Orbán Viktor miniszterelnöknek is írtak a hétfő esti gigavihar pusztítása után Magyarsarlós vezetői. A házak mellett a templom, önkormányzati épületek és rengeteg sír is megrongálódott.

A cikk a hirdetés után folytatódikAhogyan egy szempillantás alatt átrajzolta Magyarsarlós képét a hétfő este lecsapó vihar, és tette szinte felismerhetetlenné a települést, úgy most már azok nem ismernének rá, akik csupán a hurrikán erejű szél tombolása után látták a falut.

Nagyon sok munka van még hátra, és egészen biztosan rengeteg pénz kell ahhoz, hogy újra az a település legyen, amelyen hétfőn reggel felébredtek a magyarsarlósiak, de az elmúlt napokban nagyon sokat dolgoztak a helyreállításért.

Pénteken, nagyon komoly társadalmi összefogással, 12 órán át dolgoztak helyiek, környékbeliek, sőt, távolabbról is érkezők, de cégek is tettek felajánlásokat. Ez utóbbit már Dukai Zoltán, Magyarsarlós polgármestere mondta el a Szabad Pécsnek.

Arra a kérdésünkre, hogy kihez fordultak segítségért, és kaptak-e választ, a polgármester azt felelte, Orbán Viktor miniszterelnöknek, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszternek és Pintér Sándor belügyminiszternek küldtek  segítségkérő levelet a hét közepén és természetesen beadták a vis maior pályázatot is.

Konkrét választ eddig még nem kaptak, ugyanakkor megkeresték Hoppál Péter kulturális államtitkárt, Pécs mellett több közeli település, így egyebek mellett Magyarsarlós és Ellend országgyűlési képviselőjét, aki ígérte is, hogy közbenjár az ügyükben. Dukai Zoltán ezek után hétfőn személyesen Budapesten tárgyal olyanokkal, akik fogadhatják ebben az ügyben, és nagyon bízik benne, hogy sikerül gyorssegélyt szereznie. Több helybélinek ugyanis nincs arra lehetősége, hogy a károkat enyhítse, emellett a templomuk is megrongálódott. Utóbbinak a tornya is elmozdult a viharban, és a tetőzetében is károk keletkeztek. Az önkormányzati épületek is megrongálódtak, a rendezvényházuk annyira, hogy teljesen új tető kell majd rá. A polgármester végül azt mondta, hogy a temetőjükben is tetemes az anyagi kár, legalább minden második sír megrongálódott, vagy fa dőlt rájuk, vagy a szél bontotta meg a köveket.

Feldőlt és ketté tört sírkövek a magyarsarlósi temetőben  Fotó: Mácsai Ferenc

KategóriákMETÁL