A Mecsek fáinak “elégetéséről”, és az őt ért támadásokról is beszélt csütörtöki sajtótájékoztatóján Péterffy Attila, Pécs független polgármesterjelöltje.

A cikk a hirdetés után folytatódikSzakmai életútjáról tartott sajtótájékoztatót Pécsett csütörtökön Péterffy Attila független pécsi polgármesterjelölt.

Alapesetben nem furcsa egy ilyen téma egy nagyváros polgármesterjelöltjétől a kampány részeként, különösen, ha olyan jelöltről van szó, aki korábban nem politizált.

Itt azonban komoly politikai ügyről van szó. Péterffy Attilát polgármesterjelölti felbukkanása óta támadják különböző szereplők, különféle módon és intenzitással. E karaktergyilkossági kísérletek egyik fő témája és vádja az, hogy Péterffy a Pécsi Hőerőmű vezetőjeként ?elégettette a Mecsek fáit?.

Péterffy Attila kijelentette: kifejezetten büszke arra, amit a Pécsi Hőerőmű vezérigazgatójaként elért és véghezvitt. Volt cége is így gondolhatja, egészen biztosan ezért kapott olyan ajánlásokat a távozásakor, amiket bemutatott. Azt is terjesztik ugyanis róla a politikai ellenfelei és a kormányzati propaganda média, hogy bukott vezetőként távozott Pécsről.

A pécsi polgármesterjelölt vetítéses előadásában elmondta, hogy a biomassza blokk bevezetésével, a Pécsett alkalmazott technológiával, és annak mértékével egy országosan, sőt Kelet-Közép-Európában is példaértékű fejlesztést hajtottak végre.

Az erőmű biomassza blokkjainak köszönhetően akár teljes egészében függetleníteni tudja magát Pécs az orosz földgáztól. Így Pécsett akkor sem kell attól tartaniuk a lakosoknak, hogy nem lesz helyben elérhető és olcsón biztosított energia, ha az orosz földgáz ára az egekbe szökik, vagy ha például egy elhúzódó orosz-ukrán konfliktus miatt akadozik a gázellátás.

A másik ilyen fontos részlet, hogy a Pécsi Hőerőmű technológia váltása után nagyban csökkent Pécsett a légszennyezettség, az erőmű ugyanis nagy kibocsátó volt, szükségszerű változtatás is volt tehát a biomasszafűtésre való átállás.

E tekintetben is hangsúlyozta, hogy ő a Pécsi Hőerőmű vezetőjeként a társaságot képviselte,  Pécs mindenkori vezetésével együttműködve, a város igényeit és elvárásait partnerként kiszolgálva, és lehetőleg azt a legjobban teljesítve.

Nem évi 450 ezer, hanem 20-22 ezer tonna fa a Mecsekről 

Konkrétan a fák elégetéséről Péterffy Attila azt közölte, hogy a biomassza blokkokban elégetett túzelőanyagnak csak egy kisebbik része volt konkrétan fa (=hengeres fa), és annak szintén csupán egy kisebbik része (nagyjából évi 20-22 ezer tonna) a Mecsek erdeiből származó “hengeres” fa. Vagyis jóval kevesebb annál, mint amit politikai ellenfelei terjesztenek róla, évi 450 ezres tonna mennyiséget emlegetve.

Ráadásul a kivetített grafikákon jól látszott, hogy évről évre még csökken is a bevitt hengeres fa mennyisége. Ezt korábbról is tudtuk egyébként: ahogyan egyre többen tudtak és tudnak bekapcsolódni például a mezőgazdasági termelő beszállítóik közül a fűtőanyag biztosításába, akár energiafű, akár szalma szállításával, úgy lehet minden más anyagot csökkenteni.

Nem bútoripari alapanyag – hibás, olcsó fa

Nem Péterffy Attila polgármesterjelöltsége kapcsán, hanem már régebb óta, gyakorlatilag a biomassza blokkok indulása óta tartja magát Pécsett az a pletyka is, hogy az erőműben kifejezetten jó minőségű fát is elégetnek. Péterffy Attila külön nem utalt erre a pletykára, de szóba hozta az ügyet, hangsúlyozva, hogy nagyjából tízszeres áron lehet értékesíteni a kiváló minőségű fa alapanyagot, az eltűzelhető fához képest, ezt a pénzt az erdészetnek az erőmű korábban sem fizette ki, sőt egyértelmű, hogy minél olcsóbb alapanyagok beszállítása áll a cég üzleti érdekében. Ahogyan a Mecseki Erdészetnek pedig az, hogy az általa gondozott erdőkben a kitermelhető fa azon részét, amit minősége miatt magas áron is lehet értékesíteni, azt azon az áron tudja eladni. Így tehát a Pécsi Hőerőműbe beszállított hengeres fa hibás, alacsonyabb minőségű tüzelőanyag volt mindig is, és maradt is. 

Az erdészet választja a fákat, az értékesítés szabályos

A Szabad Pécs megkérdezte azt is, hogy tudott-e arról annak idején cégvezetőként, hogy a Mecsekben tarvágások is voltak, amelyek most már egyre kevésbé jellemzők, és hogy ezt a pécsiek egyértelműen a hőerőmű rovására írták. Péterffy Attila úgy felelt, hogy a Pécsi Hőerőműnek egészen biztosan nem volt köze ahhoz, ha tarvágásra került egy erdőrészlet. Valóban voltak tarvágások is abban az időszakban, amikor ő volt a Pécsi Hőerőmű vezérigazgatója, de biztos, hogy azokat nem az erőmű faellátásának a kiszolgálására rendelték meg. Sőt, az erdészet után a hőerőműnél is volt még egy plusz kontroll, ami arról szól, hogy a már az erdészet által jóváhagyott és beszállított faanyagot is leellenőrizték, hogy valóban hibás, ?silányabb? minőségű fát kaptak-e.

Az erőmű megrendelő volt, a Mecsek erdeiből történő beszállítás teljes egészében a Mecseki Erdészeti Zrt. kompetenciája volt, ahogyan a vonatkozó jogszabályoknak való megfelelés is, ide értve azt, hogy mennyi fát és hogyan lehet kitermelni, vagy a már elöregedett faállományt hogyan kell kiválasztani és kivágni. Ahogyan az erdészet volt a felelőse a kivágott állomány utáni visszapótlási kötelezettségnek – mindezeket pedig a szakhatóság ellenőrzi.

Megélhetést vagy kiegészítést jelent sokaknak Baranyában

A Pécsi Stop kérdésére Péterffy Attila arról is beszélt, hogy például a szalmabeszállítás egyik nagy felvevő területe Baranyában az Ormánság volt, amely biztos, hosszabb távon is kiszámítható bevételforrást jelent gazdálkodóknak, magánszemélyeknek. De szalmát, aprítékot, vagy akár hengeres fát is szállítottak a határon túlról is Pécsre, Horvátország területéről.

Közzé tette a teljes dokumentációt

A sajtótájékoztatón bemutatott diákat, grafikonokat Péterfyy Attila politikusi honlapján, a www.peterffyattila.hu-n is közzé tették. Közvetlenül ITT ÉRHETŐ EL a szakmai életút.

A propagandasajtó mellett Kővári János volt még aktív kritikus

Erről, vagyis “a fákat égető Péterffyről” előszeretettel beszélt már különféle fórumokon Kővári János, az Összefogás Pécsért Egyesület pécsi városházi képviselője és (egyelőre?) polgármesterjelöltje is, sőt élen járt ebben. Kővári rendre évi 450 ezer tonna fa elégetéséről beszélt különféle nyilvános fórumokon. A Szabad Pécs már többször megkérdezte az ÖPE politikusától, hogy honnan veszi ezt a számot, hiszen a mi általunk ismert számok évi 450 ezer tonna fa és egyéb más tüzelőanyagról szólnak (például energiafűről és szalmáról), és azok a dokumentumok a hengeres fa arányát 33% körülire teszik, azaz a harmadára. Kővári János ezekre a kérdésekre, illetve a konkrét felvetésekre sem válaszolt még, aztán arra sem, hogy szándékos-e a részéről ez a fajta csúsztatás, avagy neki egészen más adatok állnak-e esetleg a rendelkezésére annak ellenére, hogy korábban ugyanazokat a dokumentumokat említette, amiket mi is láttunk.

Mellár Tamással rendeződött a viszony

Pécs nem csak azzal került be az elmúlt időszakban a politikai hírekkel foglalkozó országos sajtóba, hogy Pécsett is formálódik az ellenzélki összefogás, vagy van egy esélyesnek vélt független pécsi polgármesterjelölt, avagy hogy a pécsi városvezetés milyen hiányt és adósságot halmozott fel, ami miatt a kormánynak be kellett avatkoznia a helyi viszonyokba, hanem azzal is, hogy Pécsett egyes ellenzéki szereplők közt is viharos a viszony. Az egyik ilyen hír az volt, hogy Mellár Tamás, Pécs és Baranya  közvetlenül megválasztott független országgyűlési képviselője személyesen nem támogatja Péterffy Attila polgármesterjelölti indulását, miközben ugyanannak az ellenzéki civil szervezetnek, a Mindenki Pécsért Egyesületnek a tagjai. Mellár Tamás azonban közvetlenül az EP-választás előtt, majd azt követően is azt nyilatkozta, hogy immáron hivatalosan is a Mindenki Pécsért Egyesület polgármesterjelöltje Péterffy Attila. Azt követően Márki-Zay Péter és a Mindenki Magyarországa Mozgalom is beállt Péterffy Attila mögé. Arra a kérdésünkre, hogy most milyen a viszony Mellár Tamással, Péterffy úgy felelt, hogy a viszonyuk rendeződött, és közös cél, hogy a lehető legszélesebb legyen az ellenzéki összefogás Pécsett és le lehessen váltani ősszel a Fideszt.

Lesz elszámoltatás, ha nyer az ellenzék

Ez utóbbi kérdés, illetve ennek a hangsúlyozása azért is érdekes, mert a különféle támadások, Péterffyvel kapcsolatos vádak egyike az volt, hogy ő valójában a Fidesz jelöltje, nem az ellenzéké, például azért, mert a Főtávnál dolgozik jelenleg is. Péterffy Attila már korábban is visszautasította ezeket a vádakat, most azonban hozzá tette azt is, hogy elkészült a polgármesterjelölti programja, épp most várja vissza az őt már támogató pártoktól a véleményezésre kiküldött anyagot, amit után nagyjából egy hét múlva nyilvánosságra is fognak hozni. Nagyjából ennyi időt adtak maguknak arra, hogy a pártok esetleges jelzéseit megtárgyalják és beépítsék a programba. Az viszont biztos, hogy ennek a szakmai lés politikai anyagnak az elején ő mint polgármesterjelölt leszögezi, hogy amennyiben sikerül a polgármesteri széket elnyernie az elmúlt tíz év teljes és korrekt átvilágítását megrendeli. Ezzel fognak kezdeni, és amennyiben az alapján meg kell tenni, megkezdik a számonkérést, az elszámoltatást.

Az LMP-ről sem mondott le

Ismert, hogy az LMP egyelőre nem tagja az EP-választást követően kialakult új helyzetnek és formálódó ellenzéki összefogásnak. Az LMP baranyai politikusai ugyanis nem sokkal az EP-választást követően közleményt juttattak el a sajtóhoz azzal, hogy továbbra sem támogatják Péterffy Attilát, nem elfogadható jelölt a számukra, de már a tavasszal bejelentett ellenzéki koordinációból, vagy tervezett közös jelöltállításból is kilépnek. Mégpedig azért, állították Keresztes László Lóránték, merthogy őket ?megzsarolták? azzal, hogy csak akkor lehetnek tagjai az összefogásnak, ha Keresztesék, illetve az LMP adja a logóját Péterffy Attila szórólapjaira, anyagaira is. Miközben ők azt mondták a kezdetektől, hogy a közös képviselőjelölti listaállításban benne vannak, de Péterffyt nem támogatják,legfeljebb nem lesz saját jelöltjük és nem indítanak ellenében LMP-s színekben vagy támogatással mást.

Péterffy Attila erre azt mondta, hogy az ő részéről nem volt ilyen kérés, és a pártok részéről sem hangzott ilyen el. A Szabad Pécs emiatt beszélt a Jobbikkal is korábban, Gyimesi Gábor pécsi elnök azt mondta, hogy feléjük biztosan nem volt ilyen kérés sem, nem hogy bármiféle fenyegetés. Vagyis az LMP állításával szemben a másik fél tagadja a vádat, az a szereplő pedig, amelyik hasonló helyzetben lehetett volna logikusan, határozottan azt mondta, hogy nem volt rajtuk nyomás. A Jobbik – ezt most Péterffy is megerősítette – tárgyal még a részletekről. Gyimesi Gábor erről még azt mondta, hogy amennyiben meg tudnak állapodni a programról és a jelöltekről, egyértelmű, hogy a Jobbik be fog állni Péterffy mögé is. Péterffy Attila megerősítette azt az információnkat, hogy az őt már támogató ellenzéki pártok és szervezetek (DK, Momentum, MSZP, Párbeszéd, Forum Sopianae), és személy szerint ő maga sem vetette el, hogy az LMP még – a történtek és az eddigi nyilatkozatok ellenére is – csatlakozik az ellenzéki együttműködéshez.

Nem volt megállapodás, így felrúgni sem lehetett

Az LMP egyébként arról is beszélt, hogy a nekik felajánlott egy képviselőjelölti hely szerintük megalázó, illetve nem megfelelő arányaiban például a Jobbik által az EP-választáson elért eredmény (kb. kétszeres) és a felajánlott képviselőjelölti helyek (LMP: 1, Jobbik: 4) tekintetében. Péterffy Attila arról is beszélt, hogy finomítaná lapunk azon értesülését, hogy az egy ellenzéki jelölti helyet ő ajánlotta volna fel az LMP-nek, azt mondta, ezt a pártokkal egyeztetve, velük egyetértésben tette. Mi azt írtuk, hogy a DK javaslatára négy párt lett volna csak tagja az EP-választás után az ellenzéki együttműködésnek, 4-4-4-4 képviselőjelölti hellyel, és kettőt pedig Péterffy Attila ?oszthatott volna ki” független, civil személyeknek, amelynek egyikét ő maga felajánlotta az LMP-nek – amely egyébként már korábban is bírálta őt. Most felvetettük a polgármesterjelöltnek, hogy az elmúlt napokban a pécsi-baranyai LMP tagjai részéről megjelent néhány, kifejezetten őt támadó bejegyzés a közösségi médiában, amelyben például a csúfos EP-választási szereplés után a társelnöki posztról lemondó Keresztes László Lóránt ?erdőírtó Péterffyként? hivatkozik rá, és tarvágás fotóját posztolja. Péterffy arra, hogy erről mit gondol, úgy nyilatkozott, hogy ő nem fogja kérni ennek a ?támadásnak? sem a leállítását (megjegyezzük, nem tűnik reálisnak, hogy ezt folytatva az LMP benne lehet az ellenzéki összefogásban, mert ez annál sokkal több, mint az, hogy az LMP pecsétje/logója ott lesz-e a Péterffy Attilát pécsi polgármesternek ajánlgató anyagokon). A független polgármesterjelölt kiemelte: ő az LMP-vel való együttműködésben továbbra is hisz. Mint mondta, ő mindvégig optimista volt, és ebben az ügyben is az maradt. Lapunk úgy tudja, hogy az LMP-nél sem vetették el még teljesen az együttműködést, de vélhetően a június 29-i megyei közgyűlésükön születhet majd erről konkrétabb döntés.

A Szabad Pécs megkérdezte Péterffy Attilát arról, hogy ő üzletemberként, cégvezetőként miként értékeli azt, hogy egy korábbi megállapodáson változtattak egyes pártok azt követően, hogy az EP-választás talán nem várt, vagy nem várt mértékű sikerüket hozta. Péterffy azt mondta, hogy a pártok nem rúgtak fel semmiféle megállapodást, mert egyelőre olyan nem volt, így nem lehetett azt felrúgni sem. Tárgyalások valóban voltak, haladtak, az pedig szerinte nem  érthetetlem folyamat, hogy az EP-választás eredménye ezeket a tárgyalásokat, azok kimenetelét befolyásolta.

Nem tartja alkalmasnak ellenfeleit

Kérdésünkre politikai ellenfeleiről, azaz Vári Attiláról, aki most úgy tűnik, a Fidesz-KDNP pécsi polgármesterjelöltje lesz, illetve  Kővári Jánosról csupán annyit mondott, hogy nem tartja őket alkalmasnak a polgármesteri pozíció ellátására. Valamint azt, hogy az elmúlt tíz év mutatta meg, hogy éppen ideje, hogy Pécset valaki egy, a korábbitól eltérő, végre valóban fejlődő pályára állítsa. Ő erre vállalkozik.

KategóriákMETÁL