Nem időközi önkormányzati választáson is magasnak számító részvételi adatok érkeztek eddig Mohácsról, ahol ma polgármestert és képviselőtestületet is választanak, miután a képviselőtestület feloszlatta magát. A magas részvétel Pávkovics Gábornak és a Fidesznek kedvezhet. Egy jobbikos politikus szerint választási csalás történt/történik, miközben Bánki Eriket is emlegette.

A cikk a hirdetés után folytatódikAz urnákat reggel hatkor nyitották, és szokásosan este hétig lehet még voksolni az időközi helyi választáson. A részvétel nem csak magas, hanem egy nem időközi, hanem “rendes” önkormányzati választáson is jó eredmény lenne.

Délután három óráig a választásra jogosult mohácsiak több, mint 40 százaléka (40,61%) leadta már a voksát, de már délután egykor is 30 százalék feletti volt a részvételi arány (32,31%). Sőt van több olyan szavazókör is, ahol délután háromig a választásra jogosultak majdnem fele elment (48,92%, illetve 48,63%). A nagyjából 17 ezer lelkes Mohácson a névjegyzékben szereplő választópolgárok száma 15 335 fő. Eredmények este tízre várhatók.

A polgármester mellett nyolc egyéni választókerületi képviselőt választanak meg közvetlenül, emellett a kompenzációs listás képviselői helyek száma 3 fő azaz a testület 12 fős. Tavaly ősszel mind a nyolc egyéni körzetből a Fidesz-KDNP képviselőjét választották meg közvetlenül. Most a polgármesteri posztért hárman versengenek: Pávkovics Gábor (Fidesz-KDNP), Csorbai Ferenc (VAN) és Bernáth Csilla (Mi Hazánk).

Azt, hogy kinek kedvez ez a magas részvétel, nyilvánvalóan nem lehet tudni, de Mohácson valószínűleg a Fidesznek. Ahol az elmúlt két-két és fél évtizedben szinte kampány sem volt, nemhogy éles verseny, mert Szekó József és a Fidesz győzelme nem volt kérdéses. Az, hogy most verseny is lett, sőt komoly és eldurvuló kampány, azt is jelzi, hogy a parlamenti (vagy parlamenten kívüli) ellenzéki pártok valószínűleg a legjobb eredményt érik el az elmúlt 30 évben. Hogy ez mire lesz elég? Nem lehet tudni, de már egy szoros eredmény is több, mint szenzáció lenne egy olyan városban, ahol nem, hogy nem rúgott senki más labdába, mint a jobboldal a rendszerváltás óta, de kis túlzással a “csupán” 70% alatti Fidesz-győzelemre is felkapták volna a fejüket, ha efféle előfordul.

Az biztos, hogy Mohácson csak nagyon magas részvételi adatok melletti nagyon nagy arányú fideszes győzelem után nyugodhatnak meg a helyi fideszesek, no és persze Bánki Erik, a Fidesz regionális pártigazgatója, Baranyában és a Dél-Dunántúlon a Fidesz erős embere. Nem is csoda, ha az amúgy eredendően mohácsi Bánki Erik személyesen is beszállt a választási kampányba, péntek este is ott volt már, és a Szekó József halálának egyéves évfordulójára rendezett megemlékezésen is sikerült neki a Fidesz polgármesterjelöltjére, Pávkovics Gáborra terelnie a szót.

Nemrég pedig egy jobbikos megyei önkormányzati képviselő, Schwarcz-Kiefer Patrik posztolt az ő nevét is emlegetve arról, hogy választási csalás is történhet.

Azt írta, hogy “a mai nap több olyan eseményt észleltünk, amely kapcsán felmerül a választási csalás gyanúja. Egy érintett maga mesélte, hogy az autóban adták az instrukciókat, hogy kire kell szavazni…Eközben Bánki Erik éppen a szavazóköri fideszes szavazóköri delegálttal egyeztet. Pont ott, ahol megy a láncszavazás, Újvárosból viszik a láncszavazókat a hőkozponthoz. Külön szép, hogy Kovács László képviselő pedig a szavazóköröket járja, nem betartva a jogszabályokat. Folyamatos visszaélés, a roma önkormányzat emberei viszik a szavazókat. Ez lenne a polgári Magyarország?”

18.00 Még egy óra urnazárásig – 17 órakor 50%-os a részvétel

Illetve 49,44%, de van olyan szavazókör, ahol már este ötkor a 60 százalékos részvételt ostromolták.

Rendkívüli eseményt ugyanakkor még nem jelentettek Mohácsról a Választás.hu szerint.

19.20 – Vége a választásnak Mohácson, este tíz körül már lehet eredmény

A pontos részvételi adatok nem ismertek, de 55% körüli lehet a részvételi arány, ami még egy rendes önkormányzati választáson is erős közepesnek számít, egy időközi választáson pedig kifejezetten magas részvételt jelent. A 18.30-as választási részvétel 53,36% volt. Rendkívüli eseményről továbbra sem közölt adatokat a Választás.hu.

20.35 Jönnek az adatok, meggyőző Pávkovics- és Fidesz-fölény

A Szabad Pécs úgy tudja, hogy vannak már olyan szavazókörök, ahol végeztek is a voksok megszámlálásával, és a legtöbb helyen egészen biztosan kényelmes többsége van a Fidesznek és polgármester-jelöltként Pávkovics Gábornak. Kerekítve Pávkovics 60%-ával szemben áll Csorbai 35%-a és a Mi hazánkos Bernáth Csila 5%-a.

KategóriákMETÁL