Ma is elmondta Orbán Viktor a szokásos péntek reggeli, interjúnak álcázott beszédét a Kossuth Rádióban. A járvány volt a fő téma, de az őszödi beszéd is előkerült.

A cikk a hirdetés után folytatódikVagy például a rezsicsökkentés is, nem is akárhogyan, hanem hangsúlyosan, és erős mondatokkal. Ilyennel például: „A brüsszeli bürokrácia vért hány a rezsicsökkentéstől, ezt hallva elhajítják a tollaikat”.

Orbán Viktor szerint az ellenzék nem csak a kormány, de a rezsicsökkentés ellensége is. És ez is egy nagyon átgondolt, politikai célú mondat (megj.: azaz nem arról szól, amiről egy heti miniszterelnöki beszámolónak/interjúnak szólnia kellene, azaz politikamentesen az elvégzett munkáról és az előttünk álló tervekről, már ha amúgy egyáltalán szükséges a heti beszámoló – B. A.), mert pontosan illeszkedik a Fidesz ellenzéket támadó, jelenleg aktuális egyik narratívájába és kommunikációjába, miszerint Márki-Zay Péter a rezsicsökkentés ellensége. Más kérdés, hogy az orbánista médiagépezet összehangolt karaktergyilkossági kísérlete részben arról szól, hogy korábbi (de MZP által ma is vállalt) nyilatkozatokból kiragadott mondatokat használnak, majd azokat plakátokra írják ki, “cikkekben” “elemzik”, “hirdetésekben” közlik, de  amelyeknek értelmét értelmét nem is óhajtják feltárni. Azt  sem, például, hogy ha valaki magyarul jól érthetően arra utal, hogy az energiával történő józan spórolás az egyik legfontosabb rezsicsökkentés, az miért is lenne fontos 2021-ben. Sem azt nem emelik ki, hogy MZP szerint nincs jól, hogy a gazdagoknak is jár a rezsicsökkentés, akik akár luxusszolgáltatásokra (pl. otthoni úszómedence felfűtésére) is használhatják a kedvezményt, miközben vannak, s igencsak rászoruló emberek, akik a körülményeik miatt kimaradnak ebből.   

Mindenesetre a miniszterelnök ezen a ponton egy hirtelen váltással már az őszödi beszédre is terelte a szót, így fogalmazott ugyanis: „Tudom, melyik az a mondat, amelyik megöli a gazdáját”.

A legnagyobb, legfontosabb és legtöbbeket érintő téma, persze, a járvány, a szomorú statisztikai adatok és a pandémia kezelése volt. Ebben Orbán szerint ők jól teljesítettek, az oltást igazán jól megszervezték, sőt olyannyira jól, hogy ma is van még raktáron mintegy 10 millió oltás. (Megj.: épp a napokban jött ki egy elemzés, amiből az derül ki, hogy vélhetően azért rosszabbak Magyarországon az oltottak megbetegedési statisztikái, mint például az USA-ban, mert itt többféle oltóanyagot használnak, magyarán az ún. keleti vakcinák ronthatják le a hazai statisztikát. Igaz, hozzáértők szerint olyan, igazán jól használható, konkrét adatokat a kormány nem közölt, ami a beoltottak megbetegedése, súlyos megbetegedése és halála kapcsán részletesen leírná azt is, hogy milyen oltásokat vettek fel ezek az emberek. – B. A.)

Orbánnak mindenesetre van egy nagy vírusdossziéja, amiből pontosan tudják, hogy mit kell tenniük vírusügyben. Mert abban a dossziéban le van írva, hogy mennyi szakorvos van, milyen vezénylési feladatok vannak. Beszélt arról is, hogy éppen e dosszié alapján rendeltek el felmondási tilalmat az egészségügyben és a rendvédelmi szerveknél, mert a helyzet ezt kívánta meg.

„Hatmillióan be vagyunk oltva, mindenki más közvetlen életveszélyben van” – fogalmazott a kormányfő. Éppen ezért, kicsit trükkösen, de az oltásellenesekhez is szólt, mondandója szerint a tudománynak sem kell mindent feltétel nélkül elhinni, ez a privilégium jó, ha megmarad a hit és a vallások sajátjának, Isten az, akiben feltétel nélkül lehet megbízni. Ugyanakkor az már bizonyított tény és eredmény, hogy a koronavírus-járvány miatt kifejlesztett oltások hatásosak. Ezért nem kell szkeptikusnak lenni velük szemben, amiképpen a gyermekként, kötelezően megkapott kapott oltásokkal szemben sem volt senki bizonytalan. Majd Orbán is felhívta a figyelmet arra, amiről tegnapi cikkünkben is írtunk, hogy jövő héten nagy oltási kampány jön, az ország 101 oltópontján várják reggel héttől este hétig az oltakozni vágyókat.

Orbán Viktor kijelentette, hogy akkor nem lesz ötödik hullám, ha mindenki beoltatja magát. Persze, most még a negyedik hullám csúcspontja előtt vagyunk.

Sokatmondó volt, hogy azt mondta: „nem fogjuk tudni elkerülni, hogy mindenki beoltassa magát”, az oltatlanok miatt húzódik el ugyanis szerinte a járvány. Magyarán a miniszterelnök belengette azt a lehetőséget, hogy kötelezővé teszik a Covid elleni védőoltást.

A harmadik oltás két dolog miatt fontos, egyrészt még jobban megnő az emberek védettségi szintje, másrészt most úgy látják, hogy már négy hónappal a második oltás után gyengül a kialakult koronavírus elleni védelem.

Annál a témakörnél, amibe a rezsicsökkentés is tartozott, és aminek A kormány sokat spórol az embereknek címet is adhatnánk, Orbán Viktor az üzemanyagárakról is beszélt. Sokkal jobb szerinte, ha a kormánynak nem kell beavatkoznia a piaci folyamatokba, ám van, amikor be kell, és most ilyen helyzet volt, már nem lehetett tétlenül nézni, hogy milyen magasba szöknek az árak, ráadásul a magas üzemanyagár azokra is hatással van, mert beépül a mindennapi cikkek árába, akiknek nincs autójuk.

Szóval vártak, ameddig csak úgy gondolták, hogy lehet, hogy azt a piac még elbírja, de aztán végül léptek és befagyasztották az árakat. Ha pedig szükséges lesz, ezt a hatósági árat tartják február után is.

KategóriákMETÁL