Egy nő és egy  férfi ellen emelt vádat a Szigetvári Járási Ügyészség, akik a vádhatóság szerint egy szociális otthonban gondozottakat bántalmaztak.

A cikk a hirdetés után folytatódikA Szigetvári Járási Ügyészség közfeladatot ellátó személy eljárásában elkövetett bántalmazás bűntette miatt emelt vádat két személlyel szemben, akik a szociális otthon lakóit bántalmazták, tájékoztatta sajtóközleményben a Szabad Pécset pénteken a Baranya Megyei Főügyészség.

A szóban forgó baranya megyei szociális otthonban fogyatékkal élő személyekről gondoskodnak.

Az ügyészség szerint a vádlottak egyike 2018 januárjában két gondozottat bántalmazott. Egyikük az esti lefekvés során nem találta a felsőruházatát, ezért a gondozó kiabálni kezdett vele, majd több alkalommal arcon ütötte. Ugyanezen időszakban egy másik gondozottat vitt fürdetni a vádlott, minek során törülközővel és egy műanyag flakonnal többször megütötte a sértettet.

Az ügy másik vádlottja szintén 2018 januárjában fürdetett egy gondozottat, aki fogyatékossága folytán a vádlott felszólításainak nem tett eleget. Ekkor a gondozónő dühösen kiabálni kezdett az ápolttal, majd több alkalommal megütötte. 

A vádlottak cselekménye az ügyészség szerint közfeladatot ellátó személy eljárásában elkövetett bántalmazás bűntettének a megállapítására alkalmas, amely bűncselekmény 1-től 5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Frissítés – 8.55 – A TASZ által felderített, a mozsgói otthonban történt bántalmazásról van szó

Arról a mozsgói szociális otthonban történt bántalmazási ügyről van szó, amely tavaly robbant ki, és amelynek komoly sajtóvisszhangja volt korábban. Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériuma szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára idén tavasszal már elismerte, hogy súlyos bántalmazás történhetett az otthonban. Eljutott hozzá is ugyanis három olyan videofelvétel, amelyen jól látszik, hogy az intézmény két dolgozója bántalmazza az ellátottakat.

Az ügy előzménye azonban az, hogy a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) nevű civil jogvédő szervezethez 2018 tavaszán érkezett jelzés arról, hogy bántalmazzák a mozsgói otthon lakóit, és azt videofelvétel is bizonyítja. Négy hónappal később, 2018 augusztusában az ombudsmani hivatal is helyszíni vizsgálatot folytatott, jelentését 2019 áprilisában hozta nyilvánosságra. Fülöp Attila fenti nyilatkozata ezt követő, ezt megelőzően cáfolta, hogy ilyen történhetett, és arról beszélt, hogy az ombudsmani jelentés nem tudta igazolni a vádakat. Sőt, a kormányzat részéről, vagy a kormányhoz köthető emberek részéről többször is éppenhogy a TASZ felelősségét firtatták az ügyben, , egészen döbbenetes módon egyébként. És persze a már majdhogynem kötelező állami feladatként a sorosszervezetezés is ment természetesen.

Az üggyel az egész független magyar sajtó kiemelten foglalkozott, az RTL Házon kívül című műsora is, ahol egy videót is bemutattak.

KategóriákPOP