A cikk a hirdetés után folytatódikÖn hol lakik Pécsen? Mária utca? Rákóczi? Új fasor? Wass Albert? Ugyan már! Dögunalom. Mit szólna a Döghányó dűlőhöz? A Hórukk dombhoz? Le tudná írni röhögés nélkül a közterület neve rubrikába, hogy Ezis utca? Egy biztos, a Demokráciába nem fog tudni beköltözni. Mutatjuk a legmenőbb nevű pécsi utcákat, dűlőket és egyebeket. Szubjektív 9-es toplistánk következik.

1. Demokrácia utca

Amikor észrevettem a Google-térképen, rögtön tudtam, fel kell oda mennem. Láttam, hogy Mecsekoldal, de eszembe sem jutott megnézni a műholdképet, szóval végig abban reménykedtem, hogy sikerül valami képi poént összehozni, az utcanévtábla Soros-plakáttal vagy Orbánt szidó / dícsérő bácsival nyilván csak álom volt, ahogy az is, hogy esetleg ott lakik Páva Zsolt vagy Hoppál Péter, és éppen akkor lövöldöznek mókusokra vagy újságírókra, amikor exponálok. A Waze nevű applikáció navigált fel a Mecsekre, és amikor szólt, hogy itt a cél, értetlenkedve néztem körül. Sehol egy ház, egy utcanévtábla, egy menekülő újságíró. Mondjuk, ha már otthon ránézek a műholdképre, megspóroltam volna magamnak egy utat. A Demokrácia utca a Hunyadi út vége és a Mandulás játszótér közötti, erdőkkel szegélyezett útszakasz, meglehetősen szomorú környezetben: mellette láthatók a volt Mandulás kemping romjai.

2. Fejlődés utca

Hát hol máshol lenne a bicikliút szélességű (de legalább aszfaltos!) FEJLŐDÉS utca, mint a város legkevésbé fejlett részén, a Hősök terétől nem messze, ahol fejlődésről maximum csak a politikusok tudnak beszélni néhány héttel a választások előtt, amikor megérkeznek ingyen fröccsöt mérni. Mondjuk legalább a név hordoz némi reményt a György-telep környéki reménytelenségben. Meg gyönyörű a kilátás az erdőre és a hegyekre. Más az itt élőknek úgysem maradt.

3. Döghányó dűlő

A Verseny utcából nyílik ez a regényes nevű utca, ha a műholdképen jól látom, egy ipari területre megy be, de nem vezet sehova, nem is mert végigmenni rajta a gyáva Google-os autó.

4. Hórukk-domb

Postavölgyben talán egyszer voltam életemben, kicsit olyan nekem, mint a Gyűrűk urában a Megye mindenkinek, aki nem hobbit. Az utcák neve is olyan, hogy simán be lehetne illeszteni Tolkien regényébe. Ribiszke dűlő, Kaptató utca, Hosszú-Földi utca. Mind közül a legjobb azonban a Hórukk-domb, tuti, hogy Frodó ott lakik.

5. Ezis utca

Direkt nem soroltam fel az előbb, mert külön kell foglalkozni az Ezis utcával, ami szintén Postavölgyben van. A névadásban egyértelműen a lakók büszkesége és tökössége nyilvánul meg. Ki is találtam hozzá egy 1985-ben, a pécsi tanácsházán játszódó jelenetet.

Dezső bácsi, Postavölgyből: – Kérem, Beton elvtárs, küldessen már ki oda valakivel egy kis murvát, ha esik az eső, akkora sár van, hogy a tökömet tudom benne áztatni.

Beton elvtárs: – Még neve sincs a közterületnek, ahol lakik, hogy képzeli, hogy majd fuvaroztatok oda magának murvát (magában: amikor a balatonfenyvesi nyaralómhoz is kell)?

Dezső bácsi: Hogyne lenne neve, hát ez is utca.

Beton elvtárs: Ezis utca?

Dezső bácsi: Hát!

Beton Elvtárs: Akkor jövő nyáron küldöm.

6. Bakterkert dűlő

Hogy lehet az, hogy ennyire semmi nincs egy ilyen zseniális nevű közterületen? A pellérdi elágazástól nem messze lévő, Tarr Béla Sátántangó című filmjének újraforgatásához tökéletes helyszínül szolgáló dűlő várja vállalkozó kedvű lakóit. Kilátás a Mecsekre és hatalmas fehér Mol-tartályokra.

7. Tőtike dűlő

Borász dűlő, Bormérő dűlő, Hébér köz. Pécs-Somogy 6-os út melleti részén ilyen közterületi elnevezések sorjáznak, nem csoda hát, ha a kulturált borfogyasztásra utaló Tőtike név sem hiányzik a térképről.

8. Mamut dűlő

Adja magát, hogy itt, a hirdi dűlőkben valaha Mamut-maradványt találtak, de az interneten ennek sajnos semmi nyoma. Fazekas Imre azt írja, hogy

2003-ban az egyik komlói családi ház építkezéséhez homokot hozottak egy közeli homokbányából. Malterkeverés közben egy kiváló megtartású állkapcsot találtak foggal. Azt alapos utánjárás során sem sikerült kideríteni, hogy a homok a pécsváradi vagy hirdi bányából került-e Komlóra. A homokbányákból azóta nem érkezett hír mamutmaradványokról.

Szóval simán lehet, hogy találtak itt korábban csontokat, és ez adta a dűlő nevét. Sokért nem adnám, ha valami komolyabb pécsi közterületnek ez lehetne a neve. Széchenyi térből úgyis annyi van, miért ne lehetne Pécs központi terét átkeresztelni? Mamutot Hunyadi alá!

9. Cikk-cakk utca

Az ürögi Kócsag közből nyíló Cikk-cakk utca semmivel nem utcább, mint a Kócsag köz, sőt, sokkal közösebb nála, de a nevén kívül azért is megérdemli a 9. helyet, mert az elején semmi sem jelzi, hogy zsákutca, pedig az. (Ha esetleg közben raktak oda táblát, küldök helyreigazítási kérelmet a Google-nak.)

KategóriákMETÁL