Szombaton este jelent meg a Magyar Közlönyben, amire előtte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is utalt, hogy ismét össze lehet majd hívni az önkormányzati közgyűléseket, képviselőtestületeket, bizottságokat, azaz visszatér a hagyományos döntéshozatal, megszűnik a polgármesterek egyszemélyi uralma. Lesznek olyan települések, amelyeken nagyon érdekes lesz, hogy milyen döntéseket hoznak, vagy próbálnak majd hozni az újbóli első klasszikus üléseken a nagyjából héthónapos szünet után.

A cikk a hirdetés után folytatódikIlyen lesz Pécs is, ahol a múlt év végén döntött Péterffy Attila Nyőgéri Lajos alpolgármesteri kinevezéséről, amely ráadásul koalíciós feszültséget is okozott. Igaz, Pécsett éppen két napja, pénteken volt rendkívüli, közgyűlést helyettesítő online konzultáció, és hamarosan elviekben a nyári szünetre is elvonulhatnak, a döntéshozatal visszatér a klasszikus formához. Itt érdekes lesz az, hogy akár az ellenzék, azaz az orbánisták (Fidesz, KDNP, ÖPE /Összefogás Pécsért Egyesület/), akár a városvezető koalíción belüliek mivel készülnek majd, különösen érdekes lesz, hogy a Momentum képviselői, vagy éppen a DK-s alpolgármestere, Bognár Szilvia készülnek-e valamilyen saját előterjesztéssel.

Ugyancsak izgalmas helyzeteket hozhat az újbóli estületi komlói döntéshozatal, ahol az elmúlt hónapokban az ellenzéki többség mellett, nem egy esetben azzal szembmenve határozott a fideszes polgármester, Polics József.

Ahogyan az egyik szomszédos, egyben legkisebb megyeszékhelyre, Szekszárdra is figyelni fog a sajtó, és nem csak a régió híreit kiemeltem kezelő Szabad Pécs, hanem az országos sajtó is, hiszen az ottano vezető, Ács Rezső az egyik legaktívabb volt a tekintetben, hogy a koronavírus-járvány miatt, és elvileg azzal összefüggésben hozandó döntések miatt kapott felhatalmazását milyen célokra használta fel. Főleg azt követően mert “bátran” dönteni a fideszes polgármester, hogy Zaják Rita, egy párbeszédes szekszárdi képviselő (akinek a tagságát épp a napokban függesztette fel a Párbeszéd, amint azt a Szabad Pécs megírta) kilépett a várost addig irányító Éljen Szekszárd, azaz ÉSZ-frakcióból. És itt nem csak az az érdekes, hogy az ÉSZ vajon milyen előterjesztésekkel készül, és próbál majd átvinni a közgyűlésen, hanem azért is, hogy azokat Zaják Rita megszavazza-e, aki folyamatosan azt állította magáról, hogy nem lett fideszes, a Fidesz nem vette meg, nem állította át, Karácsony Gergely továbbra is a kedvenc politikusa, és a legtöbb ügyben valószínűleg továbbra is az ÉSZ-szel együtt, a Fidesz ellenében fog szavazni. Ami különösen érdekes, sőt vízválasztó, vagy a valós helyzethez közelebb vivő lehet olyan ügyekben, mint például a helyi önkormányzati újság, a Szekszárdi Vasárnap ügye. Igaz, Zaják Ritának – mint a fenti, idézett cikkünkben oplvasható – napokkal ezelőtt feltettük ezt a kérdést, de a szabad sajtót fontosnak tartó Párbeszéd szekszárdi politikusa (igaz, felfüggesztett, ugyanakkor sokak meglepetésére ki nem zárt politikusa) nem érezte úgy, hogy válaszolnia kellene egy független újság fontos helyi ügyekben feltett kérdéseire. Habár volt erre már példa, nem is olyan rég. A szekszárdi közgyűlési munkája és majdani szavazatai azonban idővel mindenképpen adnak majd válaszokat ezekre a kérdésekre is.

A Magyar Közlöny szombat esti számában olvasható kormányrendelet ugyanis, mint írtuk feljebb, feloldja az elmúlt héthónapos helyzetet, így ismét lehet majd önkormányzati bizottsági, képviselőtestületi és közgyűlési üléseket tartani. Másfél hét múlva, június 15-e keddtől kezdve. Ami azt is jelenti, hogy onnantól kezdve vége lesz a polgármesterek második “királyságának”, a rendkívüli jogrendnek, amely a testületek felhatalmazása nélküli döntési jogkörrel ruházta fel a polgármestereket.

KategóriákMETÁL