Rendes közgyűlés lett volna Szekszárdon ma, de elmaradt, mégpedig határozatképtelenségre hivatkozva. A 15 fős testületből legalább 8 főnek kell megjelenni, az ellenzékiek azonban csak heten voltak. A Covidra hivatkoztak a fideszesek, de az biztos, hogy ha csak ketten hiányoznak, akkor az ellenzék kerül többségbe. És ketten biztosan nem tudtak volna részt venni.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Az Éljen Szekszárd egyik politikusa hívta fel a figyelmünket arra, hogy elmaradt a ma reggelre meghirdetett közgyűlés Szekszárdon, méghozzá elég különös módon. Dr. Gábor Ferenc jegyző határozatképtelenséggel magyarázta azt, hogy miért nem tudják megtartani az ülést, illetve elmondta azt is, hogy vannak Covid-tüneteket produkáló politikusok.

A választást megnyerő, de a többségét Zaják Rita frakcióból való tavaszi kilépése miatt elveszítő Éljen Szekszárd mind a hét politikusa részt vett volna az ülésen, ez azonban még pont nem elég ahhoz, hogy megtartsák a közgyűlést. Ugyanis legalább még egy ember kellett volna a határozatképességhez, magyarán hét fővel nem lehetséges önkormányzati közgyűlést megtartani Szekszárdon, nyolccal már lehetséges lett volna.

Ami azt jelenti, hogy nem csak a Fidesz-frakció hat tagja, hanem a frakcióba be nem lépett, de szintén fideszes polgármester, Ács Rezső, és a frakció nélküli képviselő-tanácsnok, Zaják Rita sem tudott valami miatt részt venni az ülésen ezek szerint.

Fontos, hogy sem Zaják Rita, sem Ács Rezső nem tagja a Fidesz-frakciónak (azaz a Fidesz frakcióülés sem vettek részt, elviekben), és bizottságoknak sem tagjaik. Magyarul, ha abból indulunk ki, amit mondtak az ÉSZ-eseknek, hogy az egyik fideszes képviselő betegedhetett meg, majd egy másik, és ők találkoztak a frakcióülésen a többi fideszessel (és nem tartottak távolságot és nem volt rajtuk masz, ahogyan ez az egyik bizottsági ülésen, ahol a képviselő részt vett, megvalósult), akkor is kérdés, hogy miért nem tudott volna részt venni a közgyűlésen Zaják és/vagy Ács. Vagy külön-külön hasonló, vagy más ok miatt nem tudtak részt venni, vagy esetleg találkoztak és érintkeztek a szóban forgó képviselővel.

Mindenesetre az biztos, hogy ha csak egy fideszes képviselő is hiányzik, akkor még Zaják Rita szavazatával is csak egyenlőség van a vitás ügyekben, ha már ketten hiányoznak, akkor az ellenzékiek dönthetnek a közgyűlésen.

Szóval elméletben az sem kizárt, hogy nem pusztán egészségügyi oka, hanem politikai oka is van a mai döntésnek. Ez persze egyrészt csak egy feltételezés és egy elméleti lehetőség, másrészt azonban ezt a gyanúnkat táplálja egyrészt az életszerűség, hogy kevés az esélye, hogy az ÉSZ-eseken kívül senki más sem tudott volna ma Szekszárd aktuális és fontos ügyeiről dönteni. A nem lett volna meg a Fidesz többsége, valójában ezért fújták le hamis indokra hivatkozva a közgyűlést elméletet az a korábbi tapasztalat is táplálja, hogy Ács Rezső már nem egy alkalommal visszaélt a hatalmával, és a szekszárdi jegyző is felszólalt már több alkalommal is olyan hangnemben és olyan tartalommal a közgyűlésen, mintha nem csak jegyző, nem pusztán a törvényesség őre, hanem politikai szereplő lenne, ezt ezen esetekben az ellenzékiek a szemére is hányták mindig.

Megkerestük természetesen Zaják Ritát, Ács Rezsőt és a szekszárdi jegyzőt is, hogy megtudjuk, miért nem tudtak volna részt venni a mai közgyűlésen, illetve hogy mivel lehet azt megcáfolni, hogy nem politikai döntés született.

Dr. Gábor Ferenc jegyző a szekszárdi Rádió Antritt-nak a következőket mondta a helyszínen: „A mára meghirdetett rendes közgyűlés elmarad, tekintettel arra, hogy több képviselő is jelezte, hogy tüneteket produkál, így a határozatképesség nem biztosított, tehát nem tudjuk megtartani az ülést, mert nem vagyunk elegen. Erről tájékoztattunk, mind a két frakcióvezető erről tud. A következő ülést akkor hívjuk össze, amikor a határozatképesség helyreáll és akkor soron kívül, egy rendkívüli ülés keretében a mai napra meghirdetett napirendi pontok megtárgyalásra kerülnek”.

A rádiónak Ács Rezső közleményt is küldött, miszerint egy önkormányzati képviselő szerdán este jelezte, hogy Covid tünetei miatt nem tud részt venni az ülésen, de teljes bizonyosságot nyújtó pcr-tesztelésen az ülés kezdetéig nem vett részt. A közlemény szerint csütörtökön reggel újabb önkormányzati képviselő jelezte, hogy hőemelkedéses tünetei vannak.

Miután a héten a bizottságok üléseztek, szinte valamennyi képviselő kontakt személynek számít, ezért a közgyűlés ülésének megtartása Ács Rezső polgármester szerint felelőtlenség. A polgármester a Közgyűlést azonnal összehívja, amint a határozatképesség biztosított, egyben felkérte valamennyi képviselőt, hogy a biztonság érdekében végeztessenek magukon PCR tesztet – áll a városvezető közleményében.

Dr. Gábor Ferenc jegyző válaszolt a Szabad Pécs megkeresésére, a következőket írta: „Polgármester úr megvizsgálta a határozatképességet, egyeztetett a frakcióvezetőkkel és tekintettel arra, hogy a 15 tagból 8 képviselő biztosan nem tudott volna részt venni a közgyűlésen ezért az ülést nem lehetett megtartani. Frakcióvezetőkkel egyeztetve az a döntés született, hogy a határozatképesség helyreálltát követően soron kívüli közgyűlés keretében kerül sor az elmaradt napirendi pontok megtartására”. 

Zaják Rita és Ács Rezső (aki ezek szerint képes volt arra, hogy megvizsgálja a határozatképességet) egyelőre nem válaszoltak a kérdéseinkre. Az Éljen Szekszárd szerint mindenesetre törvénytelen a halasztás.

Frissítés 12.50 – Zaják Rita jelezte, hogy ő is otthon van, ő sem tudott volna részt venni az ülésen, de más, a fentiektől független eset miatt tartózkodik karanténban.

És, ha már fentebb a politikai gyanút emlegettük, a szekszárdi rádió munkatársa tehát jelen volt a hivatalban, és ott látta Ács Rezső polgármestert, Gyurkovics János fideszes alpolgármestert, Máté Péter fideszes frakcióvezetőt, valamint Móra Viktória és Kővári László fideszes képviselőket is, ők a hivatalban tartózkodtak az ülés tervezett kezdési időpontja előtt.

Címkék:
KategóriákMETÁL