak, a munkabéreket utalni kell, és a korábbi NAV-végrehajtás is ott van a fejük felett. Erről korábban részletesen írtunk, ebben a cikkünkben. Információink dolgozóktól származik, de nem közvetlenül, a sajtónak nem beszélnek, tudomásunk szerint azért, mert félnek, hogy a cégvezetés valami módon végül megtudná, hogy ők nyilatkoztak.

Ígérték, s ebben nagyon bíznak

Mindemellett a Ledina Épületkerámia, s ha már itt tartunk, a PécsI Kerámia Kft.-nél foglalkoztatott embereknek, összesen mintegy száz főnek az egykori Zsolnay-dolgozók közül is azt ígérte Páva Zsolt pécsi polgármester és Szabó Iván, a pécsi önkormányzat által ebben az ügyben is megbízott budapesti jogász, hogy a város jót fog állni. Mármint a dolgozókért, s mármint akkor, ha az akkori új cég (akkor még csak egy cég), az akkor még 100 százalékos pécsi városi tulajdonban álló, akkori nevén Ledina Kerámia Kft. bármi okból megszűnne, és nem tudná kifizetni a dolgozók végkielégítését.

 

Átmenekültek vagy átcsábították őket

A több mint száz főt ugyanis azzal (is) csábították az új cégbe (illetve a másik verzió, hogy átmenekültek a Zsolnaytól), hogy biztosítják a jogfolytonosságot, hiszen a dolgozók nagy része akár évtizedek óta volt már főállású munkatárs a Zsolnaynál.

És ez jelenleg is így van a dolgozók szerint, ezért sem beszélnek tudtunkkal. És ez is magyarázata annak, hogy a sajtót miért is érdekelheti egy látszólag tisztán magánpiaci szereplő tisztán belsőnek tűnő ügye. Az új tulajdonos, Aszódi Zoltán legutóbbi cikkünkkor végül ezzel rázott le bennünket, hogy ez magáncég, és inkább nem nyilatkozik.

Felmondások, furcsaságok

Mint megírtuk, az elmúlt két-három hónap során több dolgozónak is felmondtak az Ledina Épületkerámia Kft.-nél. S mindeközben az a magánszemély, Bozóki János is túladott a cégen, aki átvette anno a Ledinát a pécsi önkormányzattól. Tudják, ő az, aki azzal indokolta a nagy cégvásárlást egy emberén keresztül (akkor még a Dunántúli Napló újságírójaként kérdeztem rá a furcsaságra), hogy ő csak meg akarta menteni a dolgozókat. A kérdésünk az volt, hogy vajon, miért vesz egy teljesen ismeretlen márkájú kerámia társaságot valaki, ahelyett, hogy a Zsolnayra alkudott volna.

Bozóki már másfelé üzletel

Mindenesetre Bozóki, akinek a nevéhez rengeteg cég köthető, és kapcsolatban állt korábban Szabó Iván ügyvéddel is, már nem annyira akar pécsi kerámiás cégtulajdonos lenni. A Szabad Pécs úgy tudja, hogy a félig görög származású, és nem túlságosan bevett módon két különböző nevet is használó Bozóki az elmúlt időszakban a görög faluban, Beloianniszban vásárolgatott inkább javakat, sőt úgy hírlik, nem elképzelhetetlen, hogy azzal kapcsolatban polgármesteri ambíciói is vannak. Utóbbit meglátjuk! Azt, hogy kisebb cégbirodalom kötődik hozzá, és hogy kapcsolatban állt már régen Szabó Ivánnal, a Szabad Pécs papírokkal bizonyítani tudja. 

Mindenkinek hirtelen a Ledina kellett 

Szóval, mint írtuk is, Bozóki helyett jött Aszódi, aki szintén kerámiás céget akart, szintén pécsit, és szintén éppen a Ledinát. Nem csodálkoznánk, ha kiderülne, hogy a Pécsett leginkább cégelfoglalós ügyvédként emlegetett Szabó Ivánnal esetleg ő is kapcsolatban állhatott korábban. A nem megerősített, nem hivatalos értesülések szerint ugyanis a Zsolnay-Ledina-blamát valakinek el kell simítania, illetve meg kell próbálnia. Márpedig kézenfekvőnek látszik, hogy a blamáért talán nem felelős, de abban ügvédként szerepet játszó Szabó Iván azok között lehetett, akiknek a neve ebben a probléma-megoldásban felmerülhetett.

Egyre inkább aggódnak

Mint említettük, a dolgozók nem beszélnek a sajtónak, de tudomásunk szerint egyre inkább aggódnak. Az újabb és újabb csúszások, újabb és újabb fizetés nélküli napok, és az újabb magyarázatok miatt. S mert a termelés sem indult be rendesen. És a megrendelések terén sincs robbanás.

Mégiscsak szükség lehet mindenkire?

A kerámia piacot ismerő forrásaink  az a terv, amit Aszódi előadott Pécsett – fehér porcelán alapanyag behozatala, majd pécsi hozzáadott szellemi és fizikai munkával új készáru előállítása ? 

akár egy negyvenfős céggel is kivitelezhető.

Ugyanakkor hallottunk arról is, hogy akár a jelenlegi 100-110 fős összlétszámnál is jóval több, akár 150-200 fős üzem is kellene a következő öt-hat évben, ha tényleg kiírnak minden olyan épületfelújítási pályázatot, ami tervben van, és sikerülne azt kivétel nélkül egyazon cégnek, akár a Ledinának, akár a Zsolnaynak, akár ezek konzorciumának elnyernie.

Pénz, az kell hozzá

Ahhoz egyébként új egység, új gépsorok is kellenének egyes szakemberek szerint, vagyis akár kétmilliárdos befektetés is. S ameddig ez megvalósulna akár át lehetne képezni a helyzetnek megfelően (több épületkerámiával foglalkozó szakember) a Zsolnay, a Ledina és a Pécsi Kerámia jelenlegi összes emberének nagyjából megfelelő létszámú dolgozói kollektívát. Már, ha valaki ezeket az embereket valami módon egyesítené, és ha a kormányzat legalább a pályázatok elbírálásában melléjük állna.

És, ha …

És, ha lenne olyan befektető, aki az ehhez szükséges nagyságrendű, kb. minimum fél éves kivitelezéssel járó fejlesztést is elvégezné. Sok mindennek kellene tehát teljesülnie a teljes sikerhez egyszerre. A dolgozók egy része, illetve a helyzetet nagyjából ismerők és értők egy része azonban azt mondja, hogy lehetséges, hogy nagyjából már csak ez az egyetlen esély/forgatókönyv a, mondjuk így, teljes sikerhez.

KategóriákMETÁL