Egyelőre hivatalos információt nem kaptak az érintett önkormányzatok – a pécsi legalábbis biztosan nem – arról, hogy mennyivel kompenzálja a kormány őket a kieső adóbevételek miatt. A kormány a jó hír közlését helyi fideszes politikusokra bízta, Pécsett Hoppál Péter jelentette be, hogy kap a város 2 milliárd forintot. És ez egyébként megfelel a kkv-szektort érintő idei kiesésnek. Péterffyék a Szabad Pécs információi szerint ennek a döntésnek örülnek, és bíznak abban, hogy a többi kiesést is megtéríti a kormányt.

A cikk a hirdetés után folytatódikHoppál Péter baranyai fideszes országgyűlési képviselő csütörtökön délután, a politikusi Facebook-oldalán jelentette be, hogy a kormány 2 milliárd forint rendkívüli támogatást, kompenzációt ad a pécsi önkormányzatnak az iparűzési adóbevétel-kiesés pótlására. Hoppál 2 milliárd 50 millió forintos támogatásról beszél, ami megfelel annak a számnak, amely a várakozások szeint idén valóban kiesik a pécsi önkormányzat kasszájából amiatt, hogy a kkv-k ennyivel kevesebb helyi iparűzési adót kell, hogy fizessenek. Magyarán ez e tekintetben 100%-os kompenzáció.

A Szabad Pécs olvasói azonban emléklezhetnek arra, hogy jóval magasabb kieső bevételekről írtunk korábban, nem beszélve arról, hogy a tavalyi, a gazdasági visszaesés és egyéb más döntések miatti 1,8 milliárdos iparűzési adókiesés és kb ugyanennyi további más önkormányzati bevételkiesést nem kompenzálta a kormány, igaz, az idei évben már, éppen azért, hogy legalább az idei kiesést megkapják, a pécsi önkormányzat vezetése azt mondta, hogy a tavalyi kiesés kompenzációját már nem is kérik, de az idei teljes, pandémia-miatti kiesés kompenzációjáért folyamodnak a kormányhoz, összesen mintegy 5,7 milliárd forintért.

Beszéltünk városházi forrásainkkal, akik azt mondták, hogy a konkrét megítélt összegről egyelőre nincs tudomásuk hiavtalosan Péterffyéknek, de amint ez kiderül hivatalosan is, az biztos, hogy Péterffy Attiláék meg fogják köszönni a kormánynak, hogy a 100%-os kompenzációval figyelembe vetté Pécs speciális helyzetét. Ugyanakkor abban is bíznak, hogy ez a vélhetően tegnapi kormánydöntés most valóban csak a kkv-s iparűzési adóaengedményre vonatkozó kompenzáció megállapításáról szólt, és a közeljövőben még várható az egyéb más kormányzati döntések következtében jelentkező önkormányzati bevételkiesés kormányzati, és hasonló arányú kompenzációja, illetve az önkormányzatokat, köztük az öröklötten speciálisan nehéz anyagi helyzetben lévő pécsit abban is segíti a kormány, amit a pandémia miatti gazdasági visszaesés következtében (azaz itt már nem közvetlenül kormánydöntés) miatt fellépő bevételkiesés okoz.

KategóriákMETÁL