Tegnap megjelent cikkünkben tévedtünk – bár végig jóhiszeműen jártunk el – mégsem voltunk eléggé körültekintőek. Ezért elnézést kérünk!

A cikk a hirdetés után folytatódik



Szerkesztőségi megjegyzés

A munkánkért vállaljuk a felelősséget. Ezért közöltük fent a Pécsma által kért helyreigazítás teljes szövegét, ennek a cikknek a linkjét pedig elérhetővé tesszük az eredeti írásunkban is.

Ugyanakkor éppen azért, mert sok szempontból továbbra is aggályosnak tartjuk azt, ahogyan a Pécsma eljárt és megírta a cikkét /azt nem is említve, hogy egy 18 éves gimnazista fiúba szálltak bele csak azért, mert másképpen gondolkodik, más a véleménye mint nekik a világ jónéhány dolgáról és a politikáról/, szerkesztőségi megjegyzést is teszünk, az alábbit.

A Szabad Pécs eredeti cikkében is írtuk, hogy mivel a Pécsma sem az általa közölt cikk címében foglalt, sem a cikkben megfogalmazott állítást nem támasztotta alá a cikkben semmilyen bizonyítékkal, ezért a Google keresési találatai alapján próbáltuk kideríteni, milyen bejegyzésről lehet szó. Az alapján a Pécsma-cikkben hivatkozott bejegyzést nem találtuk. A Szabad Pécs, mint írtuk is, megkereste az érintettet, a Boldzer nevű pécsi vloggert, Bogos Csabát, és az ő nyilatkozata, majd a vlogger hétfő esti Facebook-bejegyzését is figyelembe véve írtuk meg a cikkünket. Fontos megjegyezni, hogy egy internetes videóbloggerről, youtuberről beszélünk ugyan, de ugyanakkor egyúttal egy, a napi politikai-közéleti sajtóval, abban szereplőként  teljesen tapasztalatlan gimnazista fiúról is.

Habár rákérdeztünk a politikai részre hétfőn, cikkünk megjelenése előtt, azt akkor, elsőre nem tudtuk meg, hogy az eredeti verzió valóban tartalmazott egy olyan részt is, amelyben Péterffy Attila profiljának bekövetését kérte azoktól, akik az iPhone nyereményjátékban részt akarnak venni.

És erről kaptunk ma a sajtóhelyreigazítási kérelemmel együtt képernyőmentést is a Pécsmától, illetve a Pécsi Kommunikációs Kft. megbízásából eljáró ügyvédtől.

A ma megkapott képen valóban az látható, hogy Boldzer Péterffy Attila független pécsi polgármesterjelölt Instagram-oldalának a követésére buzdított egy iPhone-os nyereményjátékkal.

Bogos Csabával ezért ma is beszéltünk, aki a következőket mondta. A mobiltelefonos nyereményjátékra szóló felhívása a múlt csütörtökön délelőtt jelent meg, amit ő talált ki. A mobilt felkínáló cég és Péterffy Attila is megkereste azonban a poszt élesítése után szinte azonnal, mindketten azt kérték, hogy a nyereményjátékból vegye ki a politikus követésére szóló részt. Bogos Csaba állítja, hogy ezt ő megtette, azonnal gyakorlatilag, így a nyereményjátékos poszt legfeljebb 15-20 percig élt az eredeti formájában. Azt követően, azaz csütörtökön késő délelőtt és kora délután között a posztot megváltoztatta, és erről a követői felé egy újabb üzenet (story) is kiment.

A Pécsma újságírói ezt követően csak nagyjából 24 órával később keresték meg, állította Bogos Csaba a Szabad Pécsnek. A múlt pénteken, akkor tehát, amikor már kb. 24 órája nem volt semmiféle politikai megjegyzés, utalás, név vagy elérhetőség a posztjában. A nyereményjáték tehát a múlt csütörtökön indult és szeptember 30-ig tartott volna. A posztot azonban a Pécsma kérdései után, és a telefont felkínáló céggel való egyeztetés után leszedte, illetve archiválta. Most az a megállapodása, hogy egy teljesen új videóval fogja a nyereményjátékot hamarosan elindítani.

Megjegyzéseink

  1. A PécsMa számunkra érthetetlen módon a bizonyítékként is értelmezhető képernyőmentést a saját eredeti cikkéhez nem használta. Nyilván nem volt köteles, szavahihető lapoknál ezzel nincs is semmi gond, de attól függetlenül is erősítette volna a cikküket.
  2.  Amennyiben időrendben minden úgy és akkor volt, ahogyan azt most megtudtuk, és ahogyan azt a fiatal vlogger állítja, akkor a Pécsma 24 órával azt követően kérdezett a nyereményjáték politikai aspektusáról, amikor már nem volt benne semmi politika. Sőt, amikor a kérdéseik után kb. 72 órával később megjelent a pécsi önkormányzati lap cikke, már a bejegyzés sem volt napok óta Boldzer állítása szerint elérhető. A Pécsma azonban a még mindig elérhető hétfői cikkben azt állítja, hogy a bejegyzés él, mintha a nyereményjátékot nem vették volna le, nem archiválták volna. És arról sem ejtenek szót, hogy Péterffy neve is rég kikerült, vagy hogy igazából, lényegileg nem is volt ott meghatározó ideig.
  3. Mindemellett, amint írtuk is, a Pécsma nem adott helyet Bogos Csaba válaszának, arra hivatkozva, hogy a gimnazista szó szerinti közlést kért tőlük. Tehát ebben a rendkívüli fontosságú Pécsma-cikkben nem volt hely az online újságban az általuk feltett három kérdés egyenként néhány soros megválaszolására. Majd azt írták neki, úgymond fenyegetőleg, hogy ha ragaszkodik a válaszok szó szerinti közléséhez, akkor majd azt írják, hogy nem válaszolt a kérdéseikre. Szerencsére végül ezt a szemétséget nem merték meglépni, nem mintha sokkal korrektebb lett volna, amit írtak. A legfontosabb és legelkeserítőbb azonban, hogy a kormánypropagandát lelkesen toló, rengeteg közpénzből működő lapban nekimentek egy 18 éves helyi gimnazista fiúnak, csak azért, mert másképpen vélekedik a világról, mint ők, akik szinte naponta árulják el és járatják le az újságíró szakmát és elveket. És ezt még akkor is ki kellett mondanunk, ha ebben az ügyben és helyreigazításban most kivételesen igazuk volt.
KategóriákINFÓ