Már napokkal ezelőtt megszületett az a döntés, hogy új gazdasági főosztályvezetőt keresnek a pécsi városházára, mert nem vált be a korábban, Péterffy Attila által kinevezett főosztályvezető. Ezúttal lesz pályázat is. Az október 13-a után, pályáztatás nélkül kinevezett Jankó Agnétáról a napokban jelent meg újságcikk, amely arról szólt, hogy Jankó Agnéta Berlinben sikkasztási botrányba keveredhetett.

A cikk a hirdetés után folytatódikPályázat útján fognak új gazdaságfejlesztési főosztályvezetőt kinevezni a pécsi városházára – tájékoztatta hétfőn délelőtt közleményben a sajtót a pécsi városháza.

„Jankó Agnétát egy korábbi munkahelyével kapcsolatban érintő vádakról a sajtóból értesült Pécs önkormányzata. A hírek megalapozottságáról semmilyen információink nincs, és ezeknek Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának működésére nézve nincs is jelentősége. A Gazdaságfejlesztési Főosztály vezetőjével próbaideje lejártának közeledtével kölcsönösen értékelte a városvezetés az elmúlt fél év munkáját. A megbeszélés eredményeképpen május 14-én Pécs vezetése azt a döntést hozta, hogy a főosztály élére pályázat útján új vezetőt keres. A főosztályvezető július 31-jével távozik posztjáról.”

Az ügy előzménye, hogy a Pécs Aktuál című Fidesz-közeli pécsi városmagazin megírta, hogy Jankó Agnéta több ezer eurós sikkasztási ügybe keveredett korábban, és szintén több ezer eurós rezsitartozást hagyott maga után Németországban.

Mint a városmagazin megírta, a nő Berlinben teljesített külszolgálatot, amely alatt 2011-től tagja, 2014-től pedig megválasztott elnöke volt a gazdasági körökben elismert, németországi gazdasági szakdiplomatákat tömörítő Gazdasági Tanácsosok Klubjának. A klub egyik fő feladata a Németországgal való gazdasági kapcsolatok fejlesztése, 2015-től kezdve azonban a klub tagsága felől több panasz is érkezett Jankó Agnéta elnöki tevékenységére. Ezt a Fidesz-közeli lap a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól. De a bevallásuk szerint még nekik is csak két hónappal a kérdéseik elküldése után válaszoltak Szijjártóék.

A válasz szerint mindenesetre 2016 júniusában (habár akkor Jankó Agnéta már nem volt a KKM alkalmazásában), a Berlini Nagykövetségre értesítés érkezett a klub bankszámlakivonatáról, amiből az derült ki, hogy összesen 9000 eurót (vagyis több mint 3 millió forintot) utaltak át Jankó Agnéta magyar, illetve németországi bankszámláira. A berlini civil klub vezetősége emiatt feljelentést kívánt tenni Jankó Agnéta ellen pénzügyi visszaélés gyanúja miatt. Jankó Agnéta a vádakat a magyar nagykövetség előtt tagadta. Jogos költségtérítésnek nevezte a 3 millió forintot állítólag, végül azonban mégis inkább visszafizette a pénzt.

A Péterffy Attila által gazdasági főosztályvezetőnek kinevezett nő 1,2 milliós, ki nem fizetett rezsitartozást is maga mögött hagyott Berlinben, amit a minisztériumnak kellett kifizetnie. Ebből már itthon is ügy lehetett volna, de Jankó Agnéta végül a minisztériumot is kifizette. Azaz volt két elég csúnya ügye, aminek összesen 4,2 millió forintos “sara” volt, ugyanakkor azokat az ügyeket később rendezte, ezeknek végül jogi következménye nem lett.

Jogi oldalról nézve tehát nem feltétlenül problémás az ügy, morálisan azonban nagyon is. Lapunkat azonban sokkal jobban érdekelte Jankó Agnéta kinevezése és munkája, amellyel kapcsolatban hónapok óta próbáltunk információkat gyűjteni és tettünk fel folyamatosan olyan kérdéseket, amelyek Jankó kinevezését is érintik, Péterffy Attiláék azonban a január óta több alkalommal is elküldött kérdéseinkre nem válaszoltak. Ahogyan ebben az ügyben szombaton küldött kérdéseinkre sem jött konkrét válasz, hacsak nem vesszük annak a mai sajtóközleményt. A Jankó-ügyre hamarosan, újabb cikkben térünk vissza.

KategóriákMETÁL