Nyílt levelet jelentetett meg egykori párttársának, a pécsi városházi képviselőnek, Bognár Lászlónak címezve a volt fideszes Körömi Attila. A politikába hosszú kihagyás után, a Momentum színeiben visszatérő Körömi Attila szerint Hoppál Péter fenyegetőzött azon a pénteki sajtótájékoztatón, amelyen üzent a pécsieknek, hogy szerinte ne adják ki az ingatlanukat a Soros egyik alapítványától, amúgy politikamentes civil pályázati programokra pénzt nyerő pécsi Emberség Erejével Alapítványnak. Mégis Bognár Lászlónak írt nyílt levelet vasárnap a Momentum pécsi politikusa. Nem véletlenül, és nem csak azért, mert Bognár is ott ült, szótlanul a pénteki sajtótájékoztatón.

A cikk a hirdetés után folytatódikSzó szerint közöljük az alábbiakban Körömi Attila Bognár Lászlót megszólító nyílt levelét. Kiemelésekkel azonban élünk. Bognár Lászlót is megkerstük vasárnap késő este, reméljük, hétfőn megtudjuk tőle, kívánja-e kommentálni a Körömi által leírtakat. 


KÖRÖMI ATTILA – MOMENTUM?2017. DECEMBER 10.

Kedves László!

2000-ben léptél be a Fideszbe. A 2002 és 2006 közötti önkormányzati ciklusban a pécsi közgyűlés oktatási bizottságának fideszes szakértője voltál. Négy éven keresztül dolgoztunk egy szervezetben. A közéleti munkánk kapcsán még közös barátra is leltünk a pécsi csoportban. Ennek is köszönhető, hogy egymást jobban megértő viszony alakult ki közöttünk. A 2000 után átéltek miatt 2004-ben kiléptem a Fideszből. Én mélyebbre láttam, Te még bíztál, így maradtál, de később is egymás szemébe tudtunk nézni. Emlékszem: mindketten a polgári Magyarország eszményét vallottuk magunknak.

Majd néhány év múlva azt hallottam, gondjaid vannak a Fidesszel, a pécsi szervezettel. Nem lepett meg, amikor mondták, vívódsz, hogy kilépj vagy maradj. Egyszer még személyesen is említetted nekem, nem tetszik, ami zajlik. Néhány év késéssel élted meg, hogy a Fidesz elhagyta a polgári gondolatot. Nem segítettem feloldani az érzéseidet. Könnyen biztathattalak volna, hogy engedd el az ügyet, ha az már nem a Tiéd. Nem ezt tettem, csupán megértést mutattam. Láttam, hogy szenvedsz. Ismertem habitusodat, világos volt, hogy nem tudsz eljönni, így nem kívántam a véleményemmel terhelni az érzéseidet.

Azután már nem találkoztunk. Másfelé vittek bennünket a céljaink. Nyilván végiggondoltad, hogy miért maradtál. Gondolom, megérte. Kimatekoztad, hogy megéri. Egyre többen matekozták ki, hogy megéri. Így, ezekkel az önfelmentésekkel értünk el a mához. Sokan, nagyon sokan morognak, de valahogy megmagyarázzák maguknak, hogy megéri: még egy kis kutatási pénz, még egy koncertturné, kinek mi, így megy ez. Azok szimbóluma lettél számomra, akiknek ugyan tiszták a szándékai, de nem tudnak kilépni a mocsárból.

December 8-án Téged is odaültettek a Fidesz pécsi szervezetének sajtótájékoztatójára. Oda, amit Hoppál Péter, a szervezet elnöke amúgy egyszemélyes mutatványként tartott. Rajta és rajtad kívül ott ült még két alelnök. E levél szempontjából ők nem érdekesek.

Azért hívtátok össze a sajtót, mert a Fidesz pécsi elnöksége – köztük személyed – úgy döntött, hogy a december 14-i városi közgyűlési ülésre az önkormányzati frakción keresztül beterjeszt egy nyilatkozatot. Ennek megszavazásával el kívánjátok utasítani a ?Soros-kampányközpont? pécsi létesítését. Ti így mondjátok ezt.

Egészen pontosan azért terjesztitek a közgyűlés elé a javaslatot, mert a Nyílt Társadalom Alapítvány egy nemzetközi pályázat részeként mintegy 130 millió forintot juttatott a pályázat egyik pécsi nyertesének, az Emberség Erejével Alapítványnak. Hozzájuk különböző karitatív szervezetek pályázhatnak céljaik megvalósításáért. Politikai indíttatású szervezetek számára nincs lehetőség pályázni.

A Nyílt Társadalom Alapítvánnyal, az Emberség Erejével Alapítvánnyal, az általatok ?Soros-kampányközpontnak? nevezett valamivel itt nem kívánok foglalkozni. Nem ezért írok. 

Azonban a sajtótájékoztatón (melynek egy részét a Szabad Pécs videóin néztem meg) az is elhangzott, hogy a Fidesz pécsi elnöksége arra kéri a város polgárait, vállalkozásait és szervezeteit, hogy ne adjanak helyet Pécsett az ingatlanjaikban a ?Soros György-féle kampányközpontnak? (ti így mondjátok ezt).

Kedves László!

Hoppál Péter elnök úr hiába próbálta mosolyogva, ám láthatóan zavartan kikérni magának az újságíró véleményét, miszerint ez a ?kérés? a város lakóinak fenyegetését jelenti. Azt mantrázta, hogy a kérés a magyar nyelv szabályai szerint nem fenyegetés.

 

Hoppál azt már nem mondta, hogy egy demokráciában a hatalomnak tilos ilyet kérnie, mert a hatalomnak semmi, de semmi köze nincs ahhoz, hogy ki mit kezd a tulajdonával, a törvény keretei között. Azért számít ez a felhívás fenyegetésnek, mert azt üzeni, hogy a hatalom valamit elvár, csupán végtelen cinizmussal ezt kérésként fogalmaztátok meg. Holott Te is pontosan tudod, hogy ez a felhívás színtiszta fenyegetés. Magyar-történelem szakos tanárként is tisztában vagy ezzel. Látszott is rajtad, hogy ez az egész műsor mennyire kínos számodra. A felvételeken rendre csak három elnökségi tag látszik. Hoppál és a másik kettő, jól összezárt székekkel, csoportot alkotva. Te, mintegy elegáns kívülálló Hoppáltól távolra ültél. Minden ott volt az arcodon. Csak az a matek, az ne lenne?

 

Kedves László!

A Pécsi Tudományegyetem dolgozójaként – mely intézmény most adott tiszteletbeli doktori címet Donald Tusknak, az Európai Tanács elnökének -, továbbá Pécs Megyei Jogú Város Közgyűlése Kulturális és Köznevelési Bizottságának elnökeként a sajtótájékoztatón való megjelenéseddel tényleg legitimálni szándékoztad ezt a városnak szóló fenyegetést?

Jó néhány évvel ezelőtt nem segítettem föloldani vívódásodat. Ellenben most, mint aki a megfenyegetettek egyike, föl kell, hogy szólítsalak: vagy húzd oda a széked az elnököd mellé, akit minden józan ítélőképessége elhagyott, és vállald a városnak címzett fenyegetését, vagy engedd el ezeknek az embereknek a kezét. Mondd ki a szót: nem. Mondd a szemükbe, hogy nem megyek tovább veletek ezen az őrült úton. Minimum magadnak tartozol ezzel.

Az első idők nehezek lesznek, de el sem hiszed, milyen felszabadító érzés, amikor a tiszta levegőt lélegzed be. Ne hezitálj, dönts!

Körömi Attila, pécsi lakos, a Momentum Mozgalom országgyűlési képviselőjelöltje

 

A SZABAD PÉCS FÜGGETLEN HÍRPORTÁL, ÚJSÁGÍRÓK ALAPÍTOTTÁK, NINCSENEK MÖGÖTTÜNK SEM PÁRTOK, SEM ÉRDEKCSOPORTOK, SEM NAGY BEFEKTETŐK, EZÉRT TÁMOGATÁSRA SZORULUNK, ARRA KÉRJÜK OLVASÓINKAT, HA TEHETIK, KÜLDJENEK ADOMÁNYT A LAPUNKAT MŰKÖDTETŐ NONPROFIT KFT. E CÉLRA ELKÜLÖNÍTETT ALSZÁMLÁJÁRA, VAGY VÁLASSZÁK A MÁR ELÉRHETŐ PAYPAL-ON ÁT TÖRTÉNŐ UTALÁST A SZABAD PÉCSET KIADÓ NONPROFIT CÉG SZÁMLÁJÁRA.

A RÉSZLETEK ITT OLVASHATÓK

KategóriákMETÁL