Két héten belül megválasztjuk az Európai Parlamentbe küldendő magyar képviselőket. Emiatt rendez az ország több városában vitafórumot a Gulyás Márton alapította Partizán a pártok EP-listáján szereplőkkel. Pénteken este Pécsett vitáztak. A Fidesz-KDNP listáján láthatóan egyetlen igazán bátor ember sincs: senki nem jelent meg a vitán közülük. Mégis ők mehetnek majd többségben az EP-be gombot nyomogatni, meg ráérős időben twittelgetni.

A cikk a hirdetés után folytatódikVajon milyen embereket választhatott ki az Orbán Viktor által vezetett Fidesz és a KDNP szövetsége arra, hogy majd az Európai Parlamentben képviseljék hazánkat?

Bátrakat?

Akik fel merik emelni a szavukat a sajátjaikkal szemben, ha nem értenek egyet morálisan?

Akik kiállnak egy tisztes, egyenlő feltételeket kínáló vitára?

Vajon milyen embereket neveznek EP-képviselőjelöltnek egy olyan kormányfő pártjában, aki hosszú évek óta nem mer kiállni senkivel vitára?

Vajon milyen embereket választ egy olyan Orbán Viktor-vezette Fidesz, ahol a kormányfő szökőévenként sem ad komolyan vehető interjút?

Csodálkozhatunk ezek után, hogy egy egyenlő feltételeket kínáló EP-választás előtti jelölti politikai vitasorozatra nem mernek elmenni, nem mernek kiállni vitatkozni a Fidesz-KDNP jelöltjei?

Vajon azért, mert tudják, hogy a végletekig leegyszerűsített és ismételgetett világmagyarázó politikai szó- és mondatkészlettel nem mennének sokra?

Vagy csak a főnökeik tiltása miatt?

Ettől még igaz: a normális, hétköznapi életben, a mindennapokban az egyenlő feltételeket kínáló, előrevivő viták, mások tiszteletével járó megmérettetések elől folyton megfutamodókat sunyinak, gyávának tartjuk és hívjuk, s kerüljük az effélék társaságát. Baloldaliak, jobboldaliak, liberálisok egyaránt kerüljük őket.

Merthogy a Gulyás Márton által alapított Partizán pénteki pécsi EP-választási vitájára nem érkezett Fidesz-KDNP jelölt. És a többi városba sem fog menni. Ahogyan Orbán Viktor sem ül le az Euronews meghívására Franz Timmermansszal vitatkozni.

Az ellenzéki politikusok kivétel nélkül, egytől-egyig igazi, komoly, valódi tétet jelentő újságírói kérdéseket kaptak Gulyás Mártontól, a Mérce blokkjában Diószegi-Horváth Nóra főszerkesztő-helyettestől, sőt még a nézőktől is. Ugyanilyeneket kaptak volna a fideszesek is. Minden olyan párt vagy -szövetség meghívást kapott, amelynek van EP-listája, indult már a tavalyi országgyűlési választáson is, s azon a voksok legalább 1 százalékát megszerezte.

Habár a válaszok jórészt érthetőek, logikusak és korrektek voltak, a pécsi partizános vitafórum legfontosabb és legerősebb pillanatai egyértelműen a kérdések voltak. És ezt nyilván sejtették a kormánypártoknál is.

Az, hogy a Fidesz képviselői nem állnak ki vitatkozni, számomra azt jelenti, hogy nem tisztelik a választókat, a saját választóikat sem, és hogy nincs igazán bátor jelöltjük.

Pedig a hazánkat fogják képviselni Európában. Biztosan, a fentiek ellenére is a Fidesz-KDNP-listáról fog az új magyar EP-képviselők többsége az EP-be jutni.

Az más kérdés, ők hová ülhetnek be. Egyre kevésbé valószínű, hogy a mérsékelt, jobbközép pártok-alkotta Európai Néppártba. Ha Orbánék, mégha egy esetleges lépéskényszer miatt is, de meg merik tenni, hogy egy jobbközép-szélsőjobboldali párttömb tagjává válnak, az merőben új helyzet lesz. Amit már nem fog tudni Orbán Viktor beadni 2,5-3 millió embernek könnyedén, vagy ha igen, az erős jelzés lesz a többieknek. Egy ilyen ?új út? egy tiszta és demokratiukus választási győzelem ellenére is felhatalmazás nélküli lépés lenne ugyanis.

A Partizán múlt péntek esti pécsi vitáját lejjebb teljes terjedelmében megtekinthetik.

Két EP-listavezető jött el a vitára, Tóth Bertalan, az MSZP pécsi származású elnöke volt az egyik. Igaz, ő nem fog elutazni Brüsszelbe, Tóth húzónévként került fel, és amiatt, mert az MSZP-Párbeszéd szövetség ezzel jelzi, mennyire komoly és fontos számár az EP-választás. Tóth arról beszélt többször is, hogy szerinte nagyon nagy hiba, hogy nem lett közös ellenzéki EP-lista, mert akkor a Fidesz nem vinné el a képviselői helyek többségét.

A másik EP-listavezető a jobbikos Gyöngyösi Márton volt. Ő természetesen többször is felhozta a bérunió kérdését, de ez a téma, az egyenlőbb bérek és szociális juttatások más jelölteknél is elhangzottak.

A legkevésbé lazának tűnő DK-s Rónai Sándornál többen nem mondták ki Európa nevét és Dobrev Kláráét sem (utóbbi érthető). A DK is akar az MSZP-hez hasonlóan európai minimálbért például, és az is elhangzott Rónaitól feszt, hogy Európai Egyesült Államok.

A legprofibban kommunikáló jelölt egyértelműen Nemes Balázs volt, a Momentum szóvivője, aki energikus, céltudatos és pontos volt, még a szigorú (és nagyon is indokolt) időkeretet illetően is. Ő nem fog az EP-be jutni, hiszen a Momentumnak most az EP-be jutást kell megugrania, már a két képviselő is óriási siker lenne, s bár Nemes az első férfi a Momentum EP-listáján, két hölgy politikusuk áll az első és a második helyen.

A Magyar Kétfarkú Kutyapárt egyik EP-jelöltje, és alelnöke Victora Zsolt többször is csak mérsékelten volt vicces, és persze egyszer sem komolyan vehető. Igazán komolyan nem vehető. Mondjuk, azt el kell ismerni, hogy Victora ennél azért viccesebb szokott lenni.

Sőt, olyannyira nem sikerült ez most, hogy a privát életben sugárfizikusként dolgozó Kóbor József (LMP, 4. helyezett az EP-listán) kiénekelte a kétfarkús jelölt szájából a sajtot. Az este legviccesebb jelenete ugyanis egyértelműen az volt, amikor Gulyás Márton Kóbor Jánosnak hívta Kóbor Józsefet már a vita vége felé. utolsó. A pécsi LMP-s Kóbor (József) erre csak annyit mondott, hogy az omegás Kóbor Jánosnak több haja van, neki viszont jobb hangja (állítólag).

Nálunk az estét ezzel Kóbor nyerte meg, szorosan mögé Gulyás Márton érkezett a célba.

KategóriákPUNK