Péntek este óta orrfacsaró bűz terjeng Kertvárosban. Úgy tudjuk, a Pécstől délre eső mezőgazdasági területeken, vagyis éppen Pécs legsűrűbben lakott területéhez közeli helyeken trágyázhattak a napokban. FRISSÍTVE!

A cikk a hirdetés után folytatódik



Frissítés, kedd 14.45

Csak engedéllyel lehetséges

Hígtrágya kijuttatása minden esetben engedélyköteles és csak meghatározott területeken és időpontokban lehetséges, mondták el a Szabad Pécsnek baranyai agrár vállalkozók.

A cikkben szereplő időszak helyesen 10.31.-02.15, vagyis novemberben már nem is szabad hígtrágyázni, így a mostani beavatkozásra elvileg még kaphattak engedélyt az érintett földtulajdonosok vagy földhasználók. Alapvetően hígtrágyát ?locsolni? nem szabad, speciális géppel lehet kijuttatni, ami azonnal be is dolgozza a szerves anyagot a talajba.

A hígtrágya felhasználása a Talajvédelmi Hatóság engedélyével történhet, azt legfeljebb öt évre lehet kérni, ami meghosszabbítható, ugyanakkor szükséges lehet a talajviszonyok miatt a talaj javítása, megint csak külön. A hatóság engedélyével.

A Baranya Megyei Kormányhivatalt is megkerestük, egyelőre még nem kaptunk választ arra, hogy volt-e engedély a beavatkozásra.

Korábban írtuk

Méghozzá hígtrágyával, és nem is kevéssel, sőt akár kétszer is ráhordhatták és a talajnemesítő anyagot a földekre, méghozzá kukoricasilózás után, habár lapunknak ezek az információi csak közvetettek, és nem biztosak, de az szinte bizonyos, hogy mezőgazdasági munkáról van szó, habár az az évnek ezen részében Pécsett ez már szokatlannak mondható, mégha az istállótrágya kijuttatása november közepéig is eltarthat (nov. 15-feb. 15. közt tilos trágyázni), s mégha hosszú enyhe őszt is hozott az időjárás.

Mindenesetre több kertvárosi olvasónk is azzal kereste meg a Szabad Pécset, hogy szinte alig lehetett megmaradni a lakásban pénteken és szombaton. Lapunk hétfőn igyekszik majd kideríteni, hogy hol, kik, miért és mivel trágyázhattak, illetve kell-e ilyen mérvű beavatkozáshoz hatósági engedélyt beszerezni, avagy bejelentést tenni, s ha igen, az érintett vállalkozás/vállalkozók megtették-e a szükséges intézkedéseket, s mit alkalmaztak. Ha biztosat tudunk a kertvárosi bűzről, frissítjük cikkünket.

 

via GIPHY

 

Pécsett egyébként hasonlóra volt már példa, nem is egyszer, sőt, olyanra is, hogy a fél városban terjengett a bűz, de általánban nyár végén/ősz legelején került ilyesmire sor. Szennyvíz-szag amiatt nem lehet, mert  annak leginkább kénes illetú, avagy záptojásszaga van.

KategóriákMETÁL