Ténylegesen is visszaléphet péntekig a pécsi polgármesterjelöltségtől Pap András, az egykori MDF egykori pécsi országgyűlési képviselője, de igazából nem a polgármesterségre hajt. A pécsi városházára szeretne bekerülni, habár tudja, hogy erre sincs sok esélye. A másik független polgármesterjelöltről, Komáromi Istvánról azt mondta, saját magával ellentétben ő nem belső késztetésre indult el a választáson. Pécs új polgármesterének pedig, bárki is lesz az, ismernie kell Pécset.

A cikk a hirdetés után folytatódikSajtóbeszélgetésre hívott pécsi újságírókat csütörtökön délelőtt Pap András. Arról a Pap Andrásról van szó, ahogyan azt már megírtuk, aki a kilencvenes évek elején az MDF színeiben pécsi országgyűlési képviselő volt.

Nemrég azonban azzal hívta fel magára ismét a közvélemény figyelmét, hogy sikerült összegyűjtenie annyi támogató aláírást, hogy hivatalosan is versenyben lehet a pécsi polgármesteri címért.

Ám, hogy ez tényleg csak hivatalos és elvi esély, a legjobban éppen az jelzi, amit Pap a csütörtöki sajtóbeszélgetésen bejelentett: hogy tulajdonképpen visszalép a polgármesterjelöltségtől.

Hogy végül ténylegesen megteszi-e, áthúzatja-e a nevét a választási íven, vagy sem, nem tudni, mert erről nem döntött még, de a lényeg, mint mondta azaz, hogy nincs esélye nyerni, de ezt ő is tudja. Sőt, nem is ezért gyűjtötte az aláírásokat a polgármesteri induláshoz is, hanem egyfajta reklám, vagy figyelemfelkeltés miatt.

Amire szerinte azért is volt szüksége, mert ő szervezetek és pártok támogatása, vagy jelölése nélküli polgármester- és képviselőjelölt. Korábban az MDF tagja volt, majd lett a Kővári János vezette ÖPE tagja is (formálisan talán nem is, de jelöltje volt önkormányzati választáson). Ma már azonban nem tagja egy pártnak vagy szervezetnek sem. Mint mondta, az ÖPÉ-ből végül őt kitették (ez nem formális tagság esetén is lehet érvényes kijelentés).

Pedig próbálkozott az LMP-nél is, ő ajánlkozott polgármesterjelöltnek, amikor Kóbor Józsefet még nem jelentették be, de végül azzal hívták fel, hogy nem vele képzelik el a választást.

Pap András képviselőjelöltként a pécsi 7-es választókerületben indul el, de rajta kívül még négyen is megméretik magukat. Kérdésre elmondta, hogy senkit nem ajánl maga helyett, egyik polgármesterjelöltre való szavazásra sem buzdít.

Lapunk kérdésére, hogy miért szavazzanak éppen őrá az emberek a választókerületében, elsősorban azt emelte ki, hogy ő a kerületben lakik, és jól ismeri azt. Ezért azt kérdeztük, hogy ugyanezt fontosnak tartja-e a polgármesterjelöltek esetében is, vagy sem. Vagyis olyan embert kellene-e megválasztani, aki jól ismeri a várost, amelynek szolgálatára jelentkezik. Erre Pap András úgy felelt, hogy  az nem árt, sőt elég fontos, hogy ismerje jól a városát egy polgármester.

Ott van vége egy politikai rezsimnek, amikor a választókat zsarolni kezdik

Volt még egy elég érdekes kijelentése az egykori MDF-es parlamenti képviselőnek. Mint említettük, saját magáról elmondta, hogy nincs mögötte sem nagy támogató, sem párt, sem szervezet, és hogy belső késztetésből jelöltette magát a címre. A másik “párttámogatás nélküli” független jelöltről, az MSZP egykori pécsi politikusáról, Komáromi Istvánról viszont ezt már nem feltételezte.

Komáromiról érdemes tudni, hogy az ismert pécsi szocialisták vagy egykori pécsi szocialista poltikusok közül Szili Katalinnal volt kiváló kapcsolatban.

Komáromiról Pap andrás azt mondta, hogy szerinte vele már más a helyzet, amennyire tudja. Illetve ahogyan azt a beszélgetéseikből leszűrte.

Telefonos kampányt indított egy újabb jelölt, akinek irodát biztosítana a fideszes városvezetés

Pap András úgy hiszi, hogy Komáromi István nem feltétlenül, vagy nem csak saját késztetésre indult el a választáson.

Az mindenesetre valóban furcsa, hogy a nem gazdag ember hírében álló  Komárominak több nagy plakátja is kikerült a városba, sőt – és ez még furcsább – telefonos közvéleménykutatásra is futotta neki a kampányban. 

KategóriákPOP