Orbán két hű, megbízható embere, Semjén Zsolt KDNP-s miniszterelnök-helyettes és Varga Judit igazságügyi miniszter főszereplésével készül módosítani az Orbán-kormány a választási törvényt, pontosabban több választási törvényt is, többek közt az országgyűlési választásra vonatkozó jogszabályt. Másfél évvel 2022 tavasza előtt. Az egyik “legérdekesebb” változtatási tervről azt állítják, az úgynevezett kamupártok ellen készül, de a közös ellenzéki listaállítást is megnehezítheti.

A cikk a hirdetés után folytatódikA járványügyi intézkedésekről szóló szabályok megjelenését az egész ország várta már tegnap este, és végül nem sokkal este fél tizenegy előtt ki is jött az akkor legfrissebb Magyar Közlöny.

Azt követően is, még éppen éjfél előtt is (kedden, 23.59 perckor) benyújtott a kormány egy törvényjavaslatot, a választási törvény módosításának javaslatát.

Pontosabban az elmúlt évben már több “érdekes” módosítást is jegyző Semjén Zsolt KDNP-s miniszterelnök-helyettes nyújtotta be, olvastuk a hírt a 24.hu-n.

A parlamentnek benyújtott törvénymódosítási javaslat több helyen is átírná a jelenlegi választási törvényt, amelyet a Fidesz 2010-es első kétharmados győzelme után már a Fidesznek igencsak kedvezően módosított az Orbán-kormány az ellenzéki pártok határozott véleménye szerint.

A törvénymódosítási javaslatban van egy pont, amely megnehezítené a pártok számára a listaállítást:

„1) Pártlistát az a párt állíthat, amely – legalább kilenc megyében és a fővárosban – legalább ötven egyéni választókerületben önállóan jelöltet állított”.

Korábban ugyanis csupán 27 egyéni választókerületben kellett jelölteket indítani a pártlistához.

A törvénymódosítás a választáson induló pártok állami támogatására is kitér. 

Az ellenzéknek ezzel igencsak megnehezedik a dolga, ha külön, önálló listát szeretnének állítani, támogatáshoz is szeretnének jutni, viszont mindeközben egyetlen körzetben csak egyetlen közös jelöltet szeretnének a Fidesszel szemben elindítani a 2022-es országgyűlési választáson.

A törvénymódosítási javaslat indoklása szerint a változtatás a kizárólag az állami támogatásért induló, valós támogatottság nélküli törpepártok (azaz a kamupártok) országos listaállítását szeretné megakadályozni.

Mindenesetre most úgy tűnik, ezt a célt úgy érnék el az orbánisták, hogy közben az orbánizmus felszámolására talán egyedüli valós veszélyt jelentő ellenzéki közös jelöltek indulását is igencsak megnehezítenék.

Mindezt Orbán Viktorék a koronavírus-járvány kellős közepén, másfél évvel a 2022-es országgyűlési választás előtt igyekeznek keresztülvinni, a törvénymódosítási tervezetet egy keddi napon 23 óra 59 perckor benyújtva.

Boldog karácsonyt! 

KategóriákMETÁL