Nagy viharokat, de leginkább persze éles politikai vitát váltott az ki, hogy Pécs új vezetése, új ellenzéki közgyűlési többsége, amikor a képviselői fizetések megállapításáról kellett dönteni, egyúttal a korábbi tiszteletdíjak emeléséről is döntött. A Momentum pécsi városházi képviselői is támogatták a döntést, de az emelést nem tartják meg maguknak.

A cikk a hirdetés után folytatódikA Szabad Pécs is beszámolt arról, hogy a Péterffy Attila polgármester által vezetett pécsi ellenzéki többség a képviselői tiszteletdíjak emelésére készül, méghozzá több tízezres emelésre, ami százalékosan is jelentősnek mondható – és ez a tegnapi közgyűlési ülésen meg is történt.

A kormánypártok képviselői, akik Pécsett ellenzékben vannak, le is csaptak a feladott magas labdára, és arról beszéltek, hogy egyrészről még nincs az új képviselők közt teljesítmény, amire emelhetnének, másrészt Péterffyék erről a tervezett emelésről nem beszéltek a kampányban (megj.: arról biztosan beszélt még polgármesterjelöltként Péterffy Attila, hogy egy, a korábbinál hatékonyabb önkormányzatot képzel el, ahol a jó szakembereket a korábbinál jobban szeretné megfizetni, közelítve a fizetéseket a piaci viszonyokhoz, persze cserébe el is várja a megfelelő teljesítményt), illetve, hogy ha erre van pénz, akkor az ellenzéki “propagandagépezet” által mantrázott “Pécs csődben van”-kampányszlogen hazugság volt. Mert akkor az emelésnek is kell, hogy legyen fedezete (megj.: az, ha egy vagy akár több tételt is emelnek kiadási/költség oldalon egy nagy családban/cégben/intézménynél/pláne egy számos kiadással/költség-tétellel számoló önkormányzatnál, az nem jelenti azt feltétlenül, hogy összességében többet költ az önkormányzat).

Péterffy Attiláék pedig azt hangsúlyozták, hogy Pécsett eddig nagyon alacsony volt a képviselői tiszteletdíjak mértéke, a legtöbb más megyei jogú városban, több Pécsnél akár jóval kisebb városban is magasabb, esetenként még a most megemelt összegnél is magasabb volt már az előző években is a képviselők tiszteletdíja. Fogarasi Gábor (Jobbik) pedig arról beszélt, hogy ő harmadik ciklusát kezdő képviselő, de folyamatosan azzal szembesült, hogy az emberek nem akarják elhinni, hogy 78 ezer nettóért, majd hogy mintegy 100 ezer forint nettóért képviselő és nem “milliókat”keres, s most csak annyi történik, hogy a képviselői alapbért a minimálbér szintjére emelik, s annak változásával fog majd a pécsi képviselői tiszteletdíj is emelkedni.

A Momentum háromfős pécsi városházi frakciója a közgyűlési ülést követően sajtóközleményt adott ki. A lényege az, hogy támogatták az emelést, de ők a különbözetet nem fogják megtartani maguknak.

„A Mindenki Pécsért – Momentum frakció a mai napon támogatta a képviselői fizetések minimálbérhez való kötését. Ezt tettük azért, mert Pécsett régóta a hasonló méretű városok között a legalacsonyabb volt a tesület tagjainak bérezés. Azonban egyik alapelvünk a teljesítményelvűség. 
Emiatt egészen addig, amíg munkánknak nincs kézzel fogható, Pécs lakosai számára érezhető eredménye, az eddigi és az új fizetés közötti 
különbözetet jótékonysági célra felajánljuk.
Mivel több képviselőtársunk is a közgyűlésen hangott adott azon 
igénynek, hogy először legyen a testület munkája eredményes, utána 
történjen csak béremelés, bíztatjuk képviselőtársainkat is, hogy követve 
példánkat ők is ajánlják fel a régi és új bér közötti különbözetet 
jótékonysági célra.

Üdvözlettel,
Pokorádi Gábor
Sajgó György
Topán László”

KategóriákMETÁL