Lemondott a MoMa országgyűlési képviselő-jelöltségéről Mellár Tamás. A konzervatív, jobboldali értékrendet valló, ismert közgazdász függetlenként indul 2018-ban, hogy legyen esély leváltani a Fideszt.

A cikk a hirdetés után folytatódikEllentmondásos, vagy legalábbis ellentmondásosnak látszó hírek is megjelentek az elmúlt hetekben a neves pécsi közgazdász, Mellár Tamás országgyűlési képviselő-jelöltségéről. A Szabad Pécs ÍRTA MEG azt, hogy Mellár Tamás Bokros Lajos pártja, a MoMa egyik baranyai képviselő-jelöltje lesz 2018-ban, Baranya 1. számú választókerületében, mások mellett elviekben Csizi Péter (Fidesz-KDNP), volt pécsi alpolgármester, jelenlegi országgyűlési képviselő,  a pécsi önkormányzat irányító-tanácsadó testületének elnöke, illetve Tóth Bertalan, az MSZP parlamenti frakcóvezetője, pécsi országgyűlési képviselő ellenében. De a Jobbiknak is lesz a jelenelgi tudásunk szerint is saját, önálló képviselője, Fogarasi Gábor személyében.

Aztán Mellár Tamás, nem sokkal később, a HírTv-n már arról beszélt, hogy ő függetlenként tervezi az indulását 2018-ban, és a MoMa mellett az LMP is támogatná, de ezt reméli a többi demokratikus ellenzéki párttól is, sőt civilektől is, az előző években ugyanis többen is megkeresték azzal, hogy el kellene indulnia a választáson. Sőt azzal, hogy mivel ő egy több párt megbecsülését is maga mögött tudó, integratív személyiség, lenne esélye a Fidesz jelöltjével szemben.

A minap napvilágot hír után – hogy egy volt pécsi országgyűlési képviselő, Körömi Attila indul a Momentum jelöltjeként Baranya 2. számú választókerületében – pedig arról értesült, immár ismételten új hírként a Szabad Pécs, hogy Mellár Tamás is a Baranya 2-esben indul. Ezt mindenképpen szerettük volna tisztázni, de még ennek előtte, pénteken napközben a Szabad Pécshez a MoMa egy rövid sajtóközleményt juttatott el, amit alább szó szerint idézünk.

 

A Modern Magyarország Mozgalom (MoMa) bejelenti, hogy Mellár Tamás lemond a párt országgyűlési képviselői jelöléséről. Bár Mellár Tamás saját elmondása alapján a MoMa programját és értékrendjét érzi magához legközelebb, a 2018-as választásokon független jelöltként szeretné megméretni magát.?

 

Tukora Gábortól, a MoMa elnökségi tagjától, egyik leendő pécsi országgyűlési képviselőjétől azt kérdeztük, hogy a MoMa hajlandó-e a történtek után is támogatni Mellár Tamást, mire Tukora úgy felelt, hogy a MoMa egészen biztosan támogatni fogja a továbbiakban is Mellár Tamást, akkor, ha az ellenzéki összefogás bármely más pártja jelöltjeként indul 2018-ban.

Mellár Tamást is hívtuk, hogy megtudjuk, hogyan is lett végül független jelölt a MoMa képviselőjelöltjéből, s nem rizikó-e, hogy elveszíthetik a töredékszavazatokat (az új választási szabályok miatt a mandátumot megnyerő képviselő pártjának is jut töredékszavazat, ez csak a független képviselőkre nem vonatkozik).

Azt mondta, hogy korábban elsőként komolyan valóban Bokros Lajosékkal, a MoMá-val tárgyalt. Ő már az elején azt mondta a tárgyalásokon, hogy függetlenként indulna, mert csak annak látja értelmét. Akkor azt mondták neki, hogy ettől függetlenül mindenképpen kellene egy jelölő szerv, ezt a MoMa  vállalná, ettől még támogathatják más pártok is, és így megmaradhat a függetlensége. Az, hogy a Baranya 1-ben indítanák, azt viszont a MoMa döntötte el.

Mindenesetre a párt bejelentette a jelölését, és őt ez után keresték meg barátai, ismerősei, a választási törvényben nála járatosabb emberek azzal, hogy ez, akáhogyan is, de azt jelenti, hogy egyetlen párt jelöltjeként lesz elkönyvelve.

Vagyis neki magyarázkodnia kellene, arra menne el energia, hogy azt magyarázza, hogy ő amúgy egy töb párt támogatását is élvező jelölt. (A HírTV-n elhangzott, hogy az LMP is beállna mögé, illetve az LMP és az Új Kezdet).

 

Ezért határozott úgy, hogy ír a MoMának, és bejelenti, hogy függetlenként indul jövőre. 

 

Merthogy ő éppen azt szeretné, hogy több párt támogatását is élvezze, nem akarja leszűkíteni azt a kört, aki támogathatja, és legalább ilyen fontos, hogy szerinte egy valóban független, pártok felett álló jelölt miatt a bizonytalanok is elmehetnek nagyobb számban szavazni. És ez éppen azt a célt szolgálja, ami miatt elindulna jövőre: a Fidesz leváltását. Szerinte emiatt nem azt kell nézni, hogy lesz-e töredékszavazat, hanem azt, hogy így talán tényleg megnyerhető egy egyéni körzet, és ez minden ilyen esetben egy-egy teljes mandátum megszerzését biztosítja az ellenzéki oldalon. Ő azért döntött úgy, hogy a Baranya 2-esben indul, Hoppál Péter ellenfeleként, mert azt egy konzervatívabb körzetnek gondolja. Egyébként ennek Hoppál Péter minden bizonnyal nagyon fog “örülni”, hiszen volt már egy érdekes “afférjuk”.

(Lapunk úgy tudja egyébként, hogy volt olyan időszak, amikor nem hivatalosan arról is lehetett hallani, hogy az MSZP talán nem indítaná el Szakács Lászlót mégsem Pécsett és Komlón, egy esetleges ellenzéki összefogás miatt,  kizárólag az 1-esben Tóth Bertalant. Ami azért érdekes, mert Tóth és Szakács országos viszonylatban is sok szavazatot szerzett a fideszes jelölttel szemben. Úgy tudjuk, az MSZP-nél ebben az ügyben változhatott a vélemény, de ezt a konteót, hogy akár támogatnák Mellárt a Baranya 2-esben, erősíti akár Tóth Bertalan nyilatkozata is)

Mellár Tamás azt mondta a Szabad Pécsnek, hogy ő valóban nem tudta, és így meg is lepte, hogy Körömi Attilát indítja a Momentum jövőre, ráadásul a Baranya 2-ben. Ő nem is olyan rég még tárgyalt a Momentummal, és próbálta meggyőzni őket, hogy ne 2022-re készüljenek, ugyanis ez volt az érzése, amikor arról beszéltek neki, hogy attól függetlenül, hogy az egyes egyéni körzetekben hány ellenzéki jelölt lesz, és kik lesznek azok, a Momentum fog saját jelöltet állítani, mert ők mind a 106 egyéni körzetben indítani szeretnének jelöltet.

 

Szerinte ez azért felelőtlen dolog, mert csökkenti az esélyét a kormány leváltásának, és ha újabb négy évet kap a Fidesz, pláne kéthartmaddal, akkor 2022-re még kevesebb esélye lesz bárkinek is a Fideszt leváltani Magyarországon. Az ország érdekéről van szó tehát.

 

Ha a Momentum megváltoztatja a véleményét ebben a kérdésben a későbbiekben, akkor az ő véleménye is megváltozhat majd róluk, természetesen.

Jelen pillanatban viszont úgy néz ki, hogy akár 4-5 jelölt is indulhat a Baranya 2-esben Hoppállal szemben, és ez biztosan azt jelenti, hogy Hoppál 30-35 százalékkal nyerni fog. És sajnos ez a mentalitás szerinte jelenleg más helyeken is látszik. Ebben az esetben pedig Mellár szerint

 

?a Fidesz kér egy kávét, és egy újabb kétharmaddal viszi tovább az országot 2018-tól”

 

 

Felmérés a legjobbról

Ő javasolta már több ellenzéki fórumon, hogy készüljenek felmérések, amikor már megvannak az ellenzéki jelöltek. Meg kellene állapodniuk az ellenzéki pártoknak abban, hogy megbíznak egy valóban független közvéleménykutatót, hogy megtudják, kinek van a legnagyobb támogatása az ellenzékiek közül. Ha ez meglesz, és kiderül, hogy van olyan jelölt, akinek erőteljesebb a támogatása mint az övé, akkor ő azonnal visszalép a javára.

 

Akkor ugyanis ő

 

megcselekedte, amit megövetelt a haza.

 

És ebben az esetben a felelőssége sem marad meg: jó ideje ugyanis megkapta azt rendszeresen, hogy nem teheti meg, hogy nem indul, mondván kábé ez a kötelessége, integratív személyiségként. Ha viszont kiderül, hogy ez csak egy hipotézis, akkor azon nyomban és szíves örömest vissza fog lépni.

 

A többség elzavarná a Fideszt

Szerinte a többség szeretne kormányváltást, és szívesen szavazna olyan jelöltre, akinek van esélye a fideszes jelöltet megverni. Ez azt is jelenti ugyanis, hogy a bizonytalanok is nekiindulhatnak, ha erős független jelöltet látnak maguk előtt. Az a párt, bármelyik legyen is az, amely nem akar összefogni, és csak azért is, vagy éppen talán pusztán a nagyjából 150 milliós plusz támogásért az országos listaállításért indít mindenhol saját jelöltet, az szerinte nem kormányváltást akar, hanem dagonyázni.

 

 

A SZABAD PÉCS FÜGGETLEN HÍRPORTÁL, ÚJSÁGÍRÓK ALAPÍTOTTÁK, NINCSENEK MÖGÖTTÜNK SEM PÁRTOK, SEM ÉRDEKCSOPORTOK, SEM NAGY BEFEKTETŐK, EZÉRT TÁMOGATÁSRA SZORULUNK, ARRA KÉRJÜK OLVASÓINKAT, HA TEHETIK, KÜLDJENEK ADOMÁNYT A LAPUNKAT MŰKÖDTETŐ NONPROFIT KFT. E CÉLRA ELKÜLÖNÍTETT ALSZÁMLÁJÁRA, VAGY VÁLASSZÁK A MÁR ELÉRHETŐ PAYPAL-ON ÁT TÖRTÉNŐ UTALÁST A SZABAD PÉCSET KIADÓ NONPROFIT CÉG SZÁMLÁJÁRA. A RÉSZLETEK ITT OLVASHATÓK 

KategóriákMETÁL