A Médiatanácshoz fordul a független vidéki sajtó felszámolása miatt a MÚOSZ – hangzott el az ATV szombat esti Híradójában. Hargitai Miklós elnök szerint véleménymonopólium alakult ki, amit ki kell vizsgálni. 

A cikk a hirdetés után folytatódik– A független megyei sajtót gyakorlatilag felszámolták– mutatott rá Hargitai Miklós. – A függetlenségnek olyan látszatai mutatkoznak legfeljebb, hogy nem pontosan ugyanannak a tulajdonosi körnek a kezében van az összes lap: egy nagyobb csomag van a Mészáros Lőrinchez köthető körnél, egy kisebb pedig Andy Vajnánál. Ezért a Magyar Újságírók Országos Szövetsége a Médiahatósághoz fordul és vizsgálatot követel. Tudjuk, hogy az összes politikai tartalmat egy központi szerkesztőségben állítják elő, a lapok gyakran azonos címlappal, címekkel, cikkekkel jelennek meg, ami a politikai tartalmat illeti. Ennél nyilvánvalóbb véleménymonopólium nincs az országban. Ez ellen valójában a médiahatóságnak kellene fellépnie – hangsúlyozta a szövetség elnöke. 

 

 

Urbán Ágnes médiakutató az ATV-nek megerősítette Hargitai szavait. Mint mondja, ebben a tulajdonosi koncentrációban nagyon jelentős a hatóságok szerepe, a Médiatanácsnak ezt meg kellett volna akadályoznia, illetve utólag vizsgálatot kellene indítania. Hozzátette, egyáltalán nem normális az, hogy a teljes megyei napilappiac lényegében egy befektetői kör kezébe került. Urbán Ágnes szerint a vidéki sajtó sokszínűsége megszűnt, az olvasótábor egy színtiszta kormányzati propagandát kap.  

Azoknál a lapoknál, amelyeket a kormányközeli befektetői kör megvásárolt, egyértelműen látszanak a változás jelei. Bizonyos fontos témákhoz óvatosabban nyúlnak, vagy egyszerűen meg sem írják őket – ezt már Babos Attila, portálunk egyik újságírója mondta el az ATV-nek.  

 

Sérülnek a társadalmi értékek és érdekek 

A MÚOSZ egyébként nem először emelte fel a hangját a médiapiacon zajló tendenciákkal kapcsolatban. Többek között márciusban is kiadtak egy állásfoglalást, amelyben emlékeztették a hatóságokat, hogy “a tisztességtelen piaci magatartásról szóló törvény szerint ?a Gazdasági Versenyhivatal megtiltja az összefonódást, ha az jelentős mértékben csökkenti a versenyt az érintett piacon, különösen gazdasági erőfölény létrehozása vagy megerősítése következményeként.? Amennyiben egy, a politikai főhatalommal szoros kapcsolatban lévő tulajdonosi kör döntő befolyással bír a magyar lakosság politikai véleményalkotását meghatározó médiaszegmensben (megyei lapok), akkor jelentős mértékben sérülhetnek azok a társadalmi értékek és érdekek, amelyeket az idézett alkotmány- és törvényhelyek védeni rendelnek.

A MÚOSZ ezért felkérte a médiahatóságot és a versenyhivatalt, hogy gondoskodjanak arról, hogy a fent említett törvényi előírások – mindenekelőtt a sajtó sokszínűsége és a szabad tájékoztatás feltételeinek biztosítása, a meghatározó politikai érdekcsoportoktól való függetlenség, valamint a piaci erőfölény kialakulásának megakadályozása – érvényesüljenek a mostani üzlet által érintett szegmensekben, elsősorban a megyei napilapok piacán. Ezt írja elő ugyanis az alkotmány és a magyar jog, ez a hazai nyilvánosság és a médiában dolgozók egyértelmű érdeke.

A médiahatóság azonban egyelőre semmi kivetnivalót nem talált a tulajdonosi átrendeződésben a napilappiacon, mint ahogyan a rádiós frekvenciák sorsának alakulásában sem

 

 

KategóriákMETÁL