Költsünk el gyorsan 3 milliárd forintot, sürget a határidő, június 30-a – ez a ?játék? folyik most számos szabadstrandon a Balaton déli partján, s közben a strandolók építési területeken bukdácsolnak át. A nagy szabadstrand-fejlesztési program kitalálója, támogatója az állami turisztikai ügynökség, az önkormányzatok pedig ha pénzt akartak látni, kénytelenek voltak belemenni a szezonba nyúló, június 30-i határidőbe (amit lesz, ahol sikerül tartani, s lesz, ahol júliusra csúszik a befejezés). Balatonbogláron is rekordgyorsaságú volt a tervezés és kivitelezés az időszűke miatt, a hat közül egyetlen strandon, a Jankovich-telepin azonban a lakók megakadályozták a tervbe vett fejlesztést?

A cikk a hirdetés után folytatódik?Elsődleges a fák védelme?

Se gyerekjátékokat, se elektromos kandelábereket nem akartak a balatonboglári Jankovich-telep ingatlantulajdonosai a 100 éves platánok által övezett Balaton-parti sétányra. Korábbi cikkünkben megírtuk: homokos strandot és vízi játékokat sem, amely tervtől már hónapokkal ezelőtt el is állt az önkormányzat. A Szabad Pécsnek a Jankovich-telepiek szószólója elmondta, hogy miért is ellenkeztek. 

A helyi lakosok és nyaralótulajdonosok legfontosabb gyakorlati ellenérve az volt, hogy a kandeláberek telepítése földmunkával járna, méghozzá a sétány teljes hosszában.

?Mivel elsődleges a fák védelme, a sétányon semmiféle ásást, betonozást nem szabad végezni? – fogalmazott a Szabad Pécs megkeresésére nagyon határozottan Tappler Zita, a  Jankovich-telepiek szószólója.

A vízparti területen ugyanis csupán 60-80 centiméternyi a földréteg, alatta már iszap van, magyarázta.

Bogláron, már a földmunkák “tesztje” alatt kiderült, hogy rossz ötlet volt
Fotó: Trappler Zita

A fák gyökerei emiatt nem lefelé a vízben, hanem a vékony termőrétegben kanyarognak. A gépi munkavégzés során ezért Tappler Zita és a telepiek szerint óhatatlan, hogy elvágják, megsértsék a gyökereket, mint ahogy ez már az első munkanapon meg is történt. (Erről a helyieket képviselő Tappler Zita fotót is küldött a Szabad Pécsnek.)

Átvágott platángyökér
Fotó: Trappler Zita

A kivitelező ugyanis egy kb. 20-23 centis gyökeret egyszerűen elnyisszantott, közvetlenül a felszín alatt. Kellett a hely a térkőnek? – jegyezte meg a természetvédő hölgy.

?Ha akár csak a termőréteg egy részét is leszedik, és a talajt fellazítják, egy nagyobb szélvihar esetén már nem tudnak mibe kapaszkodni a fák, és kidőlhetnek. Az elvágott gyökerek rothadásnak indulnak, megbomlik a fa egyensúlya? Persze, nagy valószínűséggel ez csak évek múlva következik be, hiszen a természet lassan dolgozik, de előbb-utóbb megtörténhet.? – mesélt arról a folyamatról a szószóló, ami szerintük bekövetkezett volna, ha a beruházást az eredeti elgondolások szerint megvalósítja az önkormányzat.

A Balaton déli partján számos szabadstrandon, a már elindult szezonban is ilyen, és ehhez hasonló kép fogadja a strandolókat
Fotó: Fónai Imre

?Unokáinknak is úgy adnánk át, ahogy örököltük?

Az üdülőtelepi ingatlantulajdonosok állítják, nem a fejlődés és az új beruházások ellen vannak, csak Balatonboglár egyedi természeti értékét akarják megőrizni.

?Nem akarjuk, hogy amit 90 éve az elődeink elültettek, az a következő években tönkremenjen. Szeretnénk unokáinknak úgy átadni ezt a partot, ahogyan mi örököltük? – folytatta az egész éven át a Jankovich-telepen élő szószóló, aki azt is megszervezte: az üdülőtulajdonosok pénzén készüljön faregiszter a platánsorról.

Viszonylag rövid idő alatt összejött az a nagyjából félmillió forint, ami ma egy részletes faregiszter elkészíttetéséhez kell, közölte a boglári hölgy. Hozzátette: ha már az önkormányzat nem csináltatta meg, ők megtették. Mind a 128 fát egyenként bevizsgáltatták ugyanis egy minősített favizsgálóval, aki a Magyar Faápolók Egyesületének a tagja és szakembere.

Szintén a déli part, a napokban
Fotó: Fónai Imre

?A vizsgálat eredményéből pontosan ki fog derülni, hogy melyik fa milyen állapotban van, melyik beteg esetleg, melyik milyen gondozást igényel. A vizsgálat alkalmas lesz arra is, hogy meghatározza a fasor ?értékét?, ami természetesen csak eszmei érték, de pénzben kifejezve több százmillió forint is lehet! Azt is várjuk, hogy a szakértő kimondja: tilos a platánokat a lombozat letarolásával fiatalítani; ezt is tervezi ugyanis az önkormányzat tudomásunk szerint és nyilván olyan módon, ahogyan láttuk itt Bogláron és számos más településen is: ?csonkolással?. Ezt azonban a 21. századi favédelem már nem engedi meg, sőt a ?kivágás előszobájának? tekinti.?

Azok jöjjenek, akik a csillagokban, a naplementében gyönyörködnének!

Tappler Zita úgy véli, hogy talán példaként is szolgáló összefogás lehet a boglári Jankovich-telepen élő állandó lakosok és nyaralótulajdonosok akciója. 

?Nekünk a Jankovich-telep nem csak fű, meg néhány fa. Szüleink, de már dédszüleink is itt töltötték a nyaraikat, 90 éves az üdülőtelepi közösség is, valaha az itteni ingatlantulajdonosok összefogásából építettek itt éttermet, templomot, sőt, a vasútállomást is. Nincs szükség mindenhol világításra, hiszen vannak, akik a csillagokat akarják nézegetni, a túlpart fényeinél romantikázni? Balatonboglár hat strandja közül öt egyforma: térkő, kandeláber, lángosos, diszkó, játszótér? A mi célunk az, hogy a csendet és természeti szépséget értékelő turisták látogassanak a sétányra, akik este a csillagokban, a naplementében gyönyörködnek, éjjel pedig nem mesterséges fényt, hanem természet-közelséget igényelnek.?

Szakértő: ?a csonkolás késleltetett fakivágás?

Tappler Zitának egy 2005-ös, illetve egy nemrégiben készült szakvélemény is birtokában van arról, hogy nem csak a gyökérzet megbolygatása, hanem a fiatalításnak nevezett csonkolás is a fák ?halálát? okozhatja.

A platánsor védetté nyilvánítását javasló környezetvédelmi szakértő ezt írta 14 évvel ezelőtt: ?…emberi kártételnek tekinthető a koronacsonkolás…?

Most, az önkormányzat által megrendelt földmunkák megkezdésekor a Magyar Faápolók Egyesületétől kértek szakvéleményt a Jankovich-telepiek. Ebben egyebek között ez áll: 

?Sajnos igen jól látszik, hogy a munka első fázisában is jelentős méretű gyökérátvágásra került sor. A visszatemetést követően ezek a sérülések nem fognak megfelelően gyógyulni. A fellépő gyökérrothadás az elsődleges tartógyökerek gyengülésével fog járni. A szekunder gyökérzet, amit a fa a kieső gyökerek pótlására növeszt, már nem lesznek képesek ugyanazt a támaszt nyújtani a fának. Megoldást csak a kellő körültekintéssel végzett kézi árokásás, vagy légkábel jelentené…Ha a földmunka megfelelő favédelmi terv és szakmai felügyelet hiányában zajlik le, az érintett fák jelentős károsodása elkerülhetetlen lesz. A platánfák megérhetik az akár 300 éves kort is. Az átgondolatlan munkavégzéssel a várható élettartamuk jelentősen csökkenni fog, kiváltképpen akkor, ha a terveknek megfelelően a fasort vissza fogják csonkolni. A csonkolás nem más, mint késleltetett fakivágás, mivel a fa állagromlása miatt igen gyakran néhány éven belül ki kell vágni az így ?kezelt? és amúgy még hosszú évtizedekig biztonságosan megtartható fákat?.?

A platánsort nem fogják megbolygatni

Ilyen is van: Balatonboglár önkormányzata visszakozott, meghajolt az ellenérvek előtt.

?Kárt mi sem akarunk okozni, tisztában vagyunk az értékeinkkel, a boglári állandó lakosok is legalább annyira szeretik a fákat, mint a Jankovich-telepi üdülőtulajdonosok? – mondta a Szabad Pécsnek Mészáros Miklós polgármester.

Ugyan sokan vannak olyanok is, akik este nem a sötétet szeretik, szívesebben sétálnának az alacsony kandeláberek által enyhén megvilágított sétányon, az áttervezés után a kandeláberek a strandra vezető kis utcákba kerülnek, és a gyerekjátékokat sem a platánsorra telepítik, így az megmaradhat érintetlen állapotában. A lakók által megrendelt faregisztert pedig az önkormányzat is jó ötletnek tartja a polgármester szerint.

KategóriákPOP