Zamárdi nyerheti a balatoni különversenyt a Red Bull Air Race, azaz a műrepülő világkupa-futam megrendezéséért – értesült a Szabad Pécs. A Balaton Sound után egy héttel körözhetnek a repcsik a Tihanyi-apátság fölött.  

A cikk a hirdetés után folytatódikMűrepülő világbajnokunknak, Besenyei Péternek már korábban is nagyon tetszett a helyszín és a Red Bull Air Race nemrég terepszemlét tartó szervezőgárdájának is, így szinte borítékolni lehet: Zamárdiban rendezik idén nyáron, július 13-14-én a Red Bull Air Race magyarországi futamát. Mindezt azok után, hogy Tarlós István budapesti főpolgármester ?kiebrudalta? Budapestről a versenyt. A Szabad Pécs információit nem cáfolta a zamárdi polgármester sem. Csákovics Gyula egészen pontosan úgy fogalmazott: őszintén reméli, hogy nem kell cáfolnia?

Abu-Dzabi, Indianapolis, Zamárdi

A Red Bull Air Race alapítója, ötletgazdája Besenyei Péter. A idei futamok olyan helyszíneken zajlnak-zajlottak, mint Abu Dzabi, Kazany, Chiba, Indianapolis, Szaúd-Arábia. 

Besenyei már beleszeretett

Néhány napon belül hivatalosan is bejelenti a Hungaroring Zrt., hogy hol tartják az idei magyarországi futamot – így értesült a Szabad Pécs. Mivel azonban a legtüzetesebben a zamárdi helyszínt vizsgálták át, így meglepő volna, ha a másik két szóba került balatoni város, Keszthely vagy Fonyód lenne végül a befutó, esetleg nem is a Balaton, hanem a Velencei-tó?

Egész kis különverseny zajlott a Red Bull Air Race néven világszerte ismert, sok tízezer nézőt vonzó műrepülős világkupa-futam megrendezéséért azóta, hogy Tarlós István főpolgármester bejelentette (sokak szerint a választási év miatt…): idén Budapest nem adhat otthont a zajos versenynek.


Zamárdi, a Balaton szíve
Fotó: Győrffy Árpád ? Balatontipp.hu

 

Tarlós a bejelentéssel együtt ötletet is adott, mondván: vigyék valamelyik népszerű vizes nyaralóhelyre. S lőn: a keszthelyi alpolgármester volt a első, aki Facebook-oldalán ?bejelentkezett?, a szervezők közben vizsgálták a fonyódi helyszínt is, Fonyódhoz hasonlóan Zamárdi sem jelentkezett, hanem úgy keresték meg a Balaton Soundnak is helyet adó kisvárost a magyarországi szervezők, a hungaroringesek.  

?Már vagy egy évtizede felmerült egy nyári, Balaton fölötti műrepülő-bemutató megrendezése, ekkor jött el terepszemlére Besenyei Péter és egyből beleszeretett a zamárdi helyszínbe – mondta lapunknak Csákovics Gyula zamárdi polgármester. – Ugyanabba, mint a Balaton Sound szervezői: a Balaton-part leghosszabb, három kilométernyi szabad strandja a miénk, s a panoráma is egyedi; karnyújtásnyira a Tihanyi-félsziget, az apátsággal. S repülőtér is akad a közelben, akár a szentkirályszabadjai, akár a siófok-kiliti.?

Növelné a Balaton presztízsét

Az idei Red Bull Air Race egy héttel követné a világszerte ismert zenei fesztivált, a Balaton Soundot, Zamárdinak azonban ez sem jelentene problémát. ?A tömegtől ma már nem ijedünk meg, jól tudjuk kezelni – jegyezte meg a polgármester. – Én személy szerint örülnék, ha Zamárdira esne a szervezők választása annak ellenére is, hogy nem mi jelentkeztünk. Növelné a Balaton presztízsét, ismertségét egy ilyen sokak által látogatott, az egész világon figyelemmel kísért esemény. A Balaton Soundnak is voltak kezdetben ellenzői szép számmal, de idővel belátták: több a haszon, mint a negatívum.?

Meg egyébként is, ha már Balaton, akkor hol másutt lehetne a helyszín, mint éppen Zamárdiban, mely úgy hirdeti magát, hogy ?a Balaton szíve?… Arra gondolva azonban, hogy Tarlós főpolgármester legfőképpen a repülős dzsembori több napos zaját kifogásolva tanácsolta el a rendezvényt a Duna, a Parlament fölül, kérdés, mit szólnak vajon majd hozzá a tihanyi bencés apátok – persze, az is igaz: a Balaton Soundot is megszokták?

KategóriákMETÁL