Botrányos előzmények után, s hasonló körülmények között állították fel a pécsi Weöres Sándor-szobrot öt éve a baranyai megyeszékhelyen. A sajtót bejárták azok a fotók és képsorok, amelyek a szobor lelisztezését, az avatás tiltakozásképpeni megzavarását rögzítették.

A cikk a hirdetés után folytatódikDisclaimer: Ez az írás a Magyar Hang hetilap nyomtatott kiadásában jelent meg a múlt pénteken, július 10-én, de digitálisan továbbra is megvásárolható. A legfrissebb Magyar Hang (ajánló) már kapható az újságárusoknál!

A napokban ismét fellángolt a számos szobrász szerint pocsék minőségű alkotás körüli vita Pécsett.

Most azonban már az ellenzéki városvezetés, látszólag semmiből jött ötlete miatt, hogy helyezzék át az alkotást egy másik helyszínre. Pécs legismertebb sétálóutcájából, a városháza tövéből egy olyanra, amely nem ennyire központi, de kötődik az élete egy kifejezetten fontos és termékeny szakaszában Pécsett élő költőhöz.

Az új fő helyszínnek javasolt Szent Flórián tér egy kis, patinás pécsi tér a történelmi belvárosban. És igaz: Weöres egyik pécsi törzshelye valóban itt állt.

A mai magyar politikában tisztességet, megbánást elvárni botorság. Ugyanakkor az előzmények ismeretében még így is meglepő volt, ahogyan pécsi fideszes politikusok, a kormánypárthoz közel álló helyi és országos sajtó rávetette magát az új pécsi szoborügyre. Amelyből azt hozták ki, hogy Pécs balliberális vezetése a Weöres-szobor eltávolítását arra használja fel, hogy belerúgjon a város korábbi, fideszes vezetésbe, meggyalázzák a költő emlékét stb.

Megszólalt az alkotó is, Kligl Sándor, mondván Weöres ennél többet érdemel, szobra áthelyezése a költővel szembeni tiszteletlenség.

Kifejezett politikai ügy kerekedett tehát: politikusok adok-kapok megnyilatkozásai, nyílt levelekkel történő üzengetések. Mindezt egy, szakmai és emberi szempontok alapján is vitán felül álló, kikezdhetetlen, kedvelt és elismert személyiség, Weöres Sándor költő kapcsán.

Azt már egyik kormánypárti újság sem említi (vagy nem hangsúlyosan), hogy a szobrot annó a fideszes pécsi önkormányzat mindennemű pályáztatás nélkül rendelte meg, gyakorlatilag egy kurzusszoborról beszélünk, s hogy ez ellen már felállításakor is tiltakoztak. És nem is csak néhányan, művészek petíciót is indítottak akkor a szobor eltávolítását követelve.

Ráadásul nem csak a közvetlen kiválasztással történő szobormegrendelés miatt, hanem mert szinte szakmai közmegegyezés van arról (nem csak a) városban, hogy ez egy pocsék szobor. Annak ellenére is, hogy Munkácsy-díjas művész, Kligl Sándor alkotása.

Fontos okként hangsúlyozták azt is, hogy Budapesten kívül nem találni még egy olyan magyar várost, mint Pécs, ahol ilyen erős képzőművészeti és szobrász múlt, örökség és jelen lenne.

Pál Zoltán, Munkácsy-díjas pécsi szobrászművész a Magyar Hangnak azt is kiemelte, hogy a 60-70-es években alkotó híres Pécsi Műhely csoport onnan kapta a nevét, hogy Pécsett a középkorban híres kőfaragó műhely működött. De megemlítette az egyetemi képzést, a szobrász doktori iskolát, a pécsi szimpóziumokat, a villányi-nagyharsányi alkotótelepet és szoborparkot is. Pál Zoltán a szobor eltávolítása mellett foglalt állást, elsősorban a fentiek miatt. Hangsúlyozta: a szobrászat kulturális tevékenység, a köztéri szobrok pedig a mindennapokban, folyamatosan hatnak, a felnövekvő generáció ízlésre is, ezért felelősség egy köztéri szobor megalkotása és felállítása, és adott esetben eltávolítása is.

Bognár Szilvia, Pécs alpolgármestere a Magyar Hangnak azt mondta, hogy a szobor áthelyezéséről indult el gondolkodás még tavaly novemberben, de lehetséges, hogy végül marad, ahol van. Szeretnének felállítani egy szakmai kerekasztalt, művészeket bevonva a konkrét döntés-előkészítésbe.

Ha ők azt javasolják, hogy helyezzék át új helyszínre, akkor lehet arról szó, hogy megteszik. Szeretnék, ha ehhez ebben az esetben megnyerhetnék az alkotó támogatását is, hiszen ők valóban egy Weöröshöz illőbb helyet szeretnének. Ugyanakkor úgy gondolja, ha az alkotó nemet mond, jogilag akkor is rendben lenne az áthelyezés, mert nekik tulajdonosként ehhez joguk lenne, sőt az előző vezetés által megkötött szerződés szerint is megtehetik ezt.

Mások viszont azt mondják, hogy a szerzői jog erősebb mint a tulajdonjog, azaz Kligl beleegyezése nélkül elég problémás lenne.

Szeretnék pótoltatni az egyik, hiányzó csészét a kávéházi asztalról, amely mellett ül a (valójában Weöresre túlságosan nem hasonlító) szoboralak. Szeretnék, ha a megkopott könyvoldal is olvasható lenne, s ha abban a történelmi pontatlanságot javítaná a művész – Pécsi Tudományegyetem helyett Erzsébet Tudományegyetem.

A politikus szerint őszre várható előrelépés bármiben is. Az előzmények szabályszerűségét meg fogják vizsgálni. Az is felvetődött, hogy akárhol is marad a szobor, kihelyeznének mellé egy panelt egy QR-kóddal, amelyet beolvasva a szobor felállításának körülményeiről is tájékozódhatnának a helyszínen a pécsiek és a turisták.

Talán sokakat meglep majd Böszörményi István szobrászművész. Ő volt az, aki annak idején lisztet szórt a pécsi Weöres-szoborra. Tettéért a művészt bíróságon elmarasztalták és garázdaság miatt részesült figyelmeztetésben. Azóta is legtöbbször garázda feliratú pólóban látható, nem csak Pécsett, hanem például nemzetközi szimpóziumokon is, munka közben.

Böszörményi tiltakozott ugyanis a szobor áthelyezése ellen. Azt mondta a Magyar Hangnak, hogy egy rossz döntést nem lehet helyrehozni egy másik rossz döntéssel, ráadásul egy rossz politikai döntést egy másik rossz politikai döntéssel. Úgy tetszik tehát, hogy védi a szobrot, amit annak idején lelisztezett, de továbbra is problémásnak tartja a felállítását,  Kligl szobrát pedig kifejezetten pocséknak gondolja. Ugyanakkor, ha politikai döntéshozók, vagy az ő kérésükre felálló grémium dönt egy rossz szoborrólé, az szerinte veszélyes precedens, mert legközelebb egy közepes vagy kiváló szobor esetében is meg lehet tenni ugyanezt – főleg, ha laikusok mondanak véleményt. Persze, örülne, ha nem lenne ott a szobor, de csak akkor, ha az áthelyezést az alkotó engedélyezné és megfelelő új helyszínre kerülne.

Böszörményi azt támogatná, ha a pécsi önkormányzat feltárná, miért mellőzték a pályázat kiírását, történhetett-e visszaélés, mert akkor talán ki lehetne mondani, hogy a szobor nem törvényesen lett felállítva.

A legérdekesebb fejlemény azonban az lehet (s ezt már Bognár Szilvia mondta), ha úgy döntenek, a szobrot nem köztérre helyezik, hanem például az egyik pécsi múzeum udvarára. Merthogy a költő beszélt arról, hogy róla mintázott szobrot ne állítsanak fel

És ez is szempont. Ha nem is szakmai, de legalább olyan fontos: emberi.

KategóriákJAZZ