A Hurut című alkotás a 8. Bujtor István Filmfesztiválon fesztiválon tarolt.

A cikk a hirdetés után folytatódikA hétvégén Balatonszemesen megrendezett 8. Bujtor István Filmfesztivál animációs kategóriájának fődíját Helstáb Martin, pécsi filmes kapta.

A 38 versenyfilmről a Lutter Imre, Radnóti-díjas előadóművész és médiaszakemberből, Kiss Imre rendezőből, a Latinovics Emlékmű Alapítvány elnökéből, valamint Kalász József rendezőből, a Magyar Független Film és Video szövetség elnökségi tagjából álló zsűri döntött. Négy kategóriában adtak fődíjat, a legjobb animációs film díját Helstáb Martin “Hurut” című filmje kapta. A zsűri kiemelte a film humorát, és a beteg szenvedéseinek ironikus bemutatását az emberi test fázisainak groteszk ábrázolásával.

A fiatal pécsi filmes nem először aratott a balatoni filmes megmérettetésen, a tavalyi Bujtor István Filmfesztiválon különdíjat kapott “Az egér, aki egér akart lenni” című filmjéért. A most díjazott alkotása pedig immár számos díjat besöpört, a premierje a Barcelona Planet Film Festivalon volt, ahol egyből a legjobb animációs film díját kapta. Díjazták a Los Angeles Cinefesten, a Totál Plán Filmfesztiválon Celldömölkön, a Ceglédi Filmfesztiválon, valamint a 13. VAS-Film Fesztiválon is.

A film legutóbbi baranyai vetítése az Ördögkatlan Fesztiválon volt a múlt héten, a legközelebbi pedig a budapesti BUSHO nemzetközi filmfesztiválon és az Országos Diákfilmszemlén lesz.

A filmet egyébként a rendezőjének saját influenzás megbetegedése ihlette: három lázas nap után a negyediken már a képkockákat festette, amikből egyedül készítette el az alkotást idén februárban. Szokása szerint minden hangot ő hozott létre a filmben, a wc-jét is bemikrofonozta. A film az eddigiekhez hasonlóan támogatás nélkül jött létre.

.

KategóriákPOP