HAGYOMÁNY – Csendes az este a mánfai Árpád-kori templomnál. Egy héttel ezelőtt azonban egészen más képet mutatott a völgy.

A cikk a hirdetés után folytatódikKardlapok csattantak egymáson, repkedtek a nyilak, dörgött az ágyú, szállt a pörköltillat, lobogott a tűz – Szent István nyomába eredt a templom lábánál összegyűlt sereg. Több száz fő fordult meg a kézműves termékeket kínáló árusok asztalainál, a gyerekek gólyalábas művészek lábai között szaladgáltak, fajátékokkal játszottak, a ?fűszínpadon? egymást váltották nemzetiségi együttesek, táncosok, zenészek. A hangulat egészen forró volt a napsütötte réten; hűsítést csak a permetkapu és a naplemente hozott.

Az éjszaka beállta sem vetett véget azonban a programok sorának: a Szent István Nyomában című műsort CS.Í.T. koncert követte, amely alatt többen elég bátorságot gyűjtöttek ahhoz, hogy nekivágjanak a Holdfénytúrának.

A negyedik alkalommal megrendezett hagyományőrző fesztivál a résztvevők szerint ugyanolyan jól sikerült, akárcsak a többi. Hohn Krisztina polgármester is így látja, bár elismeri, nem volt könnyű a szervezés.

– Nem egyszerű egy kis településnek megszerveznie és lebonyolítania egy ekkora rendezvényt. Önkéntes segítők nélkül nem is sikerült volna. A költségvetés nagy részét a mánfai önkormányzat állta, így sajnos nem is jutott pénz ?celebek? meghívására. Nem mintha ez cél lett volna – magyarázza a polgármester.

Az elsődleges szempont ugyanis az volt, hogy valami mást nyújtsanak – elsősorban a falubelieknek.

– A helyi identitástudat erősítését tartottuk szem előtt, és persze a hagyományok megőrzését, ápolását. Ezért adtunk helyet a magyar kulturális elemek mellett nemzetiségi hagyományoknak is. Mivel a faluban nincs iskola vagy óvoda, a gyerekek is ritkán találkoznak egymással. Legalább ezen a napon összejöhetnek ők is – együtt játszanak, amíg a felnőttek beszélgetnek. Ez nagyon fontos, hiszen csak így maradhat fenn a közösségi élet – mutat rá Hohn Krisztina.

A polgármester hangsúlyozza, ebbe ugyan még beleférne egy-két híresség, vagy országosan ismert fellépő előadása is (például szívesen hallgatnának meg élőben egy Rúzsa Magdi koncertet), azonban a költségvetés ezt nem teszi lehetővé. A kis községeknek, mint amilyen Mánfa is, erre egész egyszerűen nincs pénzük, az igazi minőséget nem tudják megfizeti.  

Ez azonban nem jelenti, hogy fel kellene adni a színvonalat. Az értékek közvetítéséhez ugyanis nem nagy nevek, hanem lelkes, elkötelezett emberek kellenek. És éppen ők voltak ott Mánfán egy héttel ezelőtt.


A kis baranyai község polgármestere egy országos párt alelnöke lett nemrég. Véleményét az önkormányzatok és a falvak helyzetéről hamarosan nagy interjúnkban olvashatja. 

 

KategóriákPOP