Tűző napsütésben, késő tavaszi időben koszorúzták meg október 23-án délelőtt Pécsett, a Színház téren az ország első, 56-os munkástanácsok előtt tisztelgő emlékművét.

A cikk a hirdetés után folytatódikPécs városa nevében Péterffy Attila, Pécs polgármestere és Lovász István, Pécs jegyzője hajtott fejet a hősök emléke előtt tisztelegve. Koszorúzott Őri László volt pécsi alpolgármester is, de már a Baranya Megyei Önkormányzat nevében, ahogyan az várható volt ugyanis, kedden őt választották meg a megyei közgyűlés új elnökének. Rajtuk kívül, katonai tiszteletadás mellett pártok és társadalmi szervezetek képviselői is elhelyezték az emlékezés koszorúit.

Péterffy Attila, Pécs polgármestere és Lovász István, Pécs jegyzője koszorúznak október 23-án Pécsett, a Színház téren a Mecseki Munkástanácsok Emlékművénél
Fotó Babos Attila/Szabad Pécs

A megemlékezésen Perényi József, a Mecseki Munkástanácsok Szövetségének elnöke mondott beszédet. Perényi József a hősökre emlékezve felidézte az 1956. októberi pécsi eseményeket, az egyetemisták és a munkástanácsok tagjainak a szerepét, és beszélt a forradalom leveréséről is. Az ünnepségen néhányan részt vettek még a Mecseki Munkástanácsok és a Mecseki Láthatatlanok egykori tagjai közül, a még élő, jelen nem lévő tagokat és a már elhunyt egykori harcostársaikat is képviselve, emlékük előtt adózva.

A KDNP alapító tagja beszédében emlékeztetett arra, hogy neki volt szerencséje az első szabadon választott pécsi közgyűlés tagjának lenni, amelynek első évében, 1991. október 23-án, a pécsi Színház téren, az országban elsőként avattak a munkástanácsok előtt tisztelgő emlékművet.

KategóriákMETÁL