Erre utalhatott egy elejtett fél mondatával ugyanis, vagy arra célozhatott, hogy tervben volt, ne közvetlenül válasszon Budapest főpolgármestert. Ami biztos viszont, az az, hogy Tarlós István újra indul a főpolgármesteri posztért a következő önkormányzati választáson. A hírről mások mellett az MTI is beszámolt. Orbán Viktor és Tarlós István közös szerdai budapesti sajtótájékoztatóján a főpolgármester azt mondta: a közvetlen választás és a budapesti fejlesztési tanács létrehozása is szerepet játszott abban, hogy elindul a választáson. Ez utal szerintünk arra, amit a Szabad Pécs már pedzegetett: hogy tervben volt egy olyan lehetőség is Orbán Viktor/a Fidesz-KDNP/a kormány fejében, hogy nem közvetlenül választanának 2019-től főpolgármestert.

A cikk a hirdetés után folytatódikNéhány hete a Szabad Pécs felelős szerkesztője, Babos Attila a Civil Rádióban beszélt arról a rádió megkeresésére, hogy a Szabad Pécs információi szerint Tarlós István el fog indulni ismét Budapesten a főpolgármesteri posztért. Akkor még ugyanis a hivatalos kommunikációban nem, hogy erről nem volt szó, hanem úgy tűnt, hogy Orbán és Tarlós közt olyan vita van, amivel Tarlós indulása kétséges lehet.

A Szabad Pécs információja azonban az volt, hogy szinte száz százalékra vehető az, hogy Tarlós István elindul ismét, illetve az, hogy abban az esetben megmarad a közvetlen főpolgármester-választás intézménye. Úgy tudtuk ugyanis, és ezt a lap felelős szerkesztője el is mondta a Civil Rádióban, hogy a Orbánék előtt van olyan terv is, amely szerint nem közvetlenül, a megyei elnökök megválasztásához hasonlóan kapna főpolgármestert Budapest. Azaz a közvetlenül megválasztott fővárosi képviselő-testület tagjai szavaznák meg az eléjük kerülő jelöltek közül a főpolgármestert.

Azt nem mi írtuk le először, de a Szabad Pécs is utalt rá, és ezt a fent említett Civil rádiós beszélgetésben is elmondtuk, hogy tervek közt szerepelt, hogy a fővárosi kerületek számát lecsökkentenék, átrajzolnák a határokat és végül csak kilenc kerület maradna.

Ez persze a közvetlen főpolgármester-választástól függetlenül is végrehajtható intézkedés, persze kétharmados parlamenti többséget igénylő döntés kell hozzá. Azért említjük, mert mi ezt a két hírt egymás mellett, azonos, megbízható forrásoktól hallottuk. Sőt az is erről a vonalról jutott el a fülünkbe, hogy tervezik, hogy a 2000/5000 fő alatti településeken nem lenne közvetlen választás, vagy akár települési önkormányzat sem. Persze, ettől még egyik sem megerősített, hivatalos információ, aminek a lényege annyi, hogy a nekünk névtelenséget kérve nyilatkozók szerint volt terv/elképzelés a kilenc fővárosi választókerületről, és a nem közvetlen főpolgármester-választásról is.

 Mi éppen ezért gondoljuk azt, hogy Tarlós István az MTI tudósítása szerinti kijelentése erre utalhatott:

Tarlós István úgy fogalmazott: súlyos belső küzdelem után hozta meg döntését, jelentős megkötéseket fogalmazott meg a folytatáshoz. A jelöltség elvállalásában közrejátszott a közvetlen főpolgármester-választás, valamint a fővárosi fejlesztési tanács megalakítása.

A harmadik ciklusára készülő főpolgármester a sajtótájékoztatón jelentette be, hogy Orbán Viktor felkérésére elvállalja a jelölést és a 2019-es önkormányzati választáson való részvételt.

Előzőleg Orbán Viktor azt mondta: Tarlós Istvánnak “szigorú megkötései” voltak. Ezek közül a legfontosabbról már a szerdai kormányülésen – a főpolgármester jelenlétében – döntenek: létrehozzák a budapesti fejlesztési tanácsot, amelyet Tarlós Istvánnal társelnökségben közösen fognak vezetni, és ennek keretében közösen fogják fejleszteni és építeni Budapestet – közölte a miniszterelnök.

Tarlós állítja, nem zsarolta Orbánt

Orbán Viktor megjegyezte, hogy a meginduló fejlesztések közül több 2030-ig fut majd. Tarlós István elmondta: a megkötésekben nem volt semmi zsarolási szándék, egyszerűen tudta, hogy bizonyos dolgok hiányában képtelen lenne folytatni. Az életkora pedig nem az egyetlen tényező, ami szerepet játszott.

Az ellenzéki szimpatizánsokhoz szólva úgy fogalmazott: “ha az általuk ajnározott 88 éves Soros György dédelgethet kéretlen nemzetközi terveket, akkor 70 évesen miért ne lehetnének valakinek progresszív tervei egy várossal saját hazájában”.

A főpolgármester kijelentette: Budapesten az eddigi nyolc éve alatt “botrány, félrecsúszás nem volt”, így nyugodtan “elmehetett volna”, ugyanakkor sok mindent elkezdtek, részben a kormánnyal együttműködve, és “nem jó érzés lenne ezeket félbehagyni? ? “Nem akarok úgy járni, mint Demszky Gábor a 4-es metróval”.

Elmondta, a döntését befolyásolta azt is, hogy a kormánnyal, illetve a Fidesz meghatározó kormányzati szereplőivel az együttműködés feltételei nagyon kedvezően alakultak.

A Fidesszel és a kormánnyal megkötendő megállapodásban rögzítik majd egyebek mellett a 3-as metró befejezéséhez szükséges források megteremtését, valamint a közszolgáltató cégek fővárosi kézben hagyását.

A megállapodás részleteiről, a november 17. aláírását követően adnak tájékoztatást.  A megkötésekről szólva Tarlós István hangsúlyozta: várakozása ellenére ?nyitott kapukat döngetett”. A létrehozandó fejlesztési tanács elnöke a kormányfő, társelnöke Tarlós lesz. A testület ügyvezető alelnöke Fürjes Balázs lesz, a Miniszterelnökség Budapestért és a fővárosi agglomerációért felelős államtitkára.

Tagja lesz még a grémiumnak Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter. A főváros részéről tagok lesznek a főpolgármester mellett az általa jelölt főpolgármester-helyettes vagy helyettesek, továbbá két kerületi polgármester.

Ennek a fejlesztési tanácsnak a kompetenciájában lesznek a Budapestet érintő állami és a fővárosi nagyprojektek is. Az említett megállapodásban szerepel majd egyebek mellett az árvízvédelem és a szemétszállítással kapcsolatos problémák megoldása is.

A Budapesti Fejlesztési Tanács létrehozása valamelyest emlékeztet arra a tavaly augusztusi pécsi döntésre, miszerint egy külső tanácsadó-irányító tanácsot hozott létre teljesen váratlanul és érthetetlen módon, a pécsi közgyűlés megkerülésével a pécsi Fidesz. Akkor, az augusztus 31-i bejelentést követő másnap, szeptember elsején érkezett Orbán Viktor Pécsre, aki állítólag nagyon nem örült a Csizi Péter elnökségével, Hoppál Péter, illetve Páva Zsolt és a két pécsi alpolgármester tagságával felálló tanácsnak, és s a “pécsi szalonpuccsnak“. Akkor a helyi kormánypárti, az önkormányzat által fenntartott sajtó ezt nagyszerű hírként tálalta, a független sajtó, elsőként a Szabad Pécs azonban arról írt, hogy nem lehet tudni, hogy mi volt ennek a döntésnek a hátterében és főleg, hogy mi a jogi alapja. Akkor terjedt el az a vélekedés is, hogy gyámság alá helyezték Páva Zsolt pécsi polgármestert. Ha így nézzük, olyan, mintha Tarlós Istvánnak is lettek volna kérései és feltételei az újbóli indulásával kapcsolatban, de egyszersmind olyan is, mintha Orbán Viktorék gyámság alá helyezték volna Tarlós Istvánt és Budapestet. 

 

A SZABAD PÉCS FÜGGETLEN HÍRPORTÁL, ÚJSÁGÍRÓK ALAPÍTOTTÁK, NINCSENEK MÖGÖTTÜNK SEM PÁRTOK, SEM ÉRDEKCSOPORTOK, SEM NAGY BEFEKTETŐK, EZÉRT TÁMOGATÁSRA SZORULUNK, ARRA KÉRJÜK OLVASÓINKAT, HA TEHETIK, KÜLDJENEK ADOMÁNYT A LAPUNKAT MŰKÖDTETŐ NONPROFIT KFT. E CÉLRA ELKÜLÖNÍTETT ALSZÁMLÁJÁRA, VAGY VÁLASSZÁK A MÁR ELÉRHETŐ PAYPAL-ON ÁT TÖRTÉNŐ UTALÁST A SZABAD PÉCSET KIADÓ NONPROFIT CÉG SZÁMLÁJÁRA.

A RÉSZLETEK ITT OLVASHATÓK

KategóriákMETÁL