Az Amnesty International Magyaroszág pécsi munkatársa és egy pécsi pedagógus két levélgyűjtő dobozt helyeztek ki a pécsi Széchenyi térre, hogy aki csak akar, írjon, üzenjen, rajzoljon Áder Jánosnak a kedden elfogadott, bírálói szerint homofób és gyülöletkeltésre alkalmas, elviekben a pedofília büntethetőségének szigorítását kitűző törvénymódosítás ellen.

A cikk a hirdetés után folytatódikTervükről ismerőseiket értesítették, magánüzenetben, plusz abban bíztak, hogy a központi hely miatt még jónéhányan csatlakoznak és üzennek a köztársasági elnöknek. Hasonló akciót másutt is tartottak, Budapesten pedig bejelentett rendezvény is volt a Sándor Palota előtt.

A pécsi esemény, vagy éppenhogy nem-esemény híre elterjedt a neten, az ötletgazdáktól függetlenül is, így volt olyan nyilvános üzenet is, ami erre a lehetőségre hívta fel a figyelmet. Mint kiderült, erre felfigyeltek a hatóságok, vagy egy buzgó állampolgár jelezte ezt nekik. Éppen ezért a pécsi főtéren már korábban több rendőr is megjelent, akik igazoltatták is a téren akkor ott lévő, gyülekező embereket – vagy azokat, akikről úgy tűnt, hogy gyülekeznek, vagy valamiféle eseményen vesznek részt. Merthogy nem volt bejelentett rendezvény, vagy tüntetés, sőt még csak spontán esemény vagy villámcsődület (flashmob) sem.

Néhány tíz ember vett részt az akción, avagy volt ott a téren, és írt levelet, vagy pár sort, vagy rajzolt a köztársasági elnöknek. Valaki magnót is hozott, így zene is volt, néhányan pedig szivárványszínű zászlót lobogtattak. Beszéd, felszólalás nem volt, néhányan egy kis szalagot húztak ki, amelyen olvasható volt a Család az család mottó. Néhányan pedig a nemzetközi jogvédő szervezet, az Amnesty International magyarországi szervezetének mellényében voltak.

A rendőrök, hárman, egy ideig közelebbről, egy ideig távolabbról figyelték az eseményeket, majd elvonultak. Nem sokkal később azonban két “új” rendőr érkezett, akik azt kérték, hogy húzzák le az egyenmellényt, vagy egyenruhát, amit a mellények viselői megtettek. Mint kiderült, így már nem csak az volt, hogy a téren lévők állították, hogy nem rendezvény szervezői vagy résztvevői, hanem nem is tűnt már úgy, vagy legalábbis kevésbé. Így amikor ezt megtették, a rendőrök elmentek, intézkedésre nem volt szükség.

KategóriákMETÁL