Elveszíti-e a pécsi egyetemre érkező pénz a közpénz-jellegét, ha átáll a PTE is az alapítványi működésre – többek közt erre a kérdésre is kerestük a választ péteken délután, egy, a Szabad Pécs által szervezett online vitán. Mellár Tamás független országgyűlési képviselő (Párbeszéd-frakció), Keresztes László Lóránt, az LMP országgyűlési frakciójának vezetője és Horváth Csaba, az FDSZ PTE Intézményi Szervezetének elnöke válaszolt a felmerülő legfontosabb kérdésekre. Hoppál Péter nem vállalta a vitát, de beidéztük korábban elmondott szavait.

A cikk a hirdetés után folytatódikAz egyetemi modellváltás ügyét a Szabad Pécs kiemelten kezeli. A pénteken délután tartott, végül lapunk által felkarolt és megszervezett vitát azonban nem mi, hanem két ellenzéki országgyűlési képviselő kezdeményezte: Mellár Tamás és Keresztes László Lóránt.

Ők azt szerették volna, ha Hoppál Péterrel tudnak vitázni a modellváltásról és hárman tudják ütköztetni az érveiket. Hoppál Péter azonban végül nem vállalta ezt a vitát, azonban a Facebookon, politikusi oldalán beszélt erről, szavait emiatt be is idéztük a vita egy pontján. Nem helyette, hanem mellette felkérte a Szabad Pécs a vitán való részvételre Horváth Csabát, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete PTE Intézményi Szervezetének elnökét, aki a felkérést elfogadta, így a moderátor, Babos Attila újságíró, a Szabad Pécs felelős szerkesztője Mellár és Keresztes mellett Horváthot is kérdezhette.

A bevezetőben már említett kérdés mellett arra is kerestük a választ, hogy miért volt, miért lehetett ilyen sürgős a kormánynak a nagy vidéki egyetemek átalakítása? Szükség van-e egyáltalán az alapítványi működésre a felsőoktatás reformjához, avagy a korábbi, állami keretek közt is végrehajtható lett volna-e az egyetemek átalakítása? Avagy éppen arra, hogy mit kezdene a jelenlegi ellenzék az egyetemekkel, ha 2022 tavaszán legyőznék Orbán Viktorékat?

KategóriákMETÁL