Repülőgépgyárat épít Pécsen a magyar tulajdonú Magnus Aircraft Zrt., az 5,16 milliárd forintos beruházáshoz 2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást ad a magyar kormány – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

A cikk a hirdetés után folytatódikA külgazdasági miniszter kiemelte: egy rendkívüli magyar újítás sorozatgyártásának lehetőségét teremtik meg, a vállalat a beruházással legkevesebb 105 új munkahelyet hoz létre.

Szijjártó Péter ismertette: a repülőgépeket gyártó Magnus Aircraft a világon először fejlesztett ki kompozit anyagokból készült kétüléses repülőgépet, amely műrepülésre alkalmas, valamint kifejlesztett egy olyan gépet is, amely nem kerozinnal, hanem benzinnel működik és szintén kompozit anyagból készült; így jóval könnyebb, alacsonyabb a környezetterhelése és fenntartási költsége, mint más gépeknek.

 

Forrás: Páva Zsolt Faebook

 

A miniszter a legfontosabb feladatok egyikének nevezte, hogy az innovatív magyar megoldásokat itthon tartsák, sorozatgyártásuk is Magyarországon történjen.

? Egyedülálló a mai bejelentés abban a tekintetben, hogy a beruházást, befektetést ösztönző cég tulajdonosa és vezetői nem használnak tolmácsgépet – hangsúlyozta az eseményen Csizi Péter, Pécs országgyűlési képviselője. ?  Hiszen a Magnus Aircraft Zrt. 100%-ban magyar tulajdonosokból áll, magyar fejlesztést követően, magyar terméket állítanak elő.

Csizi Péter úgy fogalmazott: minden túlzás nélkül kijelenthetjük, hogy ez egy új korszak kezdete. Új korszakot jelent Pécs gazdasági életében is.

? Mi pécsiek hosszú évtizedeken keresztül megtapasztaltuk, hogy a szocialista nagyipar milyen károkat tud okozni. A munkahelyek elvesztésétől kezdve, a bérek csökkenésén át, az elvándorlásig – szögezte le a pécsi képviselő. ?  Az új korszak sikeresebb és kiegyensúlyozottabb fejlődést tesz lehetővé, amelyben egyre kevésbé a mennyiség, és egyre inkább a minőség, a hozzáadott érték fog számítani. Ennek hatására növekszik a jövedelmezőség, és segíti a város fenntarthatóságát is.

 

via MTI

KategóriákMETÁL