Akinek az ingatlana a Balatonig ér, és élvezi a balatoni panorámát, az fizessen több helyi adót! – ezt a javaslatot kívánja Lengyel Róbert Siófok fideszes többségű helyi képviselő-testülete elé terjeszteni. Erról a tervről Siófok független polgármestere a Szabad Pécsnek beszélt.

A cikk a hirdetés után folytatódikGátat kívánna szabni a vízpartot elfoglaló és a balatoni panorámát eltakaró apartmanházak egyre gyorsuló elterjedésének ugyanis a siófoki polgármester.

Mint mondta, emiatt a helyi építési szabályzatot és az adórendeletet is módosíttatni szeretné. A cél minimálisan az, hogy a település is lásson ?viszont? valamit  az ezekben a magas kerítésekkel elzárt ingatlanparkokban zajló üzleti tevékenységből, legfőképpen nyaraltatásból. A legtöbb Balaton-parti társasház a tóparti települések közül éppen Siófokon épült az elmúlt években, és jelenleg is számosnak az építése zajlik.

?Egyre szűkül a rálátás a magunkfajta egyszerű földi halandók számára a gyönyörű balatoni panorámára? – mondta a Szabad Pécsnek Siófok polgármestere.

? Egyik épület emelkedik a másik után, amelyeknek a tulajdonosai, szállóvendégei aztán az erkélyekről élvezhetik a parti naplementéket. Valamikor, úgy 2004 előtt ?kemény? volt a helyi építési szabályzata városunknak. Védte a zöldfelületeket és szigorú magassági korlátozást tartatott be az építtetőkkel. Azután valamilyen oknál fogva egyre csak lazított a város vezetése ezeken a szabályokon, egyre-másra tűntek el a szabad és/vagy zöld felületek, és gomba módjára kezdtek szaporodni az egymást felülmúló épületek. A siófoki partszakasz pedig lassan átalakult, és nem feltétlenül az előnyére? – vélekedett.

Lengyel arra hívja fel a figyelmet: ?A balatoni panorámás ingatlanok tulajdonosai ugyanannyi helyi adót fizetnek, mint például akinek ugyan a vasút és a Balaton között van az ingatlana, de közvetlen a sínek mentén, panorámának se híre, se hamva. Azt szeretném, hogy a közvetlen balatoni panorámával rendelkező ingatlanok tulajdonosai mélyebben nyúljanak a zsebükbe. Azt is javaslom, hogy a plusz adóbevételt kizárólag a parti területek (szabad strandok, parkok, egyéb zöldfelületek) folyamatos karban-, és tisztán tartására, fejlesztésére fordítsa a város.

 

Egy siófoki, vízparti apartmanház a sok közül 

 

A balatoni panorámás ingatlanok hasznosításából (értékesítés, kiadás) a város teljes lakosságának is többet kell profitálnia, vagyis ?a luxusadóból? a város közössége gyarapodhatna?.

Megjegyeztük, hogy ez azonnal érthető, átlátható, világos álláspont, de biztosan nem lesz miatta népszerű. Habár valószínűleg elsősorban nem helybéli üdülőtulajdonosokat, ?újgazdagokat? érint, akik egyrészt nem fogják ezt feltétlenül annyiban hagyni, sőt politikai értelemben is kaphat emiatt, már csak a felvetés miatt is támadásokat. Felkészült-e erre – kérdezte a Szabad Pécs a siófoki polgármestertől.

Ő úgy felelt, hogy ?Igen. Mert várható, hogy a ?milliomoslobbi? beindul, de ezt a szempontot az én szememben felülírja Siófok állandó lakosságának az érdeke?.

Kérdés azonban szerintünk az is, hogy ugyanígy vélekedik-e majd erről Siófok fideszes többségű képviselő-testülete is. Siófokon ugyanis nagyjából másfél évtizede, kb. pont akkor kezdett terjedni a Balaton-parti lakóparképítési láz, amikor kedvezményes lakáshitelből is lehetett ott apartmant vásárolni.

 

Trükköztek a kedvezményes hitelekkel

Éppen a Lengyel Róbert által is említett 2004-es évben vetette föl a Somogy megyei napilapban az idén elhunyt siófoki ügyvéd, Léhmann György azt, hogy sokan nyaralót vesznek lakás jogcímen, ami tulajdonképpen az állam, az önkormányzat megkárosítása, állami és önkormányzati segítséggel. Több tízmilliárd forintnyi kedvezményes lakáshitelből vásároltak lakóingatlant úgy, hogy arra nem voltak lakhatás szempontjából rászorulva, hiszen nyaralónak, üzleti célra is használják. Az országosan ismert néhai jogász akkor felvetette azt is, hogy üdülőházas övezetben nem is adhatna ki engedélyt lakóház építésére az önkormányzat. A Somogyi Hírlap megkérdezte Tóth Lajos akkori városi főépítészt, aki azrra emlékeztetett, hogy Siófok 1999-ben felmentést kapott a szabályozás alól. A megyei lap adatai szerint (olvasható a 2004-es cikkben) egy siófok-aranyparti társasház 60 lakásából 56-nak a megvásárlásához vettek fel az akkor dívó kedvezményes lakáshitelből, 3 és 26 millió forint közötti értékben, s a tulajdonosok közül csak kettő volt siófoki?

 

Patinás nyaralókról vették le a védettséget 

Az már csak hab a tortán: a siófoki képviselő-testület akkoriban jó néhány patinás, Balaton-közeli ingatlanról vette le a védettséget, hogy azoknak az elbontása után, a helyükön (ronda) egyen-apartmanházak épülhessenek?
Az apartmanépítési láz nemhogy csillapodna, ahogy gazdagszik egy bizonyos réteg, úgy nő és nő. Miközben a Szabad Pécs idén nyáron egyebek között arról cikkezett: ?valakik? mérgezik, pusztítják Siófokon a balatoni panorámát takaró öreg fákat, másvalakik meg az új luxus apartmanház előtti nádast irtják?

 

A SZABAD PÉCS FÜGGETLEN HÍRPORTÁL, ÚJSÁGÍRÓK ALAPÍTOTTÁK, NINCSENEK MÖGÖTTÜNK SEM PÁRTOK, SEM ÉRDEKCSOPORTOK, SEM NAGY BEFEKTETŐK, EZÉRT TÁMOGATÁSRA SZORULUNK, ARRA KÉRJÜK OLVASÓINKAT, HA TEHETIK, KÜLDJENEK ADOMÁNYT A LAPUNKAT MŰKÖDTETŐ NONPROFIT KFT. E CÉLRA ELKÜLÖNÍTETT ALSZÁMLÁJÁRA, VAGY VÁLASSZÁK A MÁR ELÉRHETŐ PAYPAL-ON ÁT TÖRTÉNŐ UTALÁST A SZABAD PÉCSET KIADÓ NONPROFIT CÉG SZÁMLÁJÁRA.

A RÉSZLETEK ITT OLVASHATÓK

KategóriákMETÁL