Néhány hónapja elérte az Együtt, hogy a kormány által kiírt, eredetileg 500 milliárd forintos (!!!) építési gigaközbeszerzésből levegyenek 300 milliárdot. Mindenki nyugodjon meg: a maradék 200 ezer millió forintocska a legjobb helyre kerül: havercégekhez.

A cikk a hirdetés után folytatódikMég a jelentős, 300 milliárd forinttal való csökkentés után is hazai közbeszerzési rekordnak számít az a 200 milliárd forintos (azaz 200 ezer milliós) közbeszerzés, amelynek eredményét július 29-én jelentették meg az unió hivatalos közbeszerzési értesítőjébenolvasható a hír Berkecz Balázsnak, az Együtt alelnökének oldalán, egy kőkemény címet kapott blogbejegyzésben.

Mint a pécsi poltikus, s hamarosan leköszönő szigetvári főépítész fogalmazott, az eredmény nem okozott meglepetést: a Dél-Konstrukt Zrt./ZERON Zrt., a West Hungária Bau Kft. és a ZÁÉV Építőipari Zrt. nyerték a zsíros keretközbeszerzést.

Tudják, mit? A Szabad Pécs nem ijed meg a számoktól és a nulláktól sem, leírjuk, mennyi forint is a 200 milliárd, amennyi megrendelést kaphatnak a mostani döntéssel ezek a cégek: 200 000 000 000 – pontosan ennyi. Kinek sok, kinek, kevés, de a többségnek sok, az biztos.

Ahogyan a legújabb bejegyzésnek a címe, a szöveg is igen kemény helyenként, például itt: ?a rekordközbeszerzést is fideszes haverokon keresztül lopják el. (?) A Fidesz turbó fokozatra kapcsolt a közpénzek ellopásában?.

Az ügy háttere a következő: 2017. február 27-én megjelent a Közbeszerzési Hatóság hivatalos lapjában, a Közbeszerzési Értesítőben egy felhívás “Keretmegállapodás az NFSI hatáskörébe utalt építési beruházások megvalósítására Magyarországon” címmel. Az kereken 500 milliárd forintos keretközbeszerzést írt ki azza, hogy ekkora összegben vár a Nemzeti Fejlesztési és Stratégiai Intézet ajánlatokat építési beruházások megvalósítására vonatkozóan.

Berkecz Balázs ezt követően az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz (OLAF) fordult. Mint írta: nem történt vizsgálat, de azt az Orbán-kormány is belátta, hogy védhetetlenül szabálytalan közbeszerzést írtak ki, ezért az NFSI megbízásából eljáró PROVITAL  Fejlesztési Tanácsadó Zrt. április 1-én hivatalos levélben értesítette a tender iránt érdeklődő gazdasági szereplőket arról, hogy módosítják a kiírást, amelyben már “csak” 200 milliárd forintra csökkent a keretösszeg.

A győzetesekről is írt

Az Index 2012-ben azt írta a Dél-Konstrukt nevű cégről, hogy a panelfelújításokhoz kialakított állami minősítési folyamat közben az Építésügyi Minőség-ellenőrző Kft. (ÉMI) komoly hibát talált a cég korábbi felújítási munkáiban, ezért felfüggesztette a minősítést. A korábbi Épkar-leányvállalat Zeron Zrt. több Fidesz-közeli beruházásban tevékenykedett már, például a fidesz.hu tudósítása szerint dolgoztak a Diósgyőri vár – Belső vár rekonstrukcióján, de nyertek az MNV Zrt. 40 milliárdos keretközbeszerzésén is, és dolgoztak a szintén fideszes terézvárosi önkormányzatnak is.

Az Orbán Viktor vejével, Tiborcz Istvánnal üzletelő Paár Attila cége, a West Hungária Bau befutása egyáltalán nem meglepetés, ahogy a már-már mészároslőrinci sebességgel munkákat szerző ZÁÉV újabb rekord trófeája sem – olvasható a az Együtt politikusának oldalán. 

Azt már mi tesszük hozzá a fentiekhez, hogy ismert az is, hogy a WHB nem csak a nemzet vőjével került korábban kapcsolatba, de úgy volt, hogy esetleg a pécsi Zsolnay Zrt. új tulajdonosa is lesz, hogy végül ebből nem lett semmi, már nem rajtuk múlott. A ZÁÉV-val kapcsolatosan pedig folyamatosan találgatások tárgya, hogyan kapcsolódik, miként kapcsolódhat Mészáros Lőrinchez, de az biztos, hogy a kormány egyik kedvenc építőipari cégéről van szó, amelyet Matolcsy György MNB-elnök egyik rokona irányít.  

KategóriákMETÁL