Három ormánsági falu, 27 egyedi helyszín, 70 kivételes program augusztus utolsó hétvégéjén. Ezt kínálja a Márta István vezetésével megvalósuló 2. Bőköz Fesztivál az Ormánságban.

A cikk a hirdetés után folytatódik?Azt szeretnénk bizonyítani, hogy minőségi fesztiválnak is van helye, létjogosultsága egy, a fővárostól közel 280 km-re lévő határ menti mikrorégióban, a Bőközben? – mondta el Márta István, a fesztivál ötletgazda főszervezője az esemény pénteki sajtótájékoztatóján. A Művészetek Völgye alapítója, a Zsolnay Örökségkezelő NKft. volt ügyvezetője tavaly vállalta el egy az Ormánság szívébe tervezett új kulturális eseménysorozat kitalálását és bevezetését. A tavalyi fesztivál jól vizsgázott, idén egy hónappal hamarabb, még több programmal szervezik meg a három napos fesztivált.

Fotó: Füzi István. A képen balról-jobbra: Nagy Csaba, a megyei közgyűlés elnöke, Szatyor Győző díszvendég, Márta István fesztivál- és Csornay Boldizsár JPM igazgató

 

A Bőköz Fesztivál három ormánsági kistelepülés, Kémes, Szaporca, Tésenfa és a Duna-Dráva Nemzeti Park Ős-Dráva Látogatóközpontjának összművészeti rendezvénye. A program a összlakosságukat tekintve 900 főt sem elérő falvak egyedi arculatára, jellegzetes hagyományaira, értékeire, a helyi aktivitásokra és az ökoturizmusra, valamint a fesztiválra meghívott művészek, művészcsoportok kreativitására épül. A fesztiválnak egyik különlegessége, hogy az Ormánság Magyarország gazdaságilag egyik legszegényebb, de értékeiben egyik leggazdagabb tájegységében, egyelőre várat magára, hogy turisták tömegei fedezzék fel.

A fesztivál a közösségépítést és -nyitást, a kulturális- és ökoturizmus fejlesztését tűzte ki célul maga elé a helyi lakosság bevonásával. Idén Kóróson, Drávacsepelyen és Drávacsehiben – is lesz egy-egy rövid, ?hídteremtő? komolyzenei koncert.

Fotó: Füzi István. DDNP igazgató és polgármesterek és aljegyző: Závoczky Szabolcs, Pál Csaba – Szaporca, Hideg József  – Tésenfa és Kalmárné Dömsödi Ivett – Kémes

 

A fesztivál fővendége az Ormánság egyik legnagyobb alkotó egyénisége, a 70. életévébe lépő grafikus, faművész, szobrász Szatyor Győző lesz, akinek három kiállítása is nyílik a három településen. A nagyszínpadokon mások mellett fellép a Boban Marković Orkestar, a Besh o?droM, Szirtes Edina Mókus, a Hagyományok Háza vendégei, a Kaláka, a Szélkiáltó együttesek és az ?eurovíziós? Pápai Joci zenekarával. A kémesi jazzudvarban (Jazz-kém) fiatal muzsikusok kiállítással, koncertekkel és jazzszekérrel várják a közönséget. A Nemzeti Színház ifjú művészei – Vidnyánszky Attila rendezésében – különleges, természeti helyszínen adják elő a János vitézt, nem csak gyerekeknek.

 

A templomokban a Filharmónia Magyarország ad hangversenyeket és a szaporcai Református Templomban újra fellép Varnus Xavér. Érdi Tamás zongoraművész a pici Hétöles-tónál ad éjszakai ?csillagos ég? koncertet. Vendég lesz a Bartók Férfikar és a Pécsi Református Kollégium Vegyeskara valamint a Kapolcska Fúvós Kamarazenekar is. Különleges koncertet ad a Készenléti Rendőrség Zenekara.

Fotó: Füzi István. A fesztivál díszvendégének három kiállítása is nyílik a három fesztiválfaluban.

 

Kiállítással és folyamatos vetítéssel költözik Szaporcára a Cseh Tamás Archívum. Szurdi Éva kerámiái, Tóth György ?Újraértelmezett falusi tárgyai? és Cseh András kültéri installációi mellett a fesztivál alatt minden nap más településen láthatják a Petőfi Irodalmi Múzeum Arany200 vándorbuszát is.

A Néprajzi Múzeum az idén jelentetett meg egy archív ormánsági fotókat tartalmazó könyvet ?Talpasház és bikla? címmel, amelyből fotókiállítás nyílik Szaporcán. A népművészetet a Hagyományok Háza programjai, a Tanac táncegyüttes, a Forrás Táncegyüttes fellépései, és az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület ?Lovas Bőköz? képviselik.

Varnus Xavér a tavalyi fesztiválon

 

A helyi értékeket a kémesi Falumúzeumban és a szaporcai Eperfa tájházban lévő foglalkozások, illetve a települések civilszervezeteinek projektjei jelenítik meg. Különleges, a helyi mesterségeket bemutató helyszínnek ígérkezik a tésenfai Hagyományunk Őrzőháza és a falvak múltjáról mesélő több szabadtéri installáció is. A fesztivál vendégül látja a kalotaszegi Mákófalvából érkező Református Kórust és Kovács Pali Feri bútorfestőt, aki bemutatókat tart majd az érdeklődőknek. Vas Géza kolozsvári fotóművésznek ?Kalotaszegi viselet? címmel nyílik kiállítása.

Fotó: Füzi István. Márta István becsönget a fesztiválra. 

 

A gyerekek három napig élvezhetik a Bóbita Bábszínház, a Levendula Játszóudvar és a Karzat Színház játékudvarait, a Magyar Társasjátékos Egyesület és Krizsán Edit nemzetközi sakknagymester interaktív foglalkozásait.

Az Ős-Dráva Látogatóközpont szervezésében szakvezetéses túrákra, természetismereti foglalkozásokra, bemutatókra kerül sor. Ismét lesz Kínai Ház a Konfuciusz Intézet szervezésében és Tésenfán újra ?nyit? a Roma Ucca. Kémesen kézművesek, illetve helyi termékek boltja és udvara, Tésenfán öko- és gasztrokert várja a látogatókat. Szőke András ceremónia- és főzőmester is aktivizálja magát a fesztivál ideje alatt.

Lesz ?Kapocs? konferencia a közművelődés és kultúra szerepéről és sor kerül a Baranya megyei polgármesterek találkozójára. Idén is folytatják a gyűjtést a szaporcai Angster orgona rekonstrukciójára Varnus Xavér jóvoltából, és ismét elutaztatják az iskolásokat világot látni, de támogatják az iskola hangszerparkjának kialakítását is.

KategóriákMETÁL