Kedd óta van Pécsnek új, 2020-as költségvetése. A fő kérdés az volt, hogy melyik lehetőséget szavazzák meg a 8,5 milliárd forintos kormányzati adósság visszafizetésére. Szerdán Péterffy Attila polgármester és Ruzsa Csaba alpolgármester fogadták a sajtó kérdéseit.

A cikk a hirdetés után folytatódikA kérdések előtt, a sajtótájékoztató elején felvezetőt mondtak, minek lényeg az volt, hogy Pécs új vezetése megörökölte ezt az adósságot, amit nem lehet a szerződéses határidőre kifizetni, ezért az eredeti szerződésben foglaltakhoz képest kellett alternatív megoldási javaslatokat kidolgozni.
Ugyanakkor az új vezetés is szeretne fizetni, szeretne teljesíteni, és hónapok óta dolgozik a javaslaton, tárgyalásokat is folytattak, illetve a Pénzügyminisztériummal felvették a kapcsolatot.


Azt már a Szabad Pécs kérdésére mondta el a polgármester, hogy a napokban Varga Mihály pénzügyminiszter is válaszolt a megkeresésükre. Részletes választ kért arra, hogy miért nem tudják kifizetni a tartozást december elsejéig, és hogy mi is az ajánlatuk. A polgármester azt mondta, hogy a válasz napokban való megérkezése miatt úgy döntöttek, megvárják a viszontválasszal a közgyűlési döntést.

A pécsi városvezetés által kidolgozott javaslatok közt volt a már sokat emlegetett apokaliptikus verzió is. Igazából azonban erről végül komolyan nem esett szó, sem tegnap, a közgyűlésben, sem a mai sajtótájékoztatón.

Ugyanakkor az biztos, hogy a szerződés szerinti rendes teljesítés az az lenne, hogy ki kell fizetni készpénzben (utalással) a tartozást, aminek viszont valóban valami olyasmi lehetne a következménye, amit felvázoltzak. A buszközlekés korlátozása, a közvilágításon vagy éppen intézmények működtetésén való spórolás stb.

Péterffy Attila azt is elmondta, hogy reméli, a kormány a majdani tárgyaláson figyelembe veszi majd, hogy nem az ő hibájuk a most kialakult helyzet, hanem ezt megörökölték.

A kormánypárti képviselők azt a verziót tartották volna jónak, ha egyfajta részletfizetést tudnak a kormánnyal letárgyalni Péterffy Attiláék. Ők azonban már korábban jelezték, hogy ők készpénzzel és ingatlanokkal fizetnének. Annak a jelzáloggal megterhelt ingatlancsomagnak egy részével, amelyet a 6,5+3+3 milliárd forint elutalása miatt ajánlott fel a pécsi vezetés.
Kivéve olyan stratégiai ingatlanokat, mint például ipari parki területek, a Király utcai üzletsor, vagy éppen a Kodály Központ.

A Szabad Pécs megkérdezte azt is hogy költségvetés végül megszavazott “C” verziója az egy automatikus folyamat-e, vagy arról még tárgyalniuk kell-e a kormánnyal is. Péterffy Attila azt mondta, erről meg kell egyezni, szó sincs arról, hogy a pécsi ajánlatot automatikusan el kellene fogadnia a kormánynak.

Azt is megkérdeztük, hogy miért nem tud Pécs 2,4 milliárd forint készpénznél többet fizetni, hiszen csak december 1-jéig kell teljesíteni, és ez az összeg már rendelkezésre áll.

Azt is felvetettük, hogy egy magasabb pénzbeli utalás ígérete nem javíthatna-e Pécs tárgyalási pozícióján. Péterffy Attila azt mondta, valóban lesz, illetve szeretnék, hogy legyen az év végégig még megtakarításuk, mozgásterük, de ők nem szeretnének többet pénzben fizteni, mivel az év során megjelenő többletet vagy tartalékot olyan intézkedésekre, gazdaságfejlesztésre fordítanák, amellyel hosszabb távon pályára lehet állítani a várost. Mint Ruzsa Csaba fogalmazott, az egyértelmű szándék az új városvezetés részéről, hogy növeljék a saját bevételeket. Kizárólag a kiadások csökkentése hosszú távon nem oldja meg Pécs helyzetét.

Elhangzott viszont egy nagyon érdekes információ is a 2,4 milliárd forintos maradványról. A Szabad Pécs ugyanis megkérte a város új vezetőit, hogy öntsenek tiszta vizet ezzel kapcsolatban a pohárba. Például mondják el, hogy kinek az érdeme az, hogy ennyi pénz most rendelkezésre áll a 8,5 milliárdos kormányzati támogatás visszafizetésére.

Mindkét városvezető azt mondta, hogy a fideszes városvezetés mellett ott voltak a Magyar Államkincstár szakértői, akik szorosan fogták a költségvetést, és nagyrészt az ő keménységüknek és racionalitásuknak köszönhető, hogy tudtak spórolni. Azaz ez az összeg a múlt évről maradt meg. Ugyanakkor Ruzsa Csaba megemlített egy olyan ügyet is, hogy a MÁK-nál vezetett, a visszafizetésre szólü pécsi önkormányzati alszámlán tavaly 4,7 milliárd forint is volt, de ebből mintegy 2,3 milliárdot elköltöttek (onnan visszavettek) elődeik. Sőt, szerinte a 2,4 milliárd sem lenne meg mostanra már így egyben, ha az új vezetés október 13-a után nem állít le egyes, elrendelt kifizetéseket.

Címkék:
KategóriákMETÁL