A multiktól veszem el a pénzt, amit a családoknak adok – mondta Orbán Viktor Tusványoson. Csak közben kiderült, nemhogy elvett, de 80 milliárd forintot adott a multinacionális cégeknek a kormány.

A cikk a hirdetés után folytatódikA kormány összesen 80 milliárd forint értékben biztosított adókedvezményt “kedvenc multinacionális cégeinek” 2012-2014 között – mondta Kanász-Nagy Máté, az LMP szóvivője vasárnap egy budapesti sajtótájékoztatón. Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott, Orbán Viktor miniszterelnök “ordas nagyot lódított”, amikor Tusványoson azt mondta, a kabinet a nagy multiellenes harcban elvett profitból támogatja a családokat.

(Az Index így dokumentálta akkor az elhangzottakat: “…nincs demográfiai hanyatlás, rengeteg pénzt költ szerinte a kormány a családok támogatására, ezt a pénzt pedig a “multiktól veszem el”. (Igen, egyes szám első személyben mondta ezt, és hangsúlyozta is, hogy így mondja, mert szerinte ezt először ő merte megtenni.“)

Kanász-Nagy Máté szerint ennek épp az ellenkezője igaz. Rámutatott, a kormány mindent megtett annak érdekében, hogy eltitkolja a nemzetközi nagyvállalatoknak biztosított adókedvezmények adatait, az LMP azonban hároméves pereskedés után meg tudta szerezni a 2012-2014 közötti adatokat.

Ez alapján a legnagyobb adókedvezményt, 40 milliárd forintot az Audi kapta az említett időszakban, ezt követi a Hankook több mint 17 milliárd forinttal, a Hamburger Hungária erőmű 9 milliárd forinttal és a Bridgestone 6,6 milliárd forinttal. Emellett a kormány további 140 milliárd forint értékben adott különböző beruházási támogatásokat, az Audinak például négy alkalommal 23 milliárd forint értékben.

Via: MTI/Népszava

KategóriákMETÁL