Korábban csak közhasználatú építmény kerülhetett volna az új úttal eleve kicsit taccsra tett Pollack-strand mellé, de úgy alakítgatták a szabályozási tervet, hogy végül 110 lakásos luxuslakópark lesz az ingatlanon. 

A cikk a hirdetés után folytatódik



A Pollack strandnak kijutott a jóból az elmúlt 1-2 évben. A fürdő kedvelőinél már az is kiverte a biztosítékot, hogy egy forgalmas út létesül néhány méterre a kerítésétől, hiszen jelentősen csökkent a strand melletti zöldfelület mérete, és sokkal zajosabb lett a környék. Hiába próbálták felemelni a szavukat, az út megépült, tavaly év végén át is adták. Aztán idén nyáron nekiálltak építeni azt a két tömbből álló, összesen 110 lakásos luxuslakóparkot, ahol hirdetnek 1 millió forintnál magasabb négyzetméteráron is lakást. Az építkezés szintén betett a strandnak, még nagyobb lett a környéken a por és a zaj, hiszen az első munkafázis a mélygarázs most is zajló kialakítása, ami jelentős földmozgatással, és -szállítással jár. Legutóbb akkor írtunk az építkezésről, amikor több fát is kivágtak a mélygarázsépítés közben a területen.

Az biztos, hogy ez a korábban nyugis környék sosem lesz már az, ami volt, egy forgalmas úttal és egy több mint százlakásos társasházzal a szomszédságában.

A strand közvetlen szomszédjában az építkezés

A sörgyár NER-közelbe kerülésével kezdődött

2017 júniusában lett Matolcsy György jegybankelnök unokatestvéreié, a Szemerey-testvéreké a pécsi sörgyár, pontosabban a Pécsi Sörfőzde Zrt. Ahogy a Pécsi Stop korábban megírta, ezt követően, 2018 nyarán cserélt gazdát a strand melletti 5093-as helyrajzi számú beépítetlen telek, ami korábban a sörös cég ingatlanhasznosító vállalkozásáé volt. Ettől a cégtől az ingatlant a Pannon Ásvány Szolgáltató Kft. vette meg, amely továbbadta azt idén februárban a Pannon Ásvány budapesti és pécsi tulajdonosa által létrehozott projektcégnek, a Golden Corner Center Kft-nek.

2017 novemberében a város szabályozási tervének módosítása nyomán felkerült az új, a Rókusdombot átszelő út a térképre, amelyen még Ki 700065 kóddal szerepel a szóban forgó ingatlan (lásd fotónkat lejjebb). A Ki jelentése: különleges közhasználatú építmény zóna. A kulcsszó itt a közhasználatú, tehát 110 lakásos társasházról akkor még szó sem lehetett, a területre “szálláshely” funkciójú létesítmény lett volna építhető. A kódban a 6-os szám azt jelenti, hogy 50 százalékos a beépíthetőség, az 5-ös pedig azt, hogy az építménymagasság 8,5-12,5 méter lehet.

A 2017 novemberi állapot a szabályozási terven – forrás: gov.pecs.hu

A környék szabályozási tervének 2018 márciusi módosításakor még mindig Ki 700065 szerepelt a szabályozási tervben. 

2018 márciusa: még mindig NO luxustársasház – forrás: gov.pecs.hu

Jöhet a szép, nagy luxustársasház!

A szabályozási terv három hónappal későbbi, 2018 júniusi módosításkor viszont már nyoma sincs a “közhasználatú” funkciónak. Ekkor arról döntöttek, hogy Vt 700875-ről Vt 700576-ra módosul az ingatlan jellege a szabályozási terven. (Egyelőre nem találtuk nyomát, pontosan mikor vesztette el az ingatlan közhasználatú jellegét.)  A Vt jelentése “települési vegyes zóna”, azaz ekkor már társasházkompatibilis volt a telek. Valamikor március és június között tehát úgy döntöttek a városházán, hogy kiveszik a részleges védettség alól és társasházépítésre is alkalmassá teszik az ingatlant, továbbá nagyobb arányú beépíthetőséget tesznek lehetővé. A kódban az ötödik szám, azaz a 7-es azt jelenti, hogy 60 százaléka a teleknek beépíthető, az utolsó, azaz a 6-os szám pedig azt, hogy az építménymagasság 12,5-15 méter lehet. Tehát a beépíthetőség növelése mellett a lehetséges építménymagasságot is megemelték, mindezt két lépésben, néhány hónapon belül.

2018 júniusában már nyoma sincs a közhasználatú funkciónak – forrás: gov.pecs.hu

2019 áprilisában viszont már ismét Vt 700875 szerepelt a szabályozásban, amely azóta is érvényben van. Tehát valamikor a Vt-időszakban kaphatott építési engedélyt a projekt, de nem tudni, melyik szabályozás szerint. Jelenleg 60 százalékos a beépíthetőség, viszont valamiért visszacsökkentették 8,5-12,5 méterre a lehetséges építménymagasságot. 

2019 április: visszacsökkentették az épületmagasságot – forrás: gov.pecs.hu

Több ember, több autó, nagyobb forgalom

Egy száztíz lakásos társasház több száz új lakót, alsó hangon száz autót, tehát jóval nagyobb forgalmat jelent. Nem beszélve arról, hogy az ingatlanos oldalakon meghirdetett tervek szerint az alsó szinten kávézó, pékség és edzőterem is lesz, ami további plusz forgalmat és ezáltal környezetterhelést generál.

Érdekes kérdés, hogy miért volt fontosabb a városvezetésnek egy helyi viszonylatban igen nagy, többemeletes luxustársasház megépítésének lehetővé tétele a Mecsekoldalon, mint egy sokak által kedvelt pécsi strand környezetének megóvása a környék környezetterhelésének minimalizálásával.

Kérdéseket küldtünk szeptember 14-én az önkormányzati sajtóirodán keresztül a városi főépítésznek, Szécsi Zsoltnak, azt tudakolva, miért minősítették át a mecsekoldali területet, miért emeltek a beépíthetőségen és miért változtattak többször is az épületmagasságon, továbbá, hogy nem merült-e fel ellenérvként a változtatással szemben, hogy a szomszédban van a város kevés strandjának egyike, ezért nem kéne tovább fokozni a környezetterhelést. Egyelőre nem kaptunk választ kérdéseinkre.

KategóriákMETÁL