Kedvezményesen vásárolhatnak közvetlen vagy közvetett önkormányzati tulajdonban álló telkeket Pécsett családos vagy családalapítás előtt álló fiatalok, egy most bejelentett új program részeként.

A cikk a hirdetés után folytatódikA Dénesi Ödön programot a pécsi közgyűlésnek még el kell fogadnia, ami a szeptember 21-i ülésen várhatóan meg is történik. A részletek már olvashatók egy, az önkormányzati porálra felkerült előterjesztésben, ezért tarthattak már most, kedden reggel sajtótájékoztatót az új lehetőségről a pécsi közgyűlésben többségben lévő városvezető koalíció képviselői.

Mint ahogyan arra Péterffy Attila pécsi polgármester is utalt, elsősorban családos vagy családalapítás előtt álló fiatalokat céloztak meg a programmal, újságírói kérdésre azonban az is elhangzott, hogy akár egyedülállók is pályázhatnak. A kialakításra kerülő, szóba jöhető telkek száma ugyanis nyilvánvalóan véges – a programra tehát pályázni kell, így dől el, ki vásárolhat kedvezményesen építési telket.

A program korhatáros, olyan házaspárok, együtt élők, fiatalok pályázhatnak, akik betöltötték a 18. életévüket és nem múltak el 40 évesek. Házaspár vagy pár esetében egyikük sem lehet 40 évesnél idősebb. Ezzel kapcsolatban megjegyezték a sajtótájékoztatón, hogy a hasonló más programoknál a felső életkori határ általában 35 év, Pécsett azonban ennél magasabban húzták meg a vonalat.

A Dénesi Ödön program elindításának a lényege, hogy az önkormányzat elősegítse, elérje, hogy a városból a fiatalok ne elmenjenek, hanem Pécsett maradjanak, itt alapítsanak családot, ugyanakkor segíteni kívánja más településekről érkező, vagy akár külföldről hazaköltöző családok letelepedését.

A programot Pécs Önkormányzata és a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. közösen szervezi és bonyolítja. A Dénesi Ödön programba így az önkormányzat közvetlen és közvetett tulajdonában álló telkeket is be tudnak vonni.

Hangsúlyozták, hogy a most útjára indítandó helyi támogatási program a központi szakpolitikai elképzelésekkel is összhangban áll, és kiemelten koncentrál a frissen végzett, illetve jelenleg is Pécsett tanuló egyetemistákra, az ő helyben tartásukra.

A telkek alapvetően Kertváros, Uránváros és Meszes társasházainak közvetlen közelében találhatók.

Először a közvetett önkormányzati tulajdonú, a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. tulajdonában lévő telkek kedvezményes értékesítését kezdik meg, a későbbieknek kerülhet sor az önkormányzat közvetlen tulajdonában álló ingatlanok bevonására.

A kedvezményes vásárlásért cserébe természetesen vállalásokat is tenni kell, illetve további feltételei is vannak. A korhatár mellett feltétel az is, hogy legalább 10 éve Pécsett lakcímmel rendelkezozenek a pályázók. Ez természetesen nem zárja ki azt, hogy Pécsről külföldre költözők is pályázzanak, hiszen sokuknak továbbra is van, megmarad a pécsi lakcíme. Olyanok pályázhatnak, akik önálló ingatlantulajdonnal nem rendelkeznek.

Az építési telkeket természetesen azért adják kedvezményes áron, az értékbecslés összegének feléért, hogy a nyertes pályázók építkezzenek rajta. Éppen ezért az egyik biztosíték, amit az önkormányzat kér, az az, hogy 2 éven belül rendelkezni kell legalább egy hatályos használatba vételi engedéllyel. Ha ez nem történik meg, a telek visszakerül az értékesítőhöz. Az adásvételre szánt építési telkeket jelzálogjoggal és elidegenítési tilalommal biztosítja az értékesítő, azaz a városháza vagy a Pécsi Vagyonhasznosító.

A pályázokat egy későbbiekben felállítandó bizottság bírálja majd el, amely tagjai közé a város a Népjóléti és Sport Bizottság elnökét delegálná, de részvételre kérnének fel taghokat a Pécsi Tudományegyetemről, a Szakképzési Centrumtól, a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt.-től is, és egy választott ifjúsági egyesület is delegálhatna tagot.

Ez nem a Tesla-modellre építő elképzelés, mert hosszú távon bérbe adni nem lehetett a telkeket 

A Szabad Pécs a sajtótájékoztatón megkérdezte, hogy annak, a lapunk által a Tesla értékesítési modelljéhez hasonlított programnak a kiszélesítéséről van-e szó, amelyet tavaly tavasszal, még a hazai covid-járvány kitörése előtt tárgyalt közgyűlési szinten is a pécsi önkormányzat.

Akkor megírtuk, hogy a Ruzsa Csaba által ismertetett elképzelés lényege, hogy pécsi építési telkek, jelképes áron való tartós bérletbe adásával csábítanának haza úgy külföldön élő családokat, hogy közben a hazaköltözni kívánók névsorát és munkatapasztalatait soroló listával pedig leendő munkáltatóknál házalnának. Azt is mondtuk, hogy ezt az elképzelést Pokorádi Gábor momentumos pécsi képviselőtől hallottuk, még a képviselőjelölti programja részeként. Péterffy Attila azt mondta, ő nem ismerte ezt a tervet, ezért átadta a válaszadás lehetőségét Ruzsa Csaba alpolgármesternek, mondván ennek a területnek és programnak ő a felelőse. Ruzsa elmondta, hogy a sajtótájékoztatón, a hosszú asztalnál együtt ülő pártok mindegyike megfogalmazott valamiféle lakásépítési, a letelepedés növelését és a városban maradást elősegítő programot. Az általunk kérdezett elképzelés tartós bérletbe adott volna telkeket, de a jogszabályi keretek miatt ők inkább a kedvezményes telekértékesítés mellett döntöttek.   

Hozzátette, hogy a Dénesi Ödön program mellett a Pécs hazavár! elnevezésű program is fut, a városháza egyik főosztálya menedzselésében, amelynek részeként majdnem kétezer külföldön élőt kerestek meg, és nagyjából a közvetlenül megkeresettek öt-hat százaléka jelezte, hogy adott esetben, az ő kinti tapasztalataiknak megfelelő pécsi munkalehetőség biztosításával együtt nem zárja ki, hogy hazaköltözne. Ez a program a Dénesi Ödön mellett fut.

Illusztráció – Fotó forrása: Pixabay.com/Bejan

KategóriákMETÁL