Többször is foglalkoztunk már az egyik leginnovatívabb és legnagyobb baranyai céggel, a bólyi székhelyű Terránnal. Annak apropóján először, hogy ők vásárolták meg a Dunántúli Napló korábbi székházát, amely egykoron a pécsi Szikra Nyomdának is helyet adott. Az Engel János útra költöztették ezért a vezetőséget és a társaság adminisztrációs munaktársainak egy részét is, Bóly azonban továbbra is központi helyszínük maradt Magyarországon. Egy, a közelmúltban kiadott sajtóközleményük éppen Bólyt érinti a gyártástechnológiában is piacvezető Terrán Cégcsoportról. Olyan napelemparkot hozott ugyanis létre Bólyban a cég, amelynek segítségével napenergiából tudják biztosítani cserépgyártó üzemük teljes villamosenergia-ellátását.

A cikk a hirdetés után folytatódik?Ezzel a beruházással többek között az a célunk, hogy megmutassuk, mennyire hiszünk a megújuló energia fontosságában, jövőjében. Ennek egyik kiemelkedően fontos eleme, hogy a BME Elektronikus Eszközök Tanszékével partnerségben tavaly elkezdtük napelemes tetőcserepünk fejlesztését. Ezen kívül azt is szeretnénk bizonyítani, hogy nagy feldolgozói kapacitást igénylő gyárak teljes villamosenergiaigénye is kiszolgálható napelemes rendszerekkel. Mára egyértelművé vált, hogy az ökológiai lábnyom csökkentése a feldolgozóipari társaságok számára is elengedhetetlen követelmény. Tudomásunk szerint a régióban működő cserépgyártók közül jelenleg csak a Terrán használ zöld energiát a cserépgyártáshoz. Bízunk benne, hogy napelemparkunkkal jó példát tudunk mutatni a ?zöld? gondolkodásmód elterjedéséhez? – hangsúlyozta Gódi Attila ügyvezető.

Az erőmű legfontosabb műszaki paramétereit egy informatikai rendszer segítségével folyamatosan, online módon monitorozzák. A későbbiekben a Terrán bólyi gyárát olyan referencia-üzemként kívánja felhasználni, melynek teljesítményadataihoz az iparág szereplőinek – ideértve akár a versenytársakat is – szabad hozzáférést adna.
A Terrán nem csak a termék-innovációkban, hanem környezetünk védelmében is példamutató, hiszen a fenntarthatóság mindig kiemelt fontosságú a cégcsoport számára.

 

Ezerhatszáz napelemtábla

A 499 kWp inverter teljesítményű napelemes kiserőmű összesen 1 600 darab napelemtáblából áll, és az üzem melletti 1 hektáros területen helyezkedik el. A kiserőmű a tervezést és az engedélyeztetést követően három hónap alatt készült el, a beruházás teljes költsége közel 170 millió forint volt. A Terrán ezzel a beruházásával is komolyan szem előtt tartja az építőipar környezetünkre gyakorolt hatását, és ahogy eddig is, a jövőben is élen szeretne járni innovatív, trendformáló megoldásaival.

KategóriákPOP