Miniszterelnöki jóváhagyással vehet meg egy, korábban Tiborcz István ismerőse tulajdonában álló telket a pécsi egyetem, mint arról a Szabad Pécs elsőként beszámolt szerdán. A pécsi családi építőipari cégben dolgozó Czéh-Tóth Márk azt mondta, nem bánja, hogy néhány hónapja eladták az ingatlant, mert az akkor egy racionális gazdasági döntés volt, kockázatosnak látták az U-CampUS Zrt.-vel eltervezett befektetést.

A cikk a hirdetés után folytatódikA Modern Városok Programban 24 milliárd forint jutott eddig a Pécsi Tudományegyetemnek, kedd óta azonban kaptak plusz 800 millió forintot még hozzá, Orbán Viktor aláírásával ellátott azonnali intézkedést sürgető kormányhatározattal. Mint megírtuk, azért ítélték meg ezt a pénzt, hogy az egetemnek, pontosabban az egyetem részére meg lehessen vásárolni a jelenleg magánkézben lévő telket.

A PTE szerdán koraeste közleményt adott ki (ezt tegnapi cikkünk egyik frissítésében hoztuk), amiben örülnek, hogy fejleszthetnek, de egyértelműsítik, hogy nem az egyetem lesz a tulajdonos.

 

A határozat tartalma szerint a Kormány a 1035/2016. sz. kormányhatározattal a Pécsi Tudományegyetem részére biztosított 24 milliárd forint keretösszeget 800,1 millió forinttal felemelte, amelynek célja a Pécs Tüzér utca 1. sz. alatt fekvő 337/1 helyrajzi számú terület megvásárlásához forrás biztosítása.

Lényeges hangsúlyozni, hogy a hivatkozott helyrajzi számú telek tulajdonjogát a Magyar Állam szerzi meg, azon a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt-vel kötött szerződés alapján intézményünk vagyonkezelői jogot szerez, amely alapján a területen a Modern Városok Program keretén belül az egyetemfejlesztéshez és annak deklarált céljaihoz kapcsolódó további terveit valósíthatja meg.

Örömteli a döntés a tekintetben, hogy a konkrét projektelemek fejlesztési helyszínei bővülnek, ezzel is hozzájárulva ahhoz, hogy egységes, és valóban 21. századi orvostudományi campus jöhessen létre, és ebből a régió lakossága is profitáljon az egészségügyben.

 

Megkerestük a telek jelenlegi tulajdonosát is tegnap, az U-CampUS Zrt.-t egy társaságon keresztül tulajdonló Magyar Építő Zrt.-t is, amely tavasszal vásárolta meg az ingatlant, de ők tegnap reggel óta nem válaszoltak lapunknak az ügyben.

Ma pedig kerestük Czéh-Tóth Márkot is, azt a pécsi vállalkozó fiatalembert, akiről már korábban is lehetett tudni, hogy jó ismerősi viszonyban van Tiborcz Istvánékkal – évekkel ezeleőtt akkor írtak erről először a lapok, amikor több trafikkoncessziót is elnyert a városban az addig dohánnyal nem foglalkozó fiatalember. Czéh-Tóth az U-CampUS Zrt. Korábbi egyszemélyes tulajdonosa és vezetője volt. Az ő személye és kapcsolata miatt terjedt el az a pletyka a városban, hogy az ingatlanügyletben talán még maga a miniszterelnöki vő is érdekelt lehet. 

A következőket kérdeztük tőle

Idén tavasszal miért merült fel, hogy eladják a telket tulajdonló céget? Nem bánja-e most utólag, hogy nem is oyan régen eladta a telket, miután kiderült, hogy az állam felvásárolja az ingatlant, ami ugye tuti üzletnek tűnik. Azt is megkérdeztük, hogy a pécsi családi építőipari cégük részt vesz-e/vehet-vehet-e esetleg majd az építkezésben, illetve hogy honnan jött neki annak idején az az ötlet, hogy megszerezze a telket egy banki követelés megvásárlásával.

 

Itt azonban azt is meg kell jegyezni, hogy az U-CampUS-nak korábban egy kisebb, csupán egy másfél hektáros  területe volt, de abból balhé lett, hogy erre az ingatlanra különleges szabályokat fogadott el a tavasszal a pécsi önkormányzat, 50 helyett 60 százalékos beépítési nagyságrendet, átlagos 12,5 méter helyett átlagos 20 méteres épületmagasságot.

 

Lapunk úgy tudja, hogy az immáron 33 ezer négyzetméteresre növő ingatlanért az eladó 3,4 milliárd forintot kért, a korábbi, kisebb, mintegy másfélhektáros területet pedig 1,5-1,8 milliárdért árulták. Azt ugyanis egyelőre nem tudjuk, hogy mennyiért akarja megvenni az egyetem részére a telket az állam, csupán annyit, hogy 800 millióval több, MVP-keretből jövő pénzt ígértelk meg az egyetemnek. 

 

Czéh-Tóth Márk a Szabad Pécs kérdéseire egy sajtóközleményt juttatott el, azzal a feltétellel, hogy ezt csak egészben, változtatás nélkül, betűhíven kerülhet fel az oldalra, így is teszünk

 

Helyreigazítás

Cikkünk rövid ideig élő első verziójában félreértés miatt azt írtuk, hogy Czéh-Tóth a családi üzlet nehézségei miatt adta el a telket, pedig az igazság az, hogy már akkor is azt állította, hogy a Tüzér utcai telekre tervezett beruházást tartotta kockázatosnak az építőipar jelenlegi helyzete miatt. A tévedésért elnézést kérünk!

 

SAJTÓKÖZLEMÉNY

 

A helyi gazdasági élet aktív szereplőjeként társaságaink a több lábon állás jegyében folyamatosan keresik az újabb üzleti és befektetési lehetőségeket.

2017. júniusában az általam bő egy évvel korábban egyszemélyes zártkörű részvénytársasági formában alapított és vezetett U-CampUs Zrt. projekttársaságban meglévő teljes részvénycsomagomat értékesítettem egy szakmai befektetői csoport részére.

A kiszállást elsősorban a megvalósítani tervezett ingatlanfejlesztési projektünk jelentősen megnövekedett kockázatai (soha nem látott építőipari kapacitáshiány, kivitelezési költségek elszállása, stb.), valamint egyéb potenciális üzleti lehetőségek tőkeigénye indokolta.

A fent említett részvényátruházás magánfelek között létrejött polgári jogi ügylet, melynek részletei üzleti titok tárgyát képezik.

Az U-Campus Zrt. társaságban a részvényátruházási ügyletet követően vezető tisztségviselői státuszom is megszűnt, a társasággal kapcsolatban a továbbiakban nincs felhatalmazásom a nyilatkozattételre.

A közelmúlt fejleményeinek ismeretében is meggyőződésem, hogy a cégeladás egy racionális üzleti döntés volt. Mindemellett örülök, hogy a szóban forgó fejlesztési terület remélhetőleg végül arra a célra hasznosul, amire a lokációja által mindig is predesztinálva volt: egyetemi oktatási célra.

KategóriákMETÁL