A végletekig húzták tavaly Pécs egyik legforgalmasabb hegyi útján, a Magaslatin a gázvezeték-rekonstrukciót, hónapokokon át kriminális volt erre a mindennapos közlekedés. Az itt élők hétfőtől egészen biztosan sokat fogják emlegetni a pécsi városvezetők nevét. Újabb feltúrás és lezárás jön, és legalább a nyárig, akár őszig eltart majd.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Az elején tisztázzuk: az egyik legfontosabb, és legforgalmasabb, kelet-nyugat-irányú pécsi hegyi út, a Magaslati út felújítása már nagyon is időszerű volt. És minden értelmes, jó célt szolgáló fejlesztés támogatandó, főleg, ha nem érintett korrupcióval, pláne nem annak pofátlanság a köbön-verziójával. És az is nagyszerű és logikus gondolat, hogy ezt előzetes, teljes közmű vezeték-cserével képzelték el.

Szóval előrebocsátjuk: majd valamikor jó lesz, nagyon, csak ki kell várni.

Azt viszont egészen biztosan tudjuk, hogy a Magaslati út és a környező utcákban élők, illetve az erre más okból gyakorta járó autósok és gyalogosok hétfőtől nagyon idegesek lesznek, és nem jó szívvel emlegetik majd a pécsi városvezetés tagjait. Tavaly ugyanis hosszú hónapokon át volt feltúrva a pécsi Magaslati, amikor a gázvezetéket cserélték ki teljes hosszában. Ráaádásul az eredetileg gondoltnál is tovább tartott a rekonstrukció, és még a gyalogosok is sokat panaszkodtak, hogy a közlekedés még nekik is jóval nehézkesebbé vált a felújítás időtartama alatt.

Most, ha a többség meghallja, megtudja, hogy hétfőn nagyjából minden kezdődik előlről (csak az E.ON helyett a Tettye Forrásház megbízásából veszik majd át a munkaterületet), akkor a fent már emlegetett reakciókra lehet számítani.

A szolgáltató egyébként az előző napokban, hetekben már amit lehetett megtett, kommunikálta vagy megpróbálta kommunikálni az itt élőkkel, de ilyen rövid idő elteltével ezt nem mindenki fogja szó nélkül hagyni. Vagy azt kérdezgetik majd, hogy miért nem lehetett ezt egyszerre, még koncentráltabb módonmegszervezni.

 

És, hogy a felújításról konkrétan is szó essen, alább a Tettye Forrásház közleményéből idézünk.

 

Február 5-én, hétfőn startol az idei év egyik legjelentősebb víziközmű-rekonstrukciója a pécsi hálózaton. A több mint 300 millió forint értékű beruházásban a Magaslati út és a Surányi út ivóvíz- és szennyvízvezetékei újulnak meg. A rekonstrukció az önkormányzati útpálya felújítással összhangban zajlik. 

A tervek szerint ugyanis hamarosan megújul a Mecsekoldal fő közlekedési tengelye. Mielőtt az új utak megépülnek, a Tettye Forrásház kicseréli a burkolat alatti közműveket, a szolgáltatás biztonságát veszélyeztető vezetékeket annak érdekében, hogy a későbbiekben lehetőleg ne kelljen csőtörés miatt felbontani a friss aszfaltot.

Őszig összesen 5140 méternyi korszerű vezeték kerül a földbe – hosszú időre garantálva ezzel a városrészben élők stabil, kiegyensúlyozott ellátását, és gazdagítva Pécs víziközmű-vagyonát. A régi öntöttvas és PVC vezetékek helyett az utak teljes hosszában új, korszerű anyagból készült vízvezetékeket építenek ki. A Magaslati úton 1820, a Surányi Miklós úton 1330 méternyi csövet cserélnek ki, emellett összesen 1990 méter hosszan újul meg a szennyvízhálózat az érintett ingatlanok szennyvízbekötéseivel együtt.

A rekonstrukció egy részét föld alatt zajló csőbefűzéses technológiával végzik, egy-két kisebb munkagödörrel. A vízvezetéket és az ingatlanok bekötéseit azonban csak nyílt árkos kivitelezéssel lehet cserélni. Emiatt elkerülhetetlen a munkálatokkal haladó, átmeneti forgalomkorlátozás: szakaszos, félpályás útlezárásra, esetenként jelzőlámpás irányításra lehet számítani. Annak érdekében, hogy már a felújítás során minél hamarabb újra biztosított legyen az akadálymentes forgalom, az egyes szakaszok végén aszfaltszintig helyreállítják az utat.

 

A felújítás menete

A több ütemben zajló vezetékcsere egyszerre két helyen indul február 5-én: a Magaslati úton a Tettye tértől és a Szőlő utcai kereszteződéstől is megkezdik a szennyvízhálózat korszerűsítését. Február közepén a Surányi úton is felvonulnak a munkagépek, elsőként a Surányi utca 30-tól az Angster József utca irányába. Márciustól a vízhálózat kerül sorra, a munkálatok várhatóan őszig tartanak.

 

A TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. köszöni a közlekedők és a környéken élők megértését, türelmét! 

Aktuálisan frissülő információk a munkálatokról, ütemezésről: www.tettyeforrashaz.hu

 

 

A SZABAD PÉCS FÜGGETLEN HÍRPORTÁL, ÚJSÁGÍRÓK ALAPÍTOTTÁK, NINCSENEK MÖGÖTTÜNK SEM PÁRTOK, SEM ÉRDEKCSOPORTOK, SEM NAGY BEFEKTETŐK, EZÉRT TÁMOGATÁSRA SZORULUNK, ARRA KÉRJÜK OLVASÓINKAT, HA TEHETIK, KÜLDJENEK ADOMÁNYT A LAPUNKAT MŰKÖDTETŐ NONPROFIT KFT. E CÉLRA ELKÜLÖNÍTETT ALSZÁMLÁJÁRA, VAGY VÁLASSZÁK A MÁR ELÉRHETŐ PAYPAL-ON ÁT TÖRTÉNŐ UTALÁST A SZABAD PÉCSET KIADÓ NONPROFIT CÉG SZÁMLÁJÁRA.

A RÉSZLETEK ITT OLVASHATÓK

 

 

KategóriákMETÁL