Öt százalékra csökkentik az elviteles, kiszállítással értékesített ételek áfáját – erről szokásos, péntek reggeli, a Kossuth Rádiónak adott interjújában beszélt Orbán Viktor. Szóba került természetesen az egészségügy állapota és a tegnap esti futballmérkőzés is, amely kapcsán a magyar miniszterelnök az izlandiakat vikingeknek nevezte.

A cikk a hirdetés után folytatódik



A miniszterelnök azt is mondta, hogy vállalja a felelősséget azért, hogy a megtett járványügyi szigorításokkal az egészségügy működőképes marad.

A futballrajongó magyar kormányfő természetesen beszélt a tegnap esti magyar sikerről is. Sokat nem aludt, mert végignézte a mérkőzést, de reggel hattól már ülésezett az operatív törzs, mesélte. Majd azt monda „vigye kánya”, végre valami jó történt, nem egyszerűen futballmeccs, hanem harc, és „vikingeket harcban legyőzni nagy dolog”.

A magyar egészségügy helyzetéről szólva nagyjából azt mondta, amit a TV2 Tények című műsorában is: a technikai eszközök rendelkezésre állnak, van elég lélegeztetőgép, vannak ágyak, maszkok, van elég védőfelszerelés, „de ember annyi van, amennyi”.

És azt meg lehet becsülni, hogy mennyi beteget tudnak úgy ellátni, hogy nekik esélyük maradjon a gyógyulásra.

A kormányfő szerint a döntéseket jó ütemben hozták meg.

„Merem vállalni a felelősséget azért a mondatért, hogy 99 százalék feletti az esélye annak, hogy az egészségügy ennyi emberrel és ennyi ápolóval működőképes marad és minden magyar megkapja a tisztességes ellátást”.

Emlékezhetünk, pár napja még elég aggasztó nyilatkozatot tett a kormányfő arról, hogy az egészségügy összeomolhat, aminek 50% az esélye. Előtte pedig nem sokkal azt mondta, hogy mindenki megnyugodhat mindenkit meg fognak gyógyítani.

A vakcináról szólva azt mondta, téves az a kiindulópont, hogy a keleti oltóanyag nem jó, a nyugati jó. A kormánynak az a dolga, hogy minél több oltóanyag álljon rendelkezésre. Az oltás nem lesz kötelező, így a magyarok is eldönthetik, melyikben vakcinában, melyik cégben bíznak.

Az elviteles, kiszállítással értékesített ételek áfáját 27-ről 5 százalékra csökkentik, jelentette be a kormányfő.

Orbán Viktor a beszélgetésben kitért Magyarország és az Orbán-kormány egyik legérzékenyebb ügyéről, arról a tervezett uniós szabályozásról, amellyel a jogállamisági feltételekhez kötné az EU a tagállami uniós kifizetéseket. Orbán Viktor erről tegnap Angela Merkel német kancellárral tárgyalt telefonon, akinek azt mondta, hogy amennyiben valóban meglépi ezt az EU, akkor

„az Európai Unióból Szovjetuniót csinálunk”.

KategóriákMETÁL