Nem csak szakácsolimpia és Bocuse d’Or van ám, hanem például országos közétkeztetési verseny is, amit idén egy pécsi szakács csapat nyert meg.

A cikk a hirdetés után folytatódikA február 6-i közétkeztetési szakácsversenyt a Sirha Budapest kiállításon, egy ott, külön berendezett versenyhelyszínen tartották meg. A Közétkeztetési Szakácsverseny, azaz a KÖSZ döntőjébe végül 12 csapat került. A verseny nyitott volt a közönség felé is (Mondjuk, ez dukál is egy közétkeztetési versennyel kapcsolatban, nemde?), így aztán teltház előtt zajlott a döntő. Idén amúgy 39 csapat nevezett, gyakorlatilag az ország minden részéről voltak versenyzők. Az idei téma a nyári ételek, a hagyományok és a megújulás volt. A legjobb 12 csapat közt is a legjobb végül a pécsi Hungast Pécs csapata lett, ők főzték a győztes menüt.

A győztes pécsi csapat

Ami, és ezzel talán nem túlzunk, nem egy teljesen hétköznapi iskolai vagy szociális otthoni menü volt. A pécsiek nílusi sügér krokettet, édesköményes mézes almasalátát, zeller panna cottát, zellermajonézt, pirított csirkemellet, lecsó tartelette-t, snidlinges burgonyapürét, párolt zöldségeket készítettek kakukkfüves jus-vel. A desszert sárgabarack mousse, sablé tészta, fehércsoki namelaka és maracuja gél volt.

És a végül győztes menüjük

A verseny a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (KÖZSZÖV), valamint a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) közös projektjeként valósult meg. A Nébih idén is szakácskönyvet jelentet meg a döntős receptekből, amit a hivatalos oldaluk ról le is tölthető.

Ilyen trófeát vihetnek haza, akik nagyon ügyesek egy közétkeztetési szakácsversenyen

A három fordulós versenyen 3+1 fős csapatok indultak, a csapatok egy-egy irányítóból, szakácsból, segítőből és tartalékosból álltak. A háromfős csapatoknak egy-egy teljes menüt kellett készíteniük, előételt, főételt és desszertet. A konyhai zsűrit Vomberg Frigyes vezette. A bírálók a tálalás, az ízvilág és a főzési technikák mellett azt is figyelték, hogy mennyire megvalósítható mindez a közétkeztetés körülményei közt.

Így tehát még az is lehet, hogy ha mindezidáig nem jött azzal haza a gyermeke az iskolából, hogy képzeljétek, ma nílusi sügér krokett volt, a jövőben akár még ez is előfordulhat. Elvileg.

KategóriákPOP