Első alkalommal rendeznek szeptember 18-án, szombaton vidéken, Pécsett meleg büszkeség felvonulást, vagyis Pride-ot. A Pécs Pride menet négykor, a Kossuth térről indul, háromkor már gyülekező van, este hattól pedig beszédek lesznek a Szent István téren. A kordonozást a rendőrség 11-től megkezdte a Széchenyi téren, látványos bevonulással. Az egész belváros tele van rendőrökkel és rendőrautókkal, ezer rendőrt vezényeltek ki ma Pécsre. Cikkünk frissül.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Vasárnap 12.45 – Ez pedig a Szabad Pécs videója, a felvonulás hangulatáról

Vasárnap 12.40 – A Telex videóján Steiner Kristóf elmondja a véleményét Kővári Jánosról

Vasárnap 12.30 – A 444 videójában megszólal egy pécsi párt, akik szerint megalázó volt az elmúlt napokban Pécsett melegnek lenni

22.00 Péterffy Attila is megszólalt a nap folyamán – Nem szereti a tüntetéseket

A Facebookon posztolt Pécs polgármestere A Pécs Pride margójára címmel. Sokan kérdezik az ő személyes véleményét is.

„Ez egy megosztó téma, egy megosztó rendezvény. A világ folyamatosan változik, és az a jó, ha a különféle ügyekről, nézetekről lehetőségünk van békés párbeszédet folytatni annak érdekében, hogy az ismeretek szélesítésével megújuljon és több lehessen egy társadalom, egy város. Én egy olyan várost szeretnék vezetni, olyan országban szeretnék élni, ahol a nyugalom, az egység és a békés párbeszéd határozza meg mindennapjainkat. Sajnos, még nem ilyen világban élünk, de ezért dolgozunk, én is azért dolgozok, hogy minél közelebb kerüljünk ehhez. Mindeközben: nem szeretem a tüntetéseket! Ami az egyik ember számára békés véleménynyilvánítás, az a másik számára rendbontási lehetőség. Ezért örülök, hogy a pécsiek megerősítettek abban a gondolatomban, hogy a mai nap maradjon civil, a politika ne legyen ott mindenhol, ma ne akarjuk megmondani, hogy mi a jó és mi nem. Bízzuk ezt rá az ügy képviselőire, úgy lesz a leghangosabb az üzenetük (…) fontos, számomra, aki minden pécsi polgármestere vagyok, hogy őrizzük meg a város méltóságát, tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy ez egy okos beszélgetés legyen. Olyan, amikor a beszélgetés után jobban értjük egymást, mint előtte, amikor a beszélgetés után okosabbak vagyunk mint előtte. Na, ez is a Pécsiség, maga!És akkor egyszer majd eljutunk oda, hogy nem lesz szükség tüntetésekre.”

21.15 Sokan voltak, és vidám, békés, jó hangulatú volt a Pécs Pride

Szerencsére nem volt semmilyen atrocitás a Pécs Pride-on, amitől tartani lehetett még a rendezvény előtt, abból következtetve, hogy a rendőrség lezárta a fél belvárost az ellentüntetés, és hivatalosan meg nem erősített fenyegetések miatt.

A Barbakánnál szervezett és importált neonácikat is felvonultató ellentüntetés is békésen zajlott, őket fizikailag is elszeparálták mindentől, ebből a szempontból profi volt a rendőrség munkája. Más kérdés, hogy ott két-háromszáz ember lehetett, esetleg valamivel több, a Pécs Pride-on viszont kb. 2000 ember vonult, talán többen is. Egy nagyon vidám, sok boldog fiatalt vonzó rendezvény volt. Kővári János és Hoppál Péter, no és a szélsőjobbos ellentüntetők persze nyilván egészen más véleményen vannak.

Fotó: Bódi Tamás

Közvetítésünket ITT nézheti vissza.

A tömegben több ismert személy is vonult, politikust csak keveset láttunk, pártként említhetően a Momentum és az MKKP jelent csak meg, utóbbiak szervezők-rendezők is voltak, ők biztosították például a felvezető autót, ami húzta a „kamiont”, rajtuk kívül viszont csak a Momentumtól láttunk még több képviselőt. A DK-tag volt pécsi alpolgármestert, Bognár Szilviát is láttuk a tömegben, és a volt párbeszédes Ágoston Andreát, a Momentumtól azonban itt volt Pécsett Fekete-Győr András, előválasztási miniszterelnök-jelölt, Cseh Katalin EP-képviselő, Nemes Balázs, előválasztási képviselőjelölt (Baranya 1) is, de még több más helyi politikus és több baranyai aktivista is.

A Pécs Pride menet a Kossuth térről a Szent István térig vonult, egy kisebb kört téve a belvárosban, a Király utca nagy részén át elérve a Széchenyi teret, itt volt a menetben Steiner Kristóf újságíró, műsorvezető, író, és Pál Márton, a Család az család kampány elindítója, friss TASZ SZABAD-díjas.

A szélsőjjoboldaliak ellentüntetéséről is készítettünk egy videót.

15.07 Többen lesznek a vonulók, mint ezren

A tippünk, hogy bőven többen lesznek a vonulók mint ezren, amire az első bejelentés érkezett. Igaz, azt is hozzátették, hogy ez folyamatosan változik. Már most lehetnek ugyanis 600-800-an a becslésünk szerint, és hivatalosan a gyülekező csak pár perce kezdődött, s a menet elviekben négykor indul innen, a Kossuth térről. Éas még az időjárásra sem lehet panasz.

15.02 Kétezer a zászló

A biznisz, az biznisz. Kétezerért meg egyáltalán nem sok. Vagy az. Ezt nem is tudjuk, és azt sem, hogy lehet-e alkudni. Mindenesetre van szivárványos zászló is, eladó, egy (látszólag) nem a szervezőkhöz tartozó (de helyet kapott) árus hölgy segít ebben.

14.59 – Rovásírásos tábla a Pécs Pride gyülekezőhelyén

A szeretet mindenkié – hirdeti a tábla. Amit nyilván nem kell lefordítani Magyarországon, de gondolunk a szélsőjobboldali ellentüntetőkre is.

14.40 – A Pécs Pride Kossuth téri civil falujában mutatkozik be a TASZ vadonatúj pécsi irodája is  

A TASZ erről közleményt is írt, aminek lényegét az alábbiakban olvashatják, de a TASZ pécsi irodavezetőjével a napokban rövid interjút is készítettünk, amit terveink szerint a jövő héten közlünk.

Habár a TASZ mindig is országosan vállalt ügyeket, az elmúlt időszakban elindult a Regionális Programjuk, aminek keretében személyes jogsegély-alkalmakat tartuanak Pécsen, Debrecenben és Szegeden, illetve elkezdték helyi irodáik szervezését is. Az első Budapesten kívüli, regionális TASZ-iroda Pécsen nyílt meg, itt helyben segítik a saját és mások jogaiért kiálló polgárokat és szervezeteket.

A TASZ a pécsi irodájában a rendszeres jogsegély-alkalmakon kívül nyitott műhelyeket, workshopokat is szervez az érdeklődő aktív állampolgárok és civil szervezetek számára. A város kiválasztásakor fontos szempont volt, hogy létezzen olyan helyi civil aktivizmus, amelyhez jogi segítséget tudnak nyújtani, de családoknak, érdeklődő polgároknak is segítettek már korábbi jogsegély-alkalmaikon. Ezek tapasztalairól bővebben EBBEN a cikkben olvashatnak-

14.25 A leggyorsabbak már a Kossuth téren vannak

Mármint a Pécs Pride felvonulásra érkezők

A Kossuth tér felől is kordonok vannak, természetesen

14.20 – Cseh Katalin már megérkezett, Kormányváltáskákat osztogatnak momentumosok

Az előválasztás pedig hétfőn folytatódik. Cseh Katalint arról is kérdeztük, jó-e, ha egy politikus vonul a Pride-on.

Korábban írtuk

Déltől lezárták szinte a teljes pécsi belvárost, a kordonozás 11-től megkezdődött a Pécs Pride útvonala e tekintetben is védett lesz, de a menet közben is lesznek rendőrök.

A meleg büszkeség felvonulás délután négytől, a Kossuth térről indul, déltől már csak a Pride szervezők engedik be a lezárt területre az embereket. Aki dolgozni megy, aki ott lakik, illetve aki a Pride-ra jött.

Kanada, Rákosi, rejtőzködés

Ami ellen a Betyársereg és a Mi Hazánk is szervezett tiltakozást, Hoppál Péter és Kővári János pedig a Pécsi Polgári Közösség rendezvényén léptek fel, illetve valójában egy fideszes pártrendezvényt láttunk, ahol Hoppál Péter a konferanszié posztot is magára vállalta.

Fideszes pártrendezvénynek beillő, a Pécsi Polgári Közösség által, családi értékek „védelme”, „értékvédelem” címszóval megrendezett demonstráció szeptember 18-án Pécsett, a Széchenyi téren – A színpadon épp Dj Jeszy beszél, a „Backstage”-ben álló, moderátor, Hoppál Péter mellett Kővári János figyel, s még ülve várja a sorát és saját fellépését Rudán Joe és Dezse Balázs – Fotó: Babos Attila/Szabad Pécs

A mintegy 500-700 400-500 embert szombat délelőtt megmozgató eseményen Rudán Joe is énekelt, s a mostanában pénzügyileg is gyengélkedő fideszes Pesti TV több munkatársa, Dj Jeszy és Dezse Balázs is beszéltek. Utóbbi egyebek mellett arról, hogy felmerült, jönnek a tévével a Pride-ra, tudósítani, és kiderítik, mi is ennek a rendezvénynek a valódi célja(!), de ő azt mondta, szereti Pécset, sörözni szívesen lejön bármikor, de a Pride-ra nem jön (dolgozni). Ám Hoppál Péter felhívta, hogy lesz ez a demonstráció, és értéket kell védeni, így most mégis itt van. Megtudtuk tőle, hogy Kanadában régen minden házon ott volt a kanadai zászló, de ma már mellette ott kell lógniuk a szivárványos zászlóknak is, a tengerentúlon a 6-7 éves gyerekeket az iskolában a hormonkezelésről tájékoztatják, az ELTE-n pedig, pár év különbséggel már nagyon más (rosszabb) a gender studies, mint volt 17 éve Kanadában, most pedig itt, Budapesten, az ELTE-n olyanokat tanítanak, hogy Rákosi Mátyás milyen szépen rendbe tette az országot.

Óz birodalmából aztán megérkeztünk a nyúl üregébe is, Dezse éles határvonalat húzott a homoszexuális emberek közé: vannak a melegek, illetve vannak azok, akik megjelölése b-betűvel kezdődik. Aztán jött egy váratlan párhuzam, mert van a b-betűsökhöz egy szempontból mindenképpen hasonlatos társaság az országban: A VEGÁNOK. Merthogy a b-betűs melegek és a vegánok abban hasonlítanak egymásra, hogy azzal kezdik a bemutatkozást, hogy ők vegánok vagy ők b..ik – amiből az következik a szónok szerint, hogy őket ez határozza meg, vagy elsősorban ez, és nem más emberi értékek. És például ez a különbség a melegek és a b-betűsök közt: a melegek csendben és rejtőzködve élik az életüket, senki sem tudja róluk, hogy melegek – és hát így van ez jól, ez a világ rendje, ez a normális, hogy ők titokban élik melegként az életüket, a jó barátjuk sem tudja róluk, na ők a normális b..ik.

Azt már nem tudtuk meg, hogy vajon azok a b…ik, akik vegánok is, a pokol melyik bugyrába kerülnek, talán mert az időkeret nagy úr.

Megérkeztek a kordonos rendőrségi teherautók

Hoppál Péter utalt rá, hogy délelőtt 11-kor be is kell fejezniük az eseményt, így is tettek. És kiderült, hogy miért is, ugyanis percekkel később megjelentek a kordonokat szállító rendőrségi teherautók, és egy órával azt megelőzően, hogy a lezárás életbe lép, megkezdték a pécsi belváros lekordonozását.

KategóriákMETÁL