Figyelmeztető jelleggel néhány hétre felfüggeszthetik a pécsváradi háziorvosi ügyeletet, értesült a hírről a Szabad Pécs. A háziorvosi körzethez 15 település, de kevesebb mint kilencezer lakos tartozik, az ügyelő háziorvos közösen látja el a gyermek és a felnőtt háziorvosi ügyeletet is a térségben. FRISSÍTÉS!

A cikk a hirdetés után folytatódik



FRISSÍTÉS – kedd 15.00

Nem lehetséges szüneteltetni a szolgáltatást

Ezzel a friss hírrel hívott fel minket kedden Zádori János pécsváradi polgármester. Mivel kötelező önkormányzati szolgáltatásról van szó, és az esküjük miatt a háziorvosok sem tehetik meg, hogy nem adnak ügyeletet, közölte a Szabad Pécsnek a pécsváradi polgármester. Ugyanakkor azt is mondta, hogy ettől függetlenül nem fogják a tiltakozást beszüntetni, ha nem kapnak megnyugtató választ és megoldási javaslatot Budapestről, akkor mennek tovább, és jelzik. Ugyanis azt tartják továbbra is, hogy rendszerszintű probléma miatt vált gyakorlatilag fenntarthatatlanná a háziorvosi ügyelet.

 

KORÁBBAN ÍRTUK

Sok tekintetben mintaszerűen működik a pécsváradi háziorvosi ügyelet, a nálunk már hosszú évek óta működő egészségközpont is olyan centrum, amelyhez hasonlóakat tekint mintának a kormány, kezdte a pozitívumokkal az ügy ismertetését Zádori János pécsváradi polgármester, amikor megkerestük azzal, hogy igaz-e, hogy végelgesen vagy átmenetileg megszűnhet a hétköznap délutáni és éjjeli, illetve hétvégi háziorvosi ügyelet.

Ez utóbbira azonban azt mondta, hogy a végleges megszüntetésről szó sincs, a szolgáltatás átmeneti felfüggesztését viszont valóban elhatározták, mert szerintük rendszerszintű problémáról van szó, amit jeleztek is a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkárának.

Pogácsás Tibor válaszát még nagyon várják, és bíznak abban, hogy az pozitív lesz, és kapnak egy átmeneti segítséget, majd valamiképpen a helyzet rendezését.

Az igazság ugyanis az, hogy ahhoz, hogy a háziorvosi körzet nyereséges legyen, kb. 20 ezer főre lenne szükség, náluk azonban még Hidas kilépése előtt (ők Bonyhádhoz csatlakoztak év elején) is éppenhogy 10 ezer fő felett voltak, de így még tovább nőtt az az összeg, amelyet a településeknek hozzá kellene tenniük az állami normatíva kiegészítéséhez. És ez már nem megy.

A néhány évvel ezelőttihez képest ugyanis mostanra két-két és félszeresére nőtt a kötelező hozzájárulás mértéke. Hidas ugyanis a második legnagyobb település volt, csak Mecseknádasd van még, amely nem kis falu a 15-ből.

Zádori János azt mondta, ha nem kapnak semmi bíztatót, akkor fognak lépni. Úgy tudjuk, tízmilliós segítséget kértek egyébként. A polgármester szerint ezt a kérdést állami szinten kellene rendezni, avagy olyan módon kiszervezni a szolgáltatást, amely megéri mindenkinek.

Pécsváradon egyébként működik egy saját labor, ami a fentieken felüli költség, de ezt vállalta Pécsvárad, és ez olyan kényelmi szolgáltatás, ami plusz sok hasonló térségi körzettől eltérően. Ettől azonban az alapszolgáltatásra ugyanúgy be kell tenni a súlyos százezreket és milliókat a település méretétől függően.

Pécsváradon a négy háziorvosi körzetből háromban nyugdíjasok dolgoznak, de a polgármester azt mondta, hogy ez a kérdés rendezett, az utánpótlásról a háziorvosaik gondoskodnak.

Bosnyák András, Martonfa független polgármestere, az LMP-Új Kezdet Baranya 3-ban induló országgyűlési képviselőjelöltje is írt politikusi Facebook-oldalán az ügyről, így őt is megkerestük. Megerősítette azokat, amiket le is írt, azt mondta, hogy 

?egy Martonfa méretű falunak (220 fő) több mint fél millióba kerül évente a kompenzáció. Az orvosi ügyelet megoldása önkormányzati feladat. Finanszírozás nincs hozzá. Hol tudja ezt kigazdálkodni egy ekkora település? (?) A jelenlegi kormány nem változtatott a kialakult gyakorlaton, pedig pénzbe se kerülne, csupán az ésszerűtlen körzet kijelölést kellene megváltoztatni. Nem járási szinten, hanem megyei, de még inkább országos szinten kellene koordinálni. Ezt bezzeg nem központosítják, az iskolákat, amelyeknek helyi szinten kellene maradniuk, azt igen! Az orvosi ellátáshoz való jog állampolgári alapjog. A mindenkori kormányok feladata az, hogy a megfelelő feltételeket biztosítsa?.

 

 

A SZABAD PÉCS FÜGGETLEN HÍRPORTÁL, ÚJSÁGÍRÓK ALAPÍTOTTÁK, NINCSENEK MÖGÖTTÜNK SEM PÁRTOK, SEM ÉRDEKCSOPORTOK, SEM NAGY BEFEKTETŐK, EZÉRT TÁMOGATÁSRA SZORULUNK, ARRA KÉRJÜK OLVASÓINKAT, HA TEHETIK, KÜLDJENEK ADOMÁNYT A LAPUNKAT MŰKÖDTETŐ NONPROFIT KFT. E CÉLRA ELKÜLÖNÍTETT ALSZÁMLÁJÁRA, VAGY VÁLASSZÁK A MÁR ELÉRHETŐ PAYPAL-ON ÁT TÖRTÉNŐ UTALÁST A SZABAD PÉCSET KIADÓ NONPROFIT CÉG SZÁMLÁJÁRA.

A RÉSZLETEK ITT OLVASHATÓK

 

 

 

 

KategóriákMETÁL