Tizenöt belvárosi ősfát egészen biztosan kivágatnak egy fejlesztés miatt Pécs történelmi belvárosában, a Sétatéren Páva Zsolték, illetve az állami-önkormányzati pénzből élő Zsolnay Örökségkezelő. Bő egy éve megírtuk, hogy ez lesz, sokezren olvasták a cikket, rengeteg felháborodott komment érkezett, de a politikusok elszántak. Igaz, más politikusok is. Meg civilek is. Úgy tűnik, ahogyan közelebb kerülünk a fák kivágásához, egyre többen kapnak észbe.

A cikk a hirdetés után folytatódik



A pécsi sétatéri fák kivágásáról több mint egy éve írt cikket a Szabad Pécs. Elsőként írtuk meg, hogy rengeteg pécsi nagyon is kiakadt azon az elképzelésen, hogy az egyik legkedveltebb rekreációs belvárosi területen, a Sétatéren (sőt, a Sétatér sokkal több mint egy park, vagy egy rekreációs terület) fejlesztéseket tervez a pécsi önkormányzat, illetve az alapvetően állami és önkormányzati pénzből működő Zsolnay Örökségkezelő NKft., amely miatt viszont fákat kell kivágni. Akkor a jelentős részben a pécsi önkormányzat forrásaiból élő (és a fák kivágását kevésbé hangsúlyozó) Pécsma cikke után írtunk arról, felháborodott olvasók megkeresésére, hogy kivághatják azokat a fákat, amelyek alatt ezrek szoktak egy-egy fesztivál alkalmával esténként ücsörögni és borozni.

Ugyanerről az ügyről van most szó, a Cella Septichora környezetének felújításáról és a tér átalakításáról. Most a Pécsi Stop írta meg, hogy a 900 milliós uniós forrásból tervezgetett fejlesztésnek megjelent a közbeszerzési kiírása, ami szerint 15 darab fát is kivágnak majd. És természetesen most is sokan tiltakoznak, csakúgy mint a legutóbb, tavaly év elején, amikor erről írt a Szabad Pécs.

Beszéltünk azóta pécsi civilekkel is, többen igencsak elszántak, és vannak is már konkrét elképzelések, fához odaláncolás is, külön kampány a pécsi sétatéri fák védelmében. Ahogyan a politika is felfigyelt az ügyre, a Momentum például szerda estére demonstrációt, illetve villámcsődületet tervez este hét órára a Cella Septichorához.

Páva Zsolték, illetve Merza Péterék (Pécsi Városfejlesztési Zrt.) és Vincze Balázsék (Zsolnay Örökségkezelő) egyelőre nem hatódtak meg a korábbi tiltakozásoktól, ezt mutatja az is, amit a Pécsi Stop most felfedezett az. Uniós közbeszerzési értesítőben. Persze, a fejlesztési elképzelésekkel kapcsolatban elmondták és elmondják majd még, hogy a tér átépítésével lesznek fatelepítések is.

Nem csodálkoznánk azonban, ha az egyszeri olvasó a végén még azon kezdene gyanakodni, hogy a Fidesz nem igazán szereti a fákat. Hogy ez  hatásvadászat lenne? Igen, ez most az, de.. – és tudják, mit mond Ned Stark arról, ami a de előtt van…

Címkék:
KategóriákMETÁL