A baranyai Drávaszerdahely polgármestere, Alpár György nem véletlenül az egyik legismertebb kistelepülési polgármester az országban. Nem csak azért, mert sikeres, hanem mert állandóan kitalál valamit, rendszerint igencsak kreatívat, és állandóan bizonyítja azt is, hogy neki egy falu vezetése nem pusztán kötelesség és hivatás, hanem elköteleződés és életforma is. Most is kitalált valamit, de ennél “keményebb” akciója még nem volt, és személyesebb sem.

A cikk a hirdetés után folytatódikKözszereplő vagyok, ezzel élek együtt, és ezzel  együtt is kell élnem, ráadásul én más kistelepülési polgármesterekhez képest, elég sokszor vagyok újságban, tévében, mondhatni, a reflektorfényben, amire egy lapáttal rátett az is, hogy mulatós zenével is megpróbálkoztam, éppen ezért azt is vállalnom kell, hogy a megjelenésem alapján is megítélnek, és kritizálnak, jobb esetben dicsérnek, mondta a Szabad Pécsnek Alpár György.

A baranyai Drávaszerdahely polgármestere nem csak a környéken, vagy Baranyában ismert szereplő, hanem országosan is, ma már tényleg igen hosszan lehetne sorolni azokat az ötleteket, amelyet az elmúlt években rendre a kis ormánsági falura és vezetőjére ráirányították a közvélemény figyelmét.

Nem törekedve a teljességre csak néhány példát említünk: árulta/árverezte a faluját, egy évre valakinek jelképesen eladva, hogy így jusson bevételhez az akkor még igencsak nehéz pénzügyi helyzetben lévő falu. Mulatós zenei karriert is épített, de még jóval azelőtt már kipróbálta magát, mulatós lemezt készített, amelynek a bevételét a falunak adományozta. Polgár Péter zenész-humoristát felkérte társadalmi megbizatással külsős alpolgármesternek. Amikor a falunak már jobban ment, mert komoly helyi adóbevételhez jutott, akkor egy csomó adósságot kifizetett, rendbe hozatta az utakat, járdákat, bekameráztatta a falut, majd a volt kocsmát fitneszteremé építtette át, amit a helyiek ingyen és korlátlanul használhatnak, vagy éppen az egyik legutóbbi akciójával a falu újszülött gyerekei tiszteletére egy e célra készített zászlót húznak fel, hogy ne csak az elhunytakra, hanem az új életre is emlékeztessék magukat és a hozzájuk látogatókat.

És a sor tényleg nem teljes.

Most viszont Alpár György a saját személyes életével kapcsolatban jutott elhatározásra, és talált ki valamit, amellyel természetesen most is segíteni akar másoknak is, elsősorban a sorstársainak. A kifejezés nyilvánvalóan nem véletlen: Alpár György ugyanis egy, a tudomány mai állása szerint gyógyíthatatlan autoimmun betegségben szenved: Crohn-beteg lett.

Mint azt lapunknak elmondta, azt hallotta vissza folytonaz elmúlt időszakban, hogy azért fogyott le annyit, és olyan hirtelen, mert biztosan drogozik. Merthogy ez jelenség, az akár nagyon hirtelen bekövetkező rohamos fogyás sajnos ennek a betegségnek a velejárója.

Alpár György a napokban, egy, Crohn-betegséggel regisztráltaknak létrehozott facebookos csoportba posztolt arról, hogy neki elege van, nem akar folyton magyarázkodni, ezért kitalált valamit, és arra biztat másokat is, sorstársait, önkéntes jelleggel, azaz, ha tényleg így gondolják, kövessék. Az elhatározás nem más ugyanis, mint az, hogy jól látható helyre, ő a kézfejére tetováltatja, hogy beteg, konkrétan azt, hogy Crohn-beteg. Sőt, azt kérte a csoport tagjaitól, hogy fordítsák ezt az üzenetet le több idegen nyelvre is, s ha vannak ismerőseik külföldön, akiknek szintén ezzel a betegséggel kell együtt élniük, küldjék el neki. Merthogy az nyilvánvaló, hogy az ismertebb emberek, a médiában többet szereplők jobban szem előtt vannak, de betegség tünetei, velejárói mindenkit érintenek, és így ilyen kérdésekkel másoknak is szembe kell nézniük.

Alpár György legújabb tetoválása sokkal komolyabb és szeméyesebb döntés után született meg, mint a korábbiak

Alpár György a Szabad Pécs megkeresésére azt mondta, hogy ő két éve regisztrált Crohn-beteg. Szerinte mindenki máshogy éli meg ezt a betegséget, van kinek súlyosabb van kinek enyhébb, de a közös, hogy csak kezelni lehet, s van, amikor “pang”, és van mikor “fellángol”, és  az utóbbi időszakokban nézünk ki úgy, mintha súlyos szenvedélybetegek lennének. Ehhez az is hozzájárul, hogy olyankor sokan enni sem nagyon tudnak, ezért is fogynak sokat.

A Facebook-os csoportba kitett üzenet, amelyet Alpár György engedélyével közlünk:

„Kedves sortársaim!

Sok idő elteltével meguntam, hogy drogosnak vagy alkoholistának néznek. Vagy magyarázkodni, hogy miért vagyunk most ennyre lefogyva, és miért nézek ki olyan szarul! Ezért úgy döntöttem egy Országos kampányt kezdek értünk Crohn-betegekért, méghozzá úgy, hogy egy jól látható helyre feltetováltatom a betegségünket, hogy ha ezt látja valaki, ne kelljen magyarázkodnunk, hogy Crohn-betegek vagyunk és nem egy drogos buliból jöttünk! Kérlek benneteket osszátok meg minél többen ezt a képet, hogy elterejedhessen az Országban esetleg a világon, hisz ez a betegség minden Országban jelen van! Mivel a tetoválás mára már elfogadott dolog, ezért gondoltam erre a meghökkentő, de mégis egyszerű jelzésre. Természetesen, csak akkor tetováltass ilyet magadra, ha ezt a betegséget nem szégyenled, és támogatod a kezdeményezésem!

Ui: jó lenne ha valaki lefordítaná más nyelvekre is, hogy minél szélesebb körben terjedjen!

Köszönöm, ha megosztod!”

KategóriákPOP