A tiltakozáshoz ellenzéki pártok, függetlenek is csatlakoztak. Élő közvetítés.

A cikk a hirdetés után folytatódikEgyelőre kevesebben vannak a résztvevők, mint legutóbb, de így tűnik folyamatosan csatlakoznak az emberek.

15.05-kor kezdődik a vonulás. A pontos menetrendről itt írtunk.

Valamivel kisebb egyelőre a tömeg, mint legutóbb, kb. 700-900 fő vonulhat.

15.45 Megérkeztek a tüntetők Pécs főterére. Lassan telik meg a tér belső része, kb. 2/3-a lehet a tömeg a legutóbbinak.

Élő közvetítésünk a beszédekről itt:

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének pécsi ügyvivője mindenkit a szakszervezetkhez való csatlakozásra buzdított. Illetve arra bátorított a szakszervezeti tagokat, hogy kérjék számon a szakszervezeti vezetőket, ha azok nem védik kellően a munkavállalók érdekeit. Elmondta azt is, hogy az évek során rengeteg ember érdekeit képviselte, akár bíróságon is, de sztrájkolni nem tud egyedül. Felolvasta a szakszervezeti követeléseket, illetve a sztrájktörvény adta lehetséges forgatókönyveket is vázolta.

Tóthné Hetesi Ildikó, Bölcsödei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének Baranya megyei titkára a tömeget megszólítva adott hangot a követeléseknek, kiemelve, hogy a bölcsödei dolgozók sincsenek megfizetve pedig a jövendő nemzedékekről gondoskodnak.

Varga Orsolya, a Nők Ellenállási Mozgalma képviseletében kemény beszédben hosszan sorolta azokat a problémákat, amik miatt elégedetlen a kormánnyal. Minden egyes pontnál a tömeg hangos megerősítését zsebelte be. Az elmérgesedett közbeszéd kapcsán Nagy Blanka-ügyét is felemlegette.


Benke Norbert, a Vasas Szakszervezeti Szövetség regionális ügyvivője harcias felszólalásában utalt arra is, hogy olyanok hozták meg a túlóratörvény rendelkezéseit, akik maguk érdemi munkát nem végeztek. Kiemelte, hogy a Fidesz aljas, sunyi módon egyéni képviselői indítvánnyal kerülte ki, hogy egyeztetni kelljen az érintettekkel. Elmondta azt is, hogy hétfő délután, útlezárásokkal fogják akadályozni a forgalmat, és szolidaritást kért a közlekedőktől.

Tudósítók: Babos Attila, Gűth Ervin
Fotók: Gűth Ervin

Címkék:
KategóriákMETÁL