?Nonszensz: állami pénzen pereljük az államot?? – ezzel a címmel posztolt véleményt politikusi közösségi oldalára a Pécs és Pécsvárad közt fekvő kistelepülés, Martonfa független polgármestere. A Baranya 3-as választókerületében április 8-ára az LMP-UK színeiben jelölt Bosnyák András azt mondta, nonszensz, hogy azok után követel vissza egy falubusz-beszerzés után pénzt Martonfától az államkincstár (MÁK), hogy más faluval szemben elveszítettek egy ilyen ügy miatt indult pert.

A cikk a hirdetés után folytatódikEgyébként, ha belegondolnak, az egész ügy abszurd, illetve azt mutatja, hogy mindennemű korábbi kormányzati ígéret ellenére sok esetben még mindig mennyire rugalmatlanok egyes állami hivatalok.

A martonfai polgármester azt írta ugyanis posztjában, hogy tavaly nyertek pályázaton egy falubuszt. Valóban volt ezzel kapcsolatban egy mulasztásuk: a rendszámát nem jelentették le. Mivel kiderült ?ez a szörnyű mulasztás?, a MÁK vissza akarja fizettetni velük a falugondnoki szolgáltatás támogatását. 

Azt hangsúlyozta, hogy a munkát elvégezték, a kapott támogatást pedig jogszerűen használták fel. Ehhez képest egy regisztrációs mulasztás miatt vissza akarják vonni tőlük a teljes támogatási összeget, csaknem 2 millió forintot.

Martonfa viszont olyannyira nem az egyetlen ilyen hely, hogy még 206  magyar település jár hasonló cipőben a tudomásuk szerint.

Azt az év elején a Népszava írta meg, hogy egy kicsiny, az ukrán határ mellett fekvő falu, Uszka is kapott ilyen határozatot, ami után beperelte az illetékeseket, és a per már le is zárult, és Uszka nyert, mégpedig jogerősen. Bosnyák András azt a kérdést teszi fel, hogy minekután mind a másik 207 érintett településnél szóról szóra ugyanaz a tényállás, mint Uszka esetében, ugyanazok a törvényi hivatkozások is, vajon az esetleges hasonló perek kimenetele mi lehet, szerinte nem kétséges, hogy ugyanaz.

Ennek ellenére, illetve ezek után is a Magyar Államkincstár be akarja szedni tőlük (is) a pénzt. Úgy tűnik, nincs pardon, s hiába próbálták a hivatalt győzködni. A Szabad Pécs érdeklődésére ugyanis Bosnyák András azt mondta, ők néhány napja kaptak egy fizetési meghagyást a MÁK-tól, hogy fizessenek kétmillió forintot, vagy ha ezt nem teszik meg nyolc napon belül, akkor leemelik a számlájukról a pénzt. Azóta írtak a MÁK-nak, Uszka ítéletére hivatkozva, de úgy tűnik, ez nem hatotta meg a hivatalt. A Szabad Pécs információi szerint van olyan másik érintett baranyai ksitelepülés, ahol négymillió forintot kell visszafizetni, de nem mernek vagy nem akarnak perelni.

Bosnyák Andrásék viszont fognak, ha másképpen nem megy, azt írta ugyanis a martonfai polgármester, hogy ezek után jön akkor, amire a posztja címében is utalt. Vagyis a MÁK visszavonja a támogatást, amit az állam adott, az önkormányzatok pedig állami pénzből beperelik az állami céget, nyernek, a MÁK pedig végül kénytelen lesz visszautalni azt, amit elvett, csak bírósági és ügyvédi költségekkel megnövelve. Mindezt az egészet az állam pénzén.

Hogy ki a nyertese ennek az egésznek? Szerinte nem a józan ész, az biztos?. 

 

A Népszava a fent hivatkozott január eleji cikkben számolt be arról, hogy az ukrán határnál fekvő apró falu, Uszka hatalmas sikert könyvelhetett el ez év elején: a nyíregyházi közigazgatási bírságon legyűrte a Magyar Államkincstárt, s megnyerte az úgynevezett “falubusz-pert”.

A falubusz ügy tavaly nyáron robbant ki, a MÁK milliós nagyságrendben büntetett meg több, mint kétszáz, zömmel kistelepülési önkormányzatot. Arra hivatkoztak, hogy a polgármesteri hivatalok késve jelentették be a falugondnoki ellátást biztosító új kisbuszok rendszámát, s ezért másfél-két évre visszamenőleg követelték az üzemeltetéshez nyújtott támogatást. A községek hasztalan érveltek azzal: egyikük sem tudott a rendszám alapján vezetett külön nyilvántartásáról, de a buszokkal ugyanúgy a lakosság számára nyújtottak szolgáltatásokat, mint korábban – tehát a munkát elvégezték.

Zempléni polgármesterek korábban közös levélben kértek segítséget három minisztertől is, Pintér Sándortól, Balog Zoltántól és Varga Mihálytól, de végül nem jártak sikerrel. Voltak ezért többen is, akik inkább befizették a bírságot, s a háttérben a térség országgyűlési képviselőjénél “lobbiztak” állami segítségért, az önhibájukon kívül hátrányba került településeknek nyújtható plusz támogatásért. Akik fizettek, összesen 120 milliót utaltak vissza.

Uszka viszont perre ment. Sértő-Radics István polgármester a Népszavának azt mondta, hogy első körben csak fellebbeztek, de az államkincstár első fokon elutasította a kérelmüket, az után fordultak a bírósághoz. Azzal érveltek, hogy a kincstár hatáskörét túllépve intézkedett, a falubuszok működési engedélyét ugyanis az illetékes megyei kormányhivatalok adják ki, s azok ellenőrzik később az üzemeltetést. A falugondoki buszok megérkezésük másnapján munkába álltak, vagyis a kincstár olyan támogatási összeget kért volna vissza, amelyet ténylegesen az adott feladatra fordítottak. A nyíregyházi közigazgatási bíróság Uszkának adott igazat, s hatályon kívül helyezte a Magyar Államkincstár követelését a perben megjelölt időszakra vonatkozóan, mondván a MÁK-nak nem volt jogalapja a pénz követelésére az önkormányzattól.

 

 

A SZABAD PÉCS FÜGGETLEN HÍRPORTÁL, ÚJSÁGÍRÓK ALAPÍTOTTÁK, NINCSENEK MÖGÖTTÜNK SEM PÁRTOK, SEM ÉRDEKCSOPORTOK, SEM NAGY BEFEKTETŐK, EZÉRT TÁMOGATÁSRA SZORULUNK, ARRA KÉRJÜK OLVASÓINKAT, HA TEHETIK, KÜLDJENEK ADOMÁNYT A LAPUNKAT MŰKÖDTETŐ NONPROFIT KFT. E CÉLRA ELKÜLÖNÍTETT ALSZÁMLÁJÁRA, VAGY VÁLASSZÁK A MÁR ELÉRHETŐ PAYPAL-ON ÁT TÖRTÉNŐ UTALÁST A SZABAD PÉCSET KIADÓ NONPROFIT CÉG SZÁMLÁJÁRA.

A RÉSZLETEK ITT OLVASHATÓK

KategóriákMETÁL