Londonba utazik ma Orbán Viktor, hogy Boris Johnsonnal tárgyaljon. Mielőtt azonban a repülőtérre ment volna, elment a Kossuth Rádióba a szokásos péntek reggeli “interjújára”. Ott mondta a címben is említett mondatot.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Mindenki fél az indiai mutánstól, de Orbán megkérdezte „a szakminisztert” és az „egészségügyi tudorokat”, és az a szakmai álláspont, hogy a Magyarországon alkalmazott oltások kivétel nélkül alkalmasak arra, hogy az indiai mutánst legyőzzék. Szerinte a világon nincs más olyan ország, mint Magyarország, ahol hat vakcina közül lehet választani.

Lehet majd utazni

Biztos benne, hogy lehet majd utazni a keleti vakcinákkal is. Azért van bizonytalanság most még, azért nem ennyire egyértelmű ez a dolog, mert „a többiek még mögöttünk vannak”, még nem az utazásokat tervezik, kijárási tilalmak vannak, kötelező maszkviselés szabadtéren.

Majd, ha ők is odaérnek, ahol most mi tartunk, akkor fognak azzal foglalkozni ők is, hogy hova utazzunk. Orbán biztos benne, hogy az egészségügyi szervezetek által elfogadott bármely vakcinával lehet majd utazni. Ő is kínaival oltatta be magát, de nem őrült meg, hogy elzárja magát az utazástól. Magyarország sorban köti a kétoldali megállapodásokat a különböző országokkal.

Senki sem menekülhet

Orbán arról is szólt, hogy gyakran említik a szakemberek a nyájimmunitást, de ő attól tart, hogy az emberek egy részében kialakul egy olyan képzet, hogy megúszhatják a vírust, és nem kell beoltatni magukat. Csakhogy szerinte ez egy olyan vírus, ami nem fog innen elmenni, itt fog keringeni és előbb-utóbb mindenkit meg fog találni „A vírus az utolsó embert is megtalálja, aki nem védett” – fogalmazott. Mindezt azzal összefüggésben mondta, hogy 5 millió ember ugyan már be van oltva, de lelassult az “oltakozás” üteme, és 3 millió felnőttet egyelőre nem értek el, vagy nem akarják beoltatni magukat. Az elmúlt napokban a kritikus sajtóban több olyan cikk is megjelent, ami ezzel a témával foglalkozott, mivel Orbán korábbi jóslatai az oltási program ütemére kb. 4-5 millió főig pontosak voltak, mostanra azonban már jóval több beoltott embernél kellene járnunk a korábbi nyilatkozatok és miniszterelnöki előrejelzés szerint.

Harmadik hullám

„Most, hogy a harmadik hullámot szerintem legyőztük, de mindenképpen leszorítottuk a földre, látom, hogy vannak viták, hogy leszorítottuk vagy sem, legyőztük vagy sem, de mindenképpen leszorítottuk a földre és a vírus van alul, és nem hiszem, hogy föltápászkodik innen, de hát majd a jövő eldönti.”

Tehát egész eddig védekeznünk kellett, most azonban már nem védekeznünk kell, hanem újra kell indítanunk a gazdaságot” – közölte a kormányfő.

Majd így folytatta:

„Mert azért megviselt bennünket, nem csak a vállalkozásokat, hanem bennünket, munkavállalókat is, akik bérből és fizetésből élünk, én is közéjük tartozom. Szóval bennünket is megviselt ez a járvány” – mondta.

Majd arról beszélt, hogyan alakult át a munka a mindennapokban sok embernél. „Meggyötört bennünket” – mondta. A vállalkozóknak vissza kell nyerni a vállalkozókedvüket, mindenkinek újra fel kell vennie a fonalat, és újraterveznie. Ezért van egy átmenet a védekezésből a gazdaság újraindításához. A 2022-es költségvetés szól majd az újraindításról.

Britek

Mivel Orbán Viktor az interjú után a repülőtérre sietett, hogy Londonba repüljön, ahol Boris Johnsonnal találkozik, a britek kilépésével is foglalkoztak. Orbán szerint a Brexit miatt meggyengültek a közép-európai országok az Európai Unióban. Éppen ezért kétoldalú gazdasági együttműködéseket kell velük kiépíteni, ezért is megy most Londonba többek közt, speciális területeket fognak keresni, amelyekben együtt tudnak működni.

Gyurcsány

Korábbi nagy és jó riporterek székében ülő, a rádió által fizetett alkalmazott, Nagy Katalin utolsó nagy témája, Gyurcsány és az őszödi beszéd volt, Gyurcsány “hazugságbeszéde”, amit ismét egy 100%-os alákérdezéssel indított. Gyurcsány és az “egyesült baloldal” szeretné elfelejteni a 15 éves őszödi beszédet. „Ön mit gondol erről, elfelejtsük ezt a beszédet?” 

– Hát, aligha tudjuk elfelejteni, ugye van ez, amit úgy hívunk, hogy vakuélmény. Hogy az ember egy egy eseményre az élete során, akármilyen régen is volt, ilyen villanásszerűen képes visszaemlékezni. Vannak kellemetlen és kellemes vakuemlékek. Mondjuk, amikor Egerszegi Krisztina ott a szöuli olimpián a döntőben úszott, a Vitray kommentált, mi meg kiabáltunk ott a szobában, az olyan élesen van előttem, mintha most történne.

„De ugyanígy emlékszem, amikor az őszödi beszéd miatt a lázadások kitörtek, azzal kellett kezdenem, hogy az akkor serdülőkorban lévő fiamat /Orbán Gáspárt/ rögtön  bezártam egy biztonságos helyre, mert már menni akart a barátaival, tehát ezek ilyen nagyon erős emlékek” – idézte fel a vakuemlékének nevezett pillanatokat Orbán. Meg ugyanilyen erős emlék, amikor meghalt Antall József, arra is emlékszem, amikor megszakították az adást a televízióban – mondta.

Megjegyzés: a Dagobert bácsi “főszereplésével” készült Kacsamesék című rajzfilm ment éppen a televízióban, amikor megszakították az adást az első szabadon választott magyar miniszterelnök halála miatt. 

Orbán nagyon jól emlékszik még Nagy Imre újratemetésére is. Ezen mondta el híres beszédét, ahol követelte a szovjet csapatok kivonását Magyarországról.

Orbánnak ilyen vakuélményt jelent az őszödi beszéd is tehát. A kormányfő azt mondta, hogy 

„mindig megdöbben az ember, nem is azon, hogy mindez megtörtént, mert ez fájdalmas, de van azért az életben ilyesmi, hanem az vágja mellbe az embert, hogy aki miatt ez megtörtént, meg aki ezt elmondta, az ugyanott van a politikában, mintha mi se történt volna. Azért ez egy mellbevágó élmény.”

Majd sorolta még az általa Gyurcsánynak tulajdonított bűnöket. Az egyhavi nyugdíj elvételét (ami a 13. havi volt, és a Fidesznek tíz év kormányzás nem volt elég, hogy azt visszaadja, most, részletekben adják vissza), az IMF-hitelt stb. Gyurcsány emberei amúgy szerinte ott vannak Budapesten, a fővárosi önkormányzaton is, és ő áll Karácsony mögött is.

Azt mondta, hogy nem hiszi, hogy létezik olyan ország, ahol ha ez bekövetkezik, akkor az a politikus ott maradhat a politikában. Ez a szófordulat azért is érdekes Orbántól, mert a kormányfőt és a Fidesz-kormányokat értékelők nagyon sok esetben mondják, azt, hogy nem hiszik, hogy létezik olyan ország, ahol a kormányfő még hivatalban maradhat ezek után, és itt a sor nagyon hosszú, az amerikai kitiltási botránytól vagy az azeri baltástól kezdve, a családtagok gazdagodásán át, a demokratikus jogok leépítésétől Mészáros Lőrincig, vagy éppen a magánnyugdíj vagyon elvételétől a letelepedési kötvényekig. Vagy a korábbi kormányokkal szembeni kritikák későbbi semmibevételéig, ide értve a bankárkormány luxusát, vagy az egyetemi tandíjat, avagy éppen az állami vagyon alapítványokba való kiszervezését.

Mindenesetre most, amikor újra hallgatta az őszödi beszédet Orbán, ez jutott az eszébe.  

„Ezek különleges dolgai a politikának, az ember nem is tudja, hogyan viszonyuljon ehhez … ma is ugyanezzel az emberrel harcolok, ő a főnök a másik oldalon.” 

KategóriákMETÁL