A veszélyhelyzet idejére a kormány egy új rendelettel megkönnyítette az élelmiszerek, napi fogyasztási cikkek és az éttermi ételek kiszállítását. Az éttermek, vendéglők és a boltok mostantól külön bejelentés, engedély és nyilvántartásba vétel nélkül is árusíthatnak üzleten kívül.

A cikk a hirdetés után folytatódikA Magyar Közlöny legfrissebb számában jelent meg a 48/2020-as kormányrendelet, amelyben a kormány könnyített az élelmiszer- és ételkiszállítás, illetve a napi fogyasztási cikkek üzleten kívüli árusítása feltételein.

Aminek célja nyilvánvalóan egyrészt a lakosság ellátásának segítése, másrészt a boltok és éttermek forgalma visszaesésének mérséklése. Mint mindenütt, Pécsett is egyre másra zárnak be, tartanak rendkívüli szünetet a vendéglátó üzletek, vagy próbálnak az éttermek átállni a kiszállításra, hátha ezzel talpon tudnak maradni, és kevesebb embert elküldeni.

A 48/2020-as számú rendelet az üzleten kívüli kereskedelmi tevékenység és a csomagküldő kereskedelem veszélyhelyzeti szabályaira vonatkozik, azokon enyhít.

Az új rendelkezés szerint veszélyhelyzet idején a lakosság ellátása céljából végzett üzleten kívüli kereskedelmi tevékenység bejelentés és nyilvántartásba vétel nélkül folytatható a vendéglátó üzlettel, illetve napi fogyasztási cikket értékesítő üzlettel kötött szerződés alapján.

Elrendelték, hogy ezt a tevékenységet, magyarul a kiszállítást és a csomagküldést vendéglátó üzlet, illetve napi fogyasztási cikket értékesítő üzlet is folytathat.

A  veszélyhelyzet idején a lakosság ellátása céljából végzett csomagküldő kereskedelem bejelentés és nyilvántartásba vétel nélkül folytatható. Ahogyan a lakosság ellátása céljából üzleten kívüli kereskedelmi tevékenység során élelmiszer is forgalmazható mostantól külön bejelentés és engedély nélkül.

Nem bejelentett és nem nyilvántartott üzleten kívüli kereskedelmi tevékenység során termék-bemutatási célból vásárlók részére utazás és rendezvény viszont nem szervezhető.

A meghatározott, bejelentés és nyilvántartás nélkül végzett kereskedelmi tevékenység során kizárólag napi fogyasztási cikk és vendéglátó tevékenység keretében értékesített termék forgalmazható.

KategóriákPOP